SCHOLIEREN WEEK LANG NAAR ROEMENIË

Vmbo-leerlingen klaar voor reis
naar Salonta

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Acht deelnemers aan de reis naar Salonta. Zittend van links naar rechts de leerlingen Lynn Rosdorff, Bram Bodelier, Kevin den Ouden, Lilian van Asveldt. Staand van links naar rechts de docenten Regine van Beurden, Jo-Ann van Zantvoort, Lolita Camron en leerling Manon Karssemakers.

Achtentwintig leerlingen en tien docenten en begeleiders van het Vmbo-College Boxtel vertrekken morgen, vrijdagmiddag 25 maart met het Veghelse echtpaar Knuvers naar Salonta. In de Roemeense stad delen de leerlingen schoenen uit aan de arme bevolking en knappen ze de benedenverdieping van de school Arany Janos op.

De eerste contacten met Salonta dateren van acht jaar geleden en werden gelegd door leerlingen van de toenmalige scholengemeenschap Den Tijber. Tijdens hun bezoek maken de leerlingen kennis met de plaatselijke cultuur en verzorgen ze een dag de lunch voor hun reisgenoten. Zaterdag 2 april verwacht het gezelschap aan het begin van de avond in Boxtel terug te keren.

Voor de vijfde keer gaan leerlingen uit Boxtel naar Salonta. Elke twee jaar maakt een groep derdejaars leerlingen, van alle stromingen en richtingen van het Vmbo-College, deze reis. De leerlingen logeren bij gastgezinnen, waar ook leeftijdsgenoten zijn. De docenten en begeleiders logeren in de Peterschool.

Vijf leerlingen en drie docenten van het Vmbo-College Boxtel vertellen enthousiast over de reis die ze komende week gaan maken naar Roemenië. Na een reis van ruim dertig uur hopen ze zaterdagavond met hun gastgezinnen in de Peterschool de voetbalwedstrijd Roemenië-Nederland te kunnen volgen. Een mooi begin van een gezamenlijke week.

Daarvoor gaat een beamer mee en een groot scherm, zodat ze er een gemoedelijk voetbalfeest van kunnen maken. Maandag tot en met donderdag zijn de projectdagen. Iedere leerling doet elke dag mee aan een ander programmaonderdeel, zodat iedereen bij alle vier de projecten ingezet wordt.

EMOTIES
Kevin den Ouden vertelt over het schoenenproject. Het echtpaar Knuvers van schoen- en voetcentrum Knuvers uit Veghel heeft een groot aantal nieuwe schoenen naar Roemenië laten vervoeren. Het paar gaat mee naar Salonta om de leerlingen te helpen als ze in de ochtend de maat opnemen bij de Roemeense kinderen. Daarna wordt voor elk kind een passend exemplaar gezocht, dat dan ’s middags uitgedeeld wordt.

Docente Jo-ann van Zantvoort geeft aan dat het uitdelen vaak gemoeid gaat met de nodige emoties, zowel voor de Roemeense als voor de Nederlandse leerlingen.

Met het schilderproject zetten de leerlingen de taak voort die acht jaar geleden begonnen is. Deze keer worden met name de raamkozijnen van school Arany Janos op de benedenverdieping geverfd. Manon Karssemakers verwacht dat het in Roemenië allemaal een stuk soberder zal zijn dan in Boxtel. Ze weet te vertellen dat kraanwater bijvoorbeeld niet schoon genoeg is om te drinken. Ze is vooral benieuwd naar de maaltijden. Ontbijt en avondeten gebruiken de leerlingen in de gastgezinnen. ,,Ik eet thuis al bijna niets, dus ik ben benieuwd of ik daar iets van lust”, aldus Manon.

Docente Lolita Camron vertelt dat de reizigers de lunch gezamenlijk gebruiken in de Peterschool: ,,Zo houden we dagelijks contact met alle leerlingen en weten we zeker dat ze een maaltijd krijgen, waarvan ze hoogstwaarschijnlijk wel zullen eten. De ervaring heeft geleerd dat de scholieren in de gastgezinnen niet al te veel eten. Elke dag zorgt een andere groep leerlingen voor deze lunch."

Bram Bodelier vindt het niet leuk dat deze keer ook de jongens op hun 'kookdag' moeten helpen met afwassen. ,,Dat vind ik hartstikke vervelend en daar zie ik nu al tegenop”, aldus Bram.

PRESENTJE
De vierde projectdag wordt ingevuld met een cultureel programma. De bezoekers uit Boxtel maken kennis met een aantal facetten van de Roemeense cultuur en gewoontes.

Lilian van Asveldt vertelt: ,,De scholen daar hebben vakantie, dus we trekken wel op met leeftijdsgenoten, maar dan niet in schoolverband. Samen leren we toch veel van hun normale leven.” Lilian denkt dat het in Salonta allemaal een stuk armoediger is dan hier. Daarom neemt elke leerling een presentje mee voor het gastgezin.

Lynn Rosdorff weet dat in haar gastgezin een meisje is van haar leeftijd. Ze is van plan een tasje met wat make-up spulletjes mee te nemen. Lynn hoopt wel dat er een internetcafé is. Ze wil erg graag contact houden met het thuisfront. ,,Ik wil zeker mijn moeder mailen op haar verjaardag, want dan ben ik niet thuis”, vertelt de scholiere.

Er wordt ook een bezoek gebracht aan de berengrotten, een veemarkt en de warenmarkt in Beiu. Volgens docente Regine van Beurden is deze marktdag echt een stap terug in de tijd van wel vijftig jaar. ,,Voor de leerlingen echt heel speciaal; kippen worden bijvoorbeeld levend verkocht, terwijl ze bedoeld zijn als voedsel.”

Van Beurden vertelt dat de leerlingen die meegaan naar Salonta allemaal een 'sollicitatiebrief' moesten schrijven om te motiveren waarom ze graag mee wilden. ,,Alles bij elkaar is het een enerverende week; heel leerzaam en waardevol. Vaak ontstaan daar blijvende vriendschappen uit, zowel tussen Nederlandse en Roemeense leerlingen als tussen de Boxtelse leerlingen onderling. Alle ervaringen in deze week wegen ruimschoots op tegen de lessen die ze missen”, meent Van Beurden.
24 maart 2005

Print deze pagina

Terug