BOXTELSE FYSIOTHERAPEUT NEEMT AFSCHEID NA 31 JAAR

'Contact met mensen maakt werk zo leuk'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Herman van de Wal stopt na 31 jaar in Boxtel actief te zijn geweest als fysiotherapeut.

Na 31 jaar in Boxtel werkzaam te zijn geweest neemt fysiotherapeut Herman van de Wal (62) op vrijdag 1 april officieel afscheid in gemeenschapshuis De Rots. Ruim drie decennia geleden begon de te Andelst in de Betuwe opgegroeide Van de Wal een praktijk op Hoogheem, waar hij vijf jaar actief was voordat hij naar het huidige onderkomen aan de Nieuwe Nieuwstraat vertrok. Samen met de fysio- en manueel therapeuten Gerard van Gurp, Frans van der Pasch en Hans Dijkmans vormt hij al jarenlang een maatschap. ,,De samenwerking met mijn collega's is altijd heel goed geweest. We vormen samen een hecht team", aldus Van de Wal.

Vele Boxtelaren werden in de afgelopen dertig jaar door Van de Wal onder handen genomen. Doordat hij met een groot aantal van hen regelmatig te maken had, was er in veel gevallen sprake van een warme band met zijn patiŽnten. ,,De omgang met de patiŽnten is een van de aspecten die het werk van fysiotherapeut zo leuk maakt. Mensen zijn boeiend", aldus Van de Wal.

,,In de loop van de tijd is er veel veranderd in de wereld van de fysiotherapie. De patiŽnten zijn ook mondiger geworden. Er zijn steeds meer wetten en regeltjes gekomen waar we ons aan moeten houden, maar doordat we in onze praktijk met vieren nauw samenwerken en elkaar in alles ondersteunen kunnen we daar goed mee omgaan. Doordat de veranderingen zo snel plaatsvinden, ben je als fysiotherapeut nooit uitgeleerd en zijn we altijd bezig met bijscholing. De druk van buitenaf, ook van verzekeringsmaatschappijen, is veel groter dan vroeger. Er is meer administratieve rompslomp, maar dat neemt niet weg dat ik het werk altijd erg leuk heb gevonden."

AFSTUDEREN
In 1969 studeerde Van de Wal af in Utrecht en mocht hij zich officieel fysiotherapeut noemen. In de jaren die daarop volgden deed hij onder meer werkervaring op in steden als Gouda en Den Haag. Voordat Van de Wal in 1974 richting Brabant trok en in Boxtel een praktijk opende, was hij een paar jaar actief als hoofd van de afdeling fysiotherapie in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht.

,,Ik ben drie jaar afdelingshoofd geweest in Utrecht, een stad waar ik vele jaren gewoond heb. Financieel gezien was de baan echter niet zo interessant en daarnaast trok het stadsleven niet meer. Uiteindelijk kozen mijn vrouw en ik voor Boxtel om een praktijk te starten. Boxtel was een groeigemeente in die tijd tussen de drie steden Eindhoven, Tilburg en Den Bosch en een plaats waar een gemoedelijke sfeer hangt; een plek waar mijn vrouw en ik ons thuis voelden", aldus Van de Wal.

,,In het begin waren er best wat problemen bij het opzetten van de praktijk op Hoogheem, maar mede dankzij mijn vrouw die altijd achter mij is blijven staan en mij ondersteund heeft met tal van zaken, waaronder het administratieve gedeelte, is het na het moeilijke begin steeds beter gegaan. De praktijk werd in de loop van de jaren steeds groter en het werk nam toe", aldus Van de Wal.

,,Gerard van Gurp was de eerste collega die met mij ging samenwerken. Hij verving mij toen onze dochter geboren werd en we druk bezig waren met verhuizen en sindsdien is hij gebleven. In 1979 zijn we vervolgens naar de nieuwbouw nabij gemeenschapshuis De Rots verhuisd met de praktijk, die begin jaren tachtig uitgebreid werd met collega Frans van der Pasch en in 1990 met Hans Dijkmans. Samen vormen we een maatschap. Nee, niemand is hier de baas, wij werken samen op basis van gelijkwaardigheid. Dat werkt heel prettig en is een van de leuke aspecten van dit werk."

Terugkijkend op zijn loopbaan in Boxtel merkt Van de Wal op dat er veel veranderd is in de manier waarop fysiotherapeuten met hun vak bezig zijn. ,,Vroeger kwamen de mensen naar de fysiotherapeut en verwachtte men dat er een behandeling volgde om bijvoorbeeld de stijfheid van de spieren weg te masseren. Nu hebben fysiotherapeuten veel meer een adviserende rol gekregen en wordt er veel minder gebruik gemaakt van apparatuur."

Van de Wal vervolgt: ,,In het verleden kreeg de patiŽnt vaak algemene adviezen, maar nu is de hulp die geboden wordt veel persoons- en doelgerichter en veel meer aangepast aan het eigen lijf van de patiŽnt. De zorg en de oefeningen die mensen moeten doen zijn kortom veel meer op het individu afgestemd; er wordt veel meer aandacht besteed aan houding en beweging van een patiŽnt."

AFBOUWEN
De laatste twee jaar heeft Van de Wal het aantal uren dat hij werkzaam is als fysiotherapeut al wat teruggeschroefd. ,,Ik ben een paar jaar geleden voorzichtig begonnen met afbouwen, maar ik ben nu nog steeds drieŽneenhalve dag actief in de praktijk. Nee, ik ben zeker niet bang voor het beruchte zwarte gat, want ik heb genoeg plannen. Ik ben onder meer gek op golfen en reizen en krijg straks ook veel meer tijd om te lezen en mijn brede interesse in te vullen. Er zijn veel zaken blijven liggen door tijdgebrek", aldus Van de Wal.

,,Daarnaast begeleid ik op maandag en vrijdag in sportcomplex Den Haagakker onder meer astmapatiŽnten en mensen die met aandoeningen als longemfyseem kampen. Daarbij probeer ik door middel van oefening, sport en spel het uithoudingsvermogen en het zelfvertrouwen van de deelnemers te vergroten. In totaal werk ik met een groep van een man of zeventien uit de regio Boxtel. Het heeft niets met mijn werk als fysiotherapeut te maken, maar ik ben ooit benaderd om een groep op te zetten in Boxtel en ben daar na overleg met een longarts uit Den Bosch mee aan de slag gegaan. Het geeft me veel voldoening en ik zie het als een soort hobby, waar ik voorlopig mee door zal gaan."

Van de Wal praat op rustige, maar gedreven toon over zijn vak. Dat het einde van zijn loopbaan nadert, schrikt hem niet af. Zijn collega's waar hij al zo lang en intensief mee samenwerkt hoeft hij naar eigen zeggen niet te gaan missen. ,,Ik ben het land toch niet uit, als ik wil, kan ik hier in de praktijk zů binnenlopen voor een kop koffie", lacht Van de Wal, die uitkijkt naar de afscheidsreceptie in De Rots. ,,Iedereen is welkom. Dat geldt zeker voor alle patiŽnten die ik in al die jaren onder behandeling heb gehad."




24 maart 2005

Print deze pagina

Terug