WINKELKETEN KWARTEEUW IN DORPSCENTRUM

’Het klikt tussen de Hema en Boxtel’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Zo werd de Hema aan de Stationsstraat 25 jaar geleden geopend. De komst van zo’n grote winkelketen was voor Boxtel destijds een bijzondere gebeurtenis.

Voor Erwin Heijma is de Boxtelse Hema zijn thuis. Toen de winkelketen 25 jaar geleden een Boxtelse vestiging opende, gingen zijn ouders die runnen. Uiteraard hielp hij als jonge knul destijds een handje in de winkel. ,,Zo groei je erin, hè?” Dat meehelpen groeide in de loop van de tijd uit tot echt werken en in 1992 werd hij bedrijfsleider. Drie jaar later nam hij de zaak als franchisenemer over.

Heijma kan zijn eerste ervaringen als Hemawerknemer zich nog goed voor de geest halen: ,,Ik ben begonnen als vakkenvuller. Ik deed als jonge jongen al het werk dat voorkwam in de winkel. Zo ben ik er ingerold.” Het klinkt als een droomscenario, de winkel van je ouders overnemen. Toch was dat voor Heijma niet zo. ,,Nou, zo heb ik nooit gedacht. Ik heb er simpelweg altijd lol in gehad om mee te werken. Op een gegeven moment ga je je afvragen wat je in de toekomst voor werk wilt gaan doen. Ik heb ook bij wat andere bedrijven gewerkt, maar op een gegeven moment dacht ik: die Hema, dat moet ik toch maar doen.” Het familiegevoel speelde daarbij geen rol. ,,Mijn motivatie was dat iedereen in Nederland de Hema kent. We verkopen van alles, niet alleen eten of alleen mode. Dat maakt het heel gevarieerd werk. Verder komen er allerlei soorten mensen bij de Hema en heb je met veel personeel te maken, dat maakt het heel leuk.”

Hema zit nu 25 jaar in Boxtel. Het klikt dus, tussen de winkel en het dorp. Heijma: ,,Jazeker. Dit is een hele leuke plaats om te werken, er wonen aardige mensen, die heel gemakkelijk zijn.” In die kwarteeuw is er uiteraard wel een hoop veranderd. ,,Met name het koopgedrag. We zien dat mensen de afgelopen jaren wat minder naar ons toekomen, maar meer kopen. We zijn qua omzet gestegen, met minder bezoek. En de mensen zijn in de loop van de tijd steeds gevoeliger geworden voor brochures. Daar krijgen we hele goede respons op. Iedere twee weken geven we een folder uit, veel vaker dan voorheen. De week waarin we een brochure uitgeven is het in de zaak drukker dan de week daarop. Mensen zijn echt heel gevoelig voor dat soort dingen en ook veel gevoeliger voor mode. Men wisselt heel snel. Voorheen hadden we een zomer en een wintercollectie en nog wat daar tussendoor. Nu bestaat de collectie al uit zeven verschillende fases.”

Hema staat erom bekend winkels te openen in grote- en middelgrote steden. Boxtel was dat 25 jaar geleden echter niet. Daarom borrelt de vraag op waarom de Hema hier toen toch is begonnen. Heijma: ,,Nou, een héél kleine plaats was Boxtel destijds niet, anders was de Hema hier sowieso niet begonnen. Het was relatief klein, dat klopt, maar het had voldoende inwoners om een Hema te krijgen. Dat kwam mede door de dorpen in de buurt, zoals Liempde en Esch.” De komst van de Hema voldeed destijds aan een behoefte. Heijma: ,,Ik weet nog dat er toen heel regelmatig verhalen in de pers verschenen, met termen als ’hèhè, eindelijk een Hema in Boxtel’.” Hij weet wel waarom mensen daar zo blij mee zijn. ,,Omdat we uniek zijn. Iedereen wil naar de Hema. We zijn allround. We merken ook dat gemeenten graag een Hema in hun winkelcentrum hebben, alleen al als publiekstrekker. Dat klinkt misschien een beetje arrogant, maar het maakt een centrum compleet, ja.”

ONDERNEMERSKLIMAAT
Heijma en zijn ouders hebben zich vanaf het begin af aan nadrukkelijk bezig gehouden met het ondernemersklimaat in Boxtel. Heijma: ,,Als ik zeg dat het ondernemersklimaat in Boxtel goed is dan overdrijf ik daar een beetje mee, ik denk dat we een bepaald soort winkel in Boxtel missen. Het lage prijssegment is goed vertegenwoordigd in Boxtel, misschien zelfs wel een beetje te goed, maar middenklassenwinkels -dus niet te duur en niet te goedkoop- daar zouden we nog wel wat aanvulling op mogen hebben.” Hij legt uit: ,,Je hebt hier in het verleden al kunnen zien dat luxe winkels niet aanslaan. Vraag me niet waarom. Voor de hele goedkope is duidelijk wél markt. Om een aantrekkelijk centrum te hebben, moet je een heel gevarieerd aanbod hebben en ik denk dat daar nog wat meer te halen zou zijn.”

Vaak wordt gezegd dat er in Boxtel misschien te véél winkels zitten. Dat ziet Heijma niet zo: ,,Hoe meer winkels, hoe meer aanbod en des te meer aantrekkingskracht heb je als centrum. ’Teveel ketens’ wordt heel makkelijk geroepen. Kijk, het is duidelijk dat een goed winkelcentrum bestaat uit een afgewogen mix van ketens en mensen die zelfstandig iets aanbieden, een eigen winkel hebben met een eigen identiteit. Het is heel belangrijk dat je dat in een centrum hebt. Met ’te véél ketens’ ben ik het dus niet eens. Ik vind wel dat we nog een aanvulling mogen krijgen in leuke winkeltjes. Niet te duur, middensegment, maar eens wat anders. Een ondernemer die zelf een leuk winkeltje begint.”

Heijma en zijn ouders hebben zich jarenlang ingezet voor de centrumwinkeliers. Dat was nodig, volgens hem: ,,Daar zijn alle winkeliers simpelweg bij gebaat, als je een actieve vereniging hebt. De winkeliersvereniging zou van mij op dit ogenblik wel wat actiever mogen zijn. We hebben wat weinig leden. Met wat meer leden zouden we financieel ook wat daadkrachtiger kunnen zijn.” Dan zouden de centrumwinkeliers ook waarschijnlijk serieuzer genomen worden door het gemeentebestuur. Heijma: ,,Ik denk dat wij als centrumwinkeliers gebaat zijn met een actieve politiek die voor een wat vriendelijker verkeersstroom en wat meer parkeerplaatsen zou zorgen. Ik weet wel dat de gemeente Boxtel iedereen op de fiets wil hebben, maar onze klanten komen toch veel met de auto. Dat is nu eenmaal zo. De bereikbaarheid is niet ideaal in deze gemeente.” Voor de rest is hij zeer te spreken over Boxtel. ,,Uiteraard, anders zit ik hier geen 25 jaar!”

Het zilveren jubileum van de Hema in Boxtel wordt deze week gevierd met diverse aanbiedingen. Maar er wordt niet alleen teruggekeken. Heijma wil vóóruit. ,,We hopen door te blijven groeien en investeren regelmatig in nieuwe dingen om up-to-date te blijven.” Kortom, Boxtel hoeft niet bang te zijn dat de Hema snel zal vertrekken.
31 maart 2005

Print deze pagina

Terug