BELANGRIJKE TOERNOOIZEGE VOOR BOXTELAAR

Darter Van Gerwen wint Open Duitsland

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Darttalent Michael van Gerwen boekte afgelopen weekend de mooiste zege uit zijn nog jonge carrière. Hij won het Open Duitsland.

Michael van Gerwen (15) uit Boxtel heeft afgelopen weekend het German Open-dartstoernooi voor junioren gewonnen. Hij was in de finale te sterk voor een andere Nederlander, regerend Europees kampioen Jonny Nijs. Het werd 2-1.

Van Gerwen behoort al enkele jaren tot de top van het Nederlandse jeugddarts. Toch kwam deze overwinning voor hem onverwacht. ,,Vorig jaar was de laatste zestien mijn eindstation op dit toernooi. Daarom hoopte ik dit keer minimaal een stap verder komen, dus bij de laatste acht.”

Hij verbaasde vriend en vijand door via overtuigende overwinningen op Jimmy Teuben, Danny Schellekens, Pieter Colijn de eindstrijd te halen. Daarin moest hij het opnemen tegen Jonny Nijs, de regerend Europees kampioen. ,,Hij was voor mij zeker geen onbekende. Op ieder groot toernooi waaraan ik meedoe, kom ik hem ook tegen. Hij is een topdarter. Maar als je daar in de finale van zo’n groot toernooi staat, dan wil je gewoon winnen.” En dat lukte. ,,Toen ik hem brak in de eerste leg, had ik meteen het goede gevoel te pakken en merkte ik dat ik hem kon verslaan.” En zo gebeurde.

Met zijn overwinning heeft Van Gerwen een wildcard verdiend voor het juniorentoernooi van de prestigieuze Winmau World Masters. Aan dat evenement, dat eind oktober plaats vindt in het Engelse Bridlington, doen de beste juniordarters ter wereld mee.

De felicitaties voor Van Gerwen waren na afloop niet van de lucht. ,,Iedereen was enthousiast dat ik won. Jonny was tenslotte titelverdediger in Duitsland. De mooiste reactie kreeg hij van Dick van Dijk. ,,Hij feliciteerde me op mijn internetsite en schreef dat hij blij was dat er toch nog een Boxtelse darter een goede prestatie daar had neergezet.”

Dat deed Van Gerwen wel iets. ,,Dick is een hele goede darter, die tegen de absolute wereldtop aanzit. Hij behoort tot het Nederlands team en komt net als ik ook uit Boxtel. Het is erg leuk om zo’n mooie reactie te krijgen van zo iemand.”

Met de doorbraak van Van Gerwen zijn er nu drie Boxtelaren die behoren tot de top van dartend Nederland. Yvanca van Welt geldt als aankomend talent bij de vrouwen, Van Gerwen en Dick van Dijk zijn talenten bij de mannen. Boxtel is dus een topdartgemeente. Van Gerwen beaamt dat: ,,Boxtel heeft heel veel darters en daartussen zitten inderdaad heel veel goede.”

EREDIVISIE
Van Gerwen maakt snel carrière. Hij dart pas drie jaar. ,,Ik werd destijds door vrienden mee naar de kroeg genomen en daar heb ik voor het eerst voor de lol gegooid. Dat beviel me heel goed. Vervolgens ben ik begonnen met toernooien en zo nam het darten een steeds grotere rol in mijn leven in.” Hij merkte al snel dat hij er aanleg voor had. ,,Het ging iedere maand beter en op een gegeven moment won ik van iedereen.”

Zijn vrienden waren daarom al snel geen partij meer voor hem. Van Gerwen: ,,Maar zij trainden ook niet. Zij gaan liever voor de drank naar het café. Ik neem dan een colaatje en ga rustig gooien.” Hij dart veel om in vorm te blijven. ,,Iedere vrijdag tot zondag gooi ik toernooien. Doordeweeks train ik twee uurtjes per dag.”

Op de Nederlandse ranking staat Van Gerwen inmiddels tiende. Gezien zijn overwinning op Europees kampioen Jonny Nijs op het German Open zou je zeggen dat hij te laag staat. ,,Te laag is een groot woord, maar ik kan hoger. De helft van het seizoen heb ik tussen de derde en zesde plaats gestaan. Maar ja, iedereen heeft op sommige toernooien wel eens moeite met het gooien van hoge scores of het uitgooien van een partij.”

Van Gerwen speelt dit seizoen landelijke competitie in Rosmalen, bij café De Bergen. ,,We staan eerste in onze poule. Op de ranking van de Bossche dartscompetitie individueel sta ik eerste met 25 punten voorsprong op de nummer twee.”

Volgend jaar verlaat Van Gerwen de ploeg. Hij gaat een stap hogerop. ,,Dan dart ik bij het Vlijmense ’Broken Arrows’, in de eredivisie.” Dat lijkt een grote stap voor een 15-jarige. Van Gerwen ziet dat niet zo: ,,Ik dart nu al drie jaar. De tegenstanders die ik in de eredivisie zal tegenkomen, heb ik nu ook al vaker als opponent gehad op grote toernooien. Ik denk daarom dat ik dat niveau wel aankan.”
24 maart 2005

Print deze pagina

Terug