DEBUUT 'MERLETTEN' IN TENNISHOOFDKLASSE

'We kunnen opnieuw kampioen worden'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Joris Brands uit Liempde (links) en Jeroen van Beers uit Oirschot zijn twee van de leden van het succesvolle eerste herenteam van de Boxtelse tennisvereniging De Merletten.

Nadat het eerste herenteam van tennisvereniging LTV De Merletten in 2004 kampioen werd in de eerste klasse, staat zondag 10 april in Boxtel de eerste wedstrijd in de hoofdklasse op het programma. Tegenstander in de landelijke competitie van de KNLTB is dan vanaf 13.00 uur het team van Amstelspelers uit Amsterdam. In totaal speelt het herenteam van De Merletten in de maanden april, mei en juni zeven wedstrijden. De winnaar promoveert naar de eredivisie, het hoogst denkbare niveau, terwijl de twee onderste ploegen op de ranglijst terugkeren naar de eerste klasse. ,,We gaan voor een plek in de top 3”, stellen de Merletten-spelers Joris Brands (23) uit Liempde en Jeroen van Beers uit Oirschot (22).

Behalve Brands en Van Beers maken Jeroen Bok (33) uit Vught, Giel van Giersbergen (24) uit Liempde en Roel van den Heuvel (25) uit Empel deel uit van de succesvolle tennisformatie van De Merletten. Vorig jaar behaalde het eerste herenteam voor het derde jaar op rij het kampioenschap en promoveerde zo in een paar jaar tijd van de derde klasse naar de hoofdklasse. In 2003 werden de tennissers door de Boxtelse sportraad uitgeroepen tot sportteam van het jaar.

Het succesverhaal van het eerste herenteam begon in 2002 toen de tennisploeg in de derde klasse startte. Brands en Van Beers maakten in dat jaar de overstap van de gemengde naar de herencompetitie. Later sloten ook Van Giersbergen en Van den Heuvel zich aan. ,,We zijn een echte vriendenploeg. De teamgeest is heel goed en de spelers doen onderling niet veel voor elkaar onder. Tijdens wedstrijden coachen we elkaar en ondersteunen we elkaar op een positieve manier”, aldus Brands.

,,Jeroen en ik spelen sinds een jaar of zeven bij De Merletten heel vaak samen, ook als dubbelpartners. Een paar weken geleden stonden we in de finale van het dubbelspel tijdens een open toernooi in Vught waaraan spelers uit de regio Den Bosch deelnamen. Opmerkelijk was dat we in de eindstrijd stuitten op onze teamgenoten Jeroen Bok en Roel van den Heuvel, die ook een prima dubbel vormen. Dat zegt wel iets over de vorm waarin de spelers uit ons team momenteel verkeren.”

Van Beers vult aan: ,,Jeroen Bok is de oudste van het stel en steekt qua niveau iets boven de rest uit. Hij is ook tennistrainer en speelt sinds een jaar bij De Merletten. Hij was overigens de winnaar van het singletoernooi in Vught. We hebben ons tijdens dat toernooi zowel in het dubbel- als enkelspel op een positieve manier laten zien. Ik speelde zelf tegen een speler van Deurne, een van onze grootste concurrenten in de hoofdklasse en won met 6-1 en 6-2. Dat was een mooie opsteker. De toernooien en wedstrijden die we nu afwerken, staan allemaal in het teken van de voorbereiding op de duels in de hoofdklasse, dan moeten we er écht staan.”

UNIEK
Dat een tennisteam uit Boxtel in de hoofdklasse van de landelijke competitie van de KNLTB uitkomt, is uniek volgens Brands en Van Beers. Brands: ,,Dat we vorig jaar in de eerste klasse speelden, was al heel bijzonder voor een Boxtelse tennisvereniging. Nu we in de hoofdklasse spelen, hebben we ons als doel een plaats in de topdrie gesteld. Het zou natuurlijk prachtig zijn als we wederom kampioen zouden worden en naar de eredivisie promoveren, dat zou een mooie stunt zijn. Een groot voordeel is dat loting heeft uitgewezen dat we van de zeven wedstrijden er vier thuis spelen en maar drie uit. Wij zijn gewend om op kunstgras te spelen in tegenstelling tot de clubs van boven de rivieren zoals De Amstelspelers uit Amsterdam en Amstelland uit Amstelveen. Die clubs hebben gravelbanen en de spelers hebben daardoor minder ervaring op kunstgras. De twee andere teams in de hoofdklasse die uit Brabant komen, Deurne en Goirle, zijn teams die we goed kennen. Met name Deurne is een geduchte concurrent.”

Een competitiewedstrijd in de hoofdklasse kan volgens Van Beers wel een uur of zeven duren. ,,Als wij thuis spelen en beginnen om een uur ’s middags, dan spelen we meestal tot een uur of acht in de avond. In totaal staan tijdens een competitieduel in de hoofdklasse zes wedstrijden op het programma: vier singles en twee dubbels. Een speler mag maximaal één keer in het enkel- en één keer in het dubbelspel uitkomen.”

SCHEIDSRECHTER
Saillant detail is dat de wedstrijden in de hoofdklasse niet geleid worden door scheidsrechters, maar dat de spelers van de teams zelf uitmaken of een bal in of uit is en de puntentelling bijhouden. ,,Je moet erop kunnen vertrouwen dat iedereen eerlijk met de situatie omgaat. Dat gebeurt over het algemeen ook. Eigenlijk komt het zelden voor dat er problemen ontstaan. Gebeurt dat wel, dan worden competitiescheidsrechters van de vereniging ingeschakeld om de wedstrijd in goede banen te leiden. Maar dat is gelukkig niet vaak nodig”, aldus Brands.

,,We hebben tijdens de wedstrijden geen coach die ons aanwijzingen geeft. Dat is echter geen probleem, want het coachen kunnen we prima zelf. Het is wel ontzettend fijn als er veel publiek langs de kant staat, daarvan gaan we alleen maar beter spelen. We hopen dan ook dat er veel mensen op onze wedstrijden in de hoofdklasse afkomen.”

Het eerste herenteam van De Merletten wordt elk jaar in het nieuw gestoken door de vaste sponsor bouwbedrijf Hoogheuvel uit Sint-Michielsgestel. Jeroen: ,,Ieder jaar krijgen we nieuwe teamkleding, waaronder trainingspakken, shirts en broeken. De baas van het bedrijf, Leo van Hout, is zelf een echte tennisliefhebber en komt ook vaak kijken.”

Inmiddels zijn de leden van het eerste herenteam van De Merletten volop bezig met trainen en het spelen van wedstrijden. Het grote doel is 10 april, dan moet er voor eigen publiek voor het eerst 'gepiekt' worden in het duel met Amstelspelers. De spelers van het Boxtelse tennisteam zijn vol vertrouwen en nemen geen genoegen met een plaats in de middenmoot.

Van Beers wil het allerhoogste en denkt zelfs dat een kampioenschap tot de mogelijkheden behoort. ,,Al moeten we afwachten hoe de eerste wedstrijden verlopen en hoe onze tegenstanders spelen. Het verschil in kwaliteit is niet groot tussen de verenigingen in de hoofdklasse, het gaat om de details. Voor ons is het een uitdaging om in ons eerste jaar in de hoofdklasse een gooi te doen naar de titel. Daar zullen we alles voor doen.”
31 maart 2005

Print deze pagina

Terug