BOXTELAAR STIMULEERT BAKKERSVAK IN TROPEN

Azië valt voor paasbrood van bakker Leo

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leo de Leijer (derde van links) op de foto met het bakkerspersoneel na een demonstratie in het Taj Hotel. Dit hotel heeft niets geleden door de tsunami omdat het gebouwd is als een oud fort.

Leo de Leijer (1949) noemt zichzelf de vliegende Hollander. Het is een bijnaam die past bij de Boxtelse bakker die al twaalf jaar in Azië verblijft. Als hij op vrijdagavond de telefoon opneemt is hij amper terug van een trip naar Sri Lanka. In andere weken zit hij in India, Vietnam, Cambodja of Indonesië. En Myanmar en Laos zullen binnenkort kennismaken met de bakkerskunsten van De Leijer. ,,Brood gaat het helemaal maken in Azië.”

De kans om De Leijer thuis te treffen in Mae Sai is klein. Zijn huis staat in een dorp van amper zevenduizend inwoners, op een kleine dertig kilometer van de Birmese grens, helemaal in Noord-Thailand. ’Een oase van rust’ omschrijft hij de plek waar hij woont met zijn gezin. Het is een oase waar hij alleen in de weekeinden verblijft; doordeweeks is De Leijer in zijn kantoor in Bangkok, 900 kilometer zuidwaarts. Of, en dat is meestal het geval, hij verblijft elders in het Aziatisch of Pacifisch gebied.

’Baktechnisch adviseur’ staat er op zijn visitekaartje. De Leijer is al meer dan 25 jaar in dienst van de Duitse multinational Ireks, een bedrijf dat overal ter wereld vestigingen heeft en zich gespecialiseerd heeft in bakmiddelen, broodspecialiteiten en banketproducten. Ireks levert de hele wereld door aan bakkerijen, groot en klein, zo ook in Azië. ,,Ik ben destijds naar Azië gegaan omdat Ireks de vleugels daar wilde uitslaan”, vertelt De Leijer. ,,Omdat ik nogal wat talen spreek en van huis uit bakker ben, was ik de aangewezen persoon.”

De Boxtelaar werd uitgezonden naar Singapore, zijn eerste halteplaats op een rondreis die tot stilstand is gekomen in Thailand. Via Maleisië en Hongkong ging het naar Bangkok, de hoofdstad van het land waar zijn echtgenote vandaan komt. ,,Nu wonen we in haar geboortestreek, dicht bij de familie. In Thailand wordt heel erg gehecht aan familietradities en dat geeft een veilig gevoel.” De Leijer vertelt dat het gebied enkele decennia geleden nog echt een jungle was. Nu is sprake van economische ontwikkeling, zonder dat de natuur wordt aangetast. ,,De kleur groen overheerst gelukkig nog steeds en nee hoor, geen ontbossing!”

STAD EN LAND
De Leijer reist stad en land in Azië af om de producten van Ireks onder de aandacht te brengen van lokale bakkers en bakkerijen. Natuurlijk, een reclamecampagne zou ook vruchten kunnen afwerpen, maar de Boxtelaar is ervan overtuigd dat de bakkers pas echt brood leren bakken als ze cursussen volgen en praktijkervaring opdoen. ,,In Bangkok heb ik een studio waar ik brood kan bakken. Verder kan ik in verschillende landen een beroep doen op bakkerijen waar ik demonstraties geef.”

Het kan zo maar gebeuren dat De Leijer in Bandoeng of Jakarta een Frans getinte demonstratie geeft en plaatselijke bakkers stokbroden, brioches en croissants bakken. Of dat de bakkers in Colombo (Sri Lanka) meedoen aan een cursus waar het Nederlandse brood wordt gepromoot. Vanwege het aanstaande paasfeest werd er zelfs een paasbrood gebakken, net als krentenbollen en broodhaasjes. ,,Laatst heb ik lesgegeven in het bakken van bruin brood en echt Brabants worstenbrood”, vertelt de Boxtelse bakker.

Het doel is simpel: de producten van Ireks aan de man brengen in Azië. Maar is er een markt voor brood in landen waar rijst het hoofdvoedsel vormt? ,,Rijst blijft nummer één, maar het brood is overal in opmars”,,signaleert De Leijer. ,,Waar je vroeger alleen wit brood kon krijgen, vind je nu ook bruin brood of meergranenbrood. Waar ik vroeger vooral in hotels kwam om demonstraties te verzorgen, bezoek ik nu steeds meer bakkerijen, ook industriële. En de mensen willen het leren! Tijdens cursussen komt het zelden voor dat mensen afhaken, ze willen allemaal een diploma omdat het erkenning betekent en een grote kans biedt op werk.”

PAPLEPEL
Niet alleen op de diverse uitvalsbases van De Leijer groeit de belangstelling voor het bakken van brood. In zijn woonplaats Mae Sai was enkele jaren geen bakkerij te vinden, nu zitten er vijf bakkers. ,,De ontwikkeling is tegengesteld aan hetgeen je in het westen ziet. Kijk maar naar wat er in Boxtel is gebeurd. Vroeger zaten er wel meer dan dertig bakkers, nu zijn er nog maar een paar over, waaronder de bakkerij van mijn broer Jan die een bakkerij heeft in de Sint-Severusstraat.”

Met zijn broer kreeg De Leijer het bakkersvak met de paplepel ingegoten. Vader Noud had een bakkerij in de Baroniestraat, die werd opgezet door grootvader Jan. Een broer van opa De Leijer had een bakkerswinkel aan de Van Hornstraat, een andere broer was bakker in Sint-Michielsgestel.

De ondernemingsgeest komt tot uiting als De Leijer vertelt over zijn andere bezigheden in Thailand. Met zijn vrouw runt hij een farm waar vissen worden gekweekt. Ook stond hij aan de wieg van een bedrijf dat een boomgaard exploiteert waar lychees worden gekweekt. Deze vruchten hebben enkele jaren geleden ook hun intrede op de Nederlandse markt gedaan. Maar er is nog meer. ,,Momenteel bouw ik in Mae Sai een resort. Acht huisjes zijn al klaar, in april gaan het zwembad en het restaurant open en lanceer ik een website. Later open ik nog een hotel met twaalf kamers.”

TSUNAMI
De Leijer noemt het resort zijn oudedagsvoorziening. ,,In Thailand bestaat geen AOW en ik wil mijn kinderen een stukje zekerheid nalaten. Het toekomstige vakantieoord brengt de Boxtelaar op de tsunami, de verwoestende vloedgolf die op Tweede Kerstdag ook Thailand zwaar trof. ,,Hoewel ik 1.800 kilometer verwijderd woon van de rampplek zijn de gevolgen hier ook merkbaar. De economie heeft een opkikker nodig en Thailand kan toeristen meer dan ooit gebruiken om er weer bovenop te komen”, zegt de Boxtelaar.

De tsunami was een schok voor de bevolking van Mae Sai, ook al ligt het zo ver van de plek waar duizenden mensen omkwamen. ,,Mijn personeel heeft spontaan drie of vier dagen loon afgestaan voor hulp aan de slachtoffers. Verder is ook hier in het dorp meebetaald aan de aanschaf van doodskisten. Het klinkt luguber, maar daaraan was grote behoefte. Er ging een file van vrachtwagens richting de kust.”

De nasleep van de vloedgolf beheerst nog altijd het nieuws. ,,Nog steeds hoor je berichten van mensen die zoeken naar vermiste familieleden. En de overheid is bezig met een waarschuwingssysteem voor tsunami’s. Bedenk dat als we zo’n systeem hadden gehad, dit misschien niet gebeurd was.”

De Leijer voorziet dat hij nog wel enkele jaren actief zal blijven voor Ireks. De status van vliegende Hollander bevalt hem nog altijd goed. ,,Ik kan enorm genieten van mensen die heel leergierig zijn en een goed product willen maken”, zegt de Boxtelaar. ,,Dat het vaak moet gebeuren met beperkte middelen verdient extra bewondering. Want waar de Nederlandse bakkers ovens hebben van vijftig mille, moeten ze het hier doen met oventjes van amper 500 euro. Dat er dan toch een lekker paasbrood op tafel komt geeft een kick.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Indonesische demonstrateurs waarmee Leo de Leijer (geheel rechts) samenwerkt, vervangen hem bij afwezigheid. ,,Het zijn fantastische mensen met een hart voor de bakkerij. Ze doen beslist niet onder voor een bakker met een diploma."
24 maart 2005

Print deze pagina

Terug