ONDERKOMEN BIEDT PLAATS AAN 161 BEWONERS

Maij-Weggen heropent centrumverpleeghuis Liduina

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Twee deelnemers van dagcentrum De Werf krijgen een schouderklopje van de commissaris van de koningin, Hanja Maij-Weggen. De deelnemers vervaardigden de kunstwerken die Maij-Weggen gisteren onthulde tijdens de openingshandeling van het centrumverpleeghuis Liduina.

Met de onthulling van een kunstwerk dat vervaardigd is door deelnemers van dagcentrum De Werf heeft de Brabantse commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen gistermiddag het gecombineerde centrumverpleeghuis Liduina in Boxtel heropend. De openingshandeling vond plaats in de hal van het Liduinaziekenhuis. In het vernieuwde onderkomen van het centrumverpleeghuis zijn 161 bewoners woonachtig, verdeeld over tien teams.

De nieuwe vleugel die gisteren geopend werd, maar al in 2003 betrokken werd door de bewoners van het vroegere Lindenlust, geldt als het visitekaartje van het Boxtelse centrumverpleeghuis Liduina (sinds 1 januari de nieuwe naam voor het vroegere verpleeghuis Lindenlust-Liduina). In het onderkomen beschikken de bewoners over een eigen slaapkamer terwijl de meeste van hen overdag in groepjes van negen tot tien mensen hun tijd doorbrengen in de centrale huiskamer.

Voorafgaand aan de openingshandeling van commissaris van de koningin Maij-Weggen keken enkele sprekers onder meer terug op de totstandkoming van het nieuwbouwproject van het centrumverpleeghuis. ,,Ondanks alle commotie in het land rondom de verpleeghuiszorg prijs ik mij gelukkig met datgene wat hier neergezet isĒ, liet locatiedirecteur Ruud Broeksteeg van het centrumverpleeghuis Liduina weten.

VERTRAGING
Broeksteeg hield zijn verhaal voor een groot aantal aanwezigen, waaronder naast de commissaris van de koningin, burgemeester Jan van Homelen van Boxtel, wethouder Ed Mathijssen van de gemeente Sint-Michielsgestel, bewoners en vertegenwoordigers van bewoners, leden van de cliŽntenraad en vertegenwoordigers van de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur van Zorggroep Elde, waarbij alle woonzorgcentra en verpleeghuizen in Boxtel en omgeving zijn aangesloten.

Broeksteeg gaf aan dat bouwen in de gezondheidszorg veel tijd kost. ,,Als we terugkijken op het bouwproces dan kunnen we vaststellen dat sommige zaken volstrekt anders zijn gelopen dan gepland. In de eerste notulen van het bouwproces kunnen we lezen dat de verwachte ingebruikname van het gebouw in het voorjaar van 2001 gepland was. Debet aan de vertraging van ruim twee jaar was onder meer de zogeheten ijskastclausule van de overheid die bouwinitiatieven eind jaren negentig fors hebben vertraagd en ook de regionaal vastgestelde bouwprioriteitenlijst heeft binnen dit traject gezorgd voor uitstel. Het uiteindelijke bouwproces is in samenwerking met aannemers, architect, bouwbureau en binnenhuisarchitect voorspoedig verlopen.Ē

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De voorzitter van de cliŽntenraad van centrumverpleeghuis Liduina, Ad van Meurs, biedt de commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen de likeur 't Dommeltje aan.

TOEKOMSTPLANNEN
Broeksteeg keek in zijn toespraak ook vooruit op toekomstige bouwplannen van het centrumverpleeghuis. ,,Een volgende uitdaging ligt voor ons, namelijk de ontwikkeling van de volgende fase van nieuwbouw op deze locatie. De eerste schetstekeningen zijn klaar voor de nieuwbouwvleugel voor de somatische bewoners en het realiseren van een geheel nieuwe hoofdentree. Als deze plannen uitgevoerd zijn in de toekomst dan beschikken alle 161 cliŽnten van ons verpleeghuis over een eenpersoonskamer.Ē

Voorzitter Ad van Meurs van de cliŽntenraad van het centrumverpleeghuis, die Hanja Maij-Weggen de likeur ít Dommeltje van Junior Kamer Dommelland aanbood, liet in zijn toespraak weten dat de overheid weliswaar de nieuwbouw bekostigde, maar dat voor recreatieve voorzieningen geen geld beschikbaar was.

,,Het verzoek van de toenmalige directie aan de Verwantenraad van Lindenlust om initiatieven te nemen met betrekking tot sponsoring kwam dan ook niet onverwacht. Dankzij enkele leden van het Comitť van Aanbeveling, maar ook en vooral door de langdurige inzet van de werkgroep sponsoring hebben wij eind vorig jaar een resultaat bereikt van 100.000 euro in geld en natura. Enkele belangrijke recreatieve voorzieningen zijn onder meer een duofiets, snoezelmateriaal, een volledig ingerichte binnentuin, een muziekinstallatie en een buitentuin met paviljoen. De behoefte aan deze zaken was groot.Ē

Thijs Meulemans, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorggroep Elde, gaf aan blij te zijn met het nieuwe onderkomen. Volgens hem is het een gebouw waarin door uitstraling, indeling, kleurstelling, faciliteiten en keuze van meubels belangrijke voorwaarden geschapen worden om bewoners zich thuis te laten voelen.

,,Wij geloven in de functie van dit gebouw voor bewoners en cliŽnten. Maar tegelijkertijd is het ook een gebouw dat voor onze medewerkers mogelijkheden biedt om volgens de laatste standaard te verzorgen, te behandelen en te verplegen. Wij prijzen ons gelukkig dat nu, na zeven jaren van procedures en daarna uiteindelijk bouwen, wij in een nieuw gebouw de zorg kunnen leveren die de cliŽnt van ons vraagt en ook mag verwachten. Met privacy en eenpersoonskamers en met verantwoorde zorg, toetsbaar en kwalitatief op een hoog peil.Ē

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen loopt met commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen in zijn kielzog door de nieuwe vleugel van het centrumverpleeghuis Liduina.

'NOVA-IMAGO'
Meulemans ging ook in op het beeld dat geschetst wordt in de media over de zorg in de verpleeghuizen. Hij hekelde in zijn toespraak het, zoals hij het omschreef, negatieve 'Nova-imago' van de verpleeghuizen. ,,Het beeld dat geschetst wordt in de media is er een van honger, dorst, slechte verzorging en behandeling en bovenal falend toezicht in de huiskamers. Het moet toch mogelijk zijn om in een goede dialoog met elkaar, waarmee ik doel op de sector, de overheid, de politiek en de ziektekostenverzekeraars het huidige negatieve en zeer onterechte beeld van hoe men tegen onze kwalitatieve hoogwaardige verpleeghuiszorg aankijkt, om te buigen.Ē

Commissaris van de koningin Maij-Weggen, die na afloop van de bijeenkomst en de officiŽle heropening van het centrumverpleeghuis Liduina een rondgang maakte door het vernieuwde onderkomen en daarbij ook met bewoners sprak, liet zich gisteren kort uit over de ontwikkelingen in de zorg.

,,Ondervoeding en uitdroging komt slechts voor in sommige verpleeghuizen. In Brabant is het gelukkig goed gesteld met de verpleeghuizen. De kwaliteit van de zorg in Brabant steekt gunstig af ten opzichte van de zorg elders. Het is belangrijk dat we de verpleeghuizen goed blijven toerusten. De zorg voor het individu moet centraal staan. Bureaucratische en managementprocessen moeten geen doel op zich zijn, maar zijn instrumenten om de zorg voor de mensen zo goed mogelijk te organiseren.Ē

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van het kunstwerk dat vervaardigd werd door deelnemers van dagcentrum De Werf.
24 maart 2005

Print deze pagina

Terug