BOXTELS PAAR OPENT BED & BREAKFAST

’Achel heerlijke uitvalsbasis voor fietsen en wandelen’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een zomers plaatje van de woning van Evert en Trudy Meijs-Keukens in het Belgische Achel. Hier starten zij onder de naam Wijnendale een bed & breakfast.

Evert en Trudy Meijs hebben in hun woning in Achel twee gastenkamers ingericht. Het echtpaar dat afkomstig is uit Boxtel, maar na een verblijf in Waalre nu alweer vier jaar in België woont, start met een bed & breakfast-onderkomen. Op 1 april openen ze aan de lommerrijke Grevenbroekstraat van het Belgische plaatsje de deuren van fermette Wijnendale. De eerste reserveringen zijn al geboekt.

,,Nu de kinderen het huis uit zijn, hebben we de ruimte om iets nieuws te beginnen”, motiveert gastvrouw Trudy Meijs het initiatief om in hun woning twee gastenkamers in te richten. Een bezoek aan de plaatselijke VVV en contacten met de dienst voor toerisme van de Vlaamse provincie Limburg maakten duidelijk dat Achel nog niet beschikte over een voorziening voor bed & breakfast. ,,Wat dat betreft voorzien we echt in een behoefte”, stelt Trudy.

Met de opening van fermette Wijnendale mikt ze met haar echtgenoot Evert op wandelaars en fietsers die willen genieten van de prachtige omgeving en de vele bezienswaardigheden die allemaal op korte afstand gelegen zijn. De fermette ligt nota bene aan een van de vele fietsroutes die in de regio zijn uitgezet; het fietsroutenetwerk is omvangrijk en wordt nog steeds uitgebreid. ,,Natuurlijk zijn mensen die met de auto uitstapjes willen maken ook welkom”, vult de gastvrouw aan.

De twee gastenkamers in Wijnendale zijn ruim opgezet, voorzien van sanitair, koelkast, televisie en zelfs een Senseo-koffiezetapparaat. Op iedere kamer kunnen twee volwassenen overnachten. Op verzoek kunnen twee bedden bijgeplaatst worden, zodat de mogelijkheid bestaat om met vier personen op één kamer te verblijven. ,,In de ochtend serveren we een ontbijt, dat bij lekker weer in onze tuin genuttigd kan worden”, stelt Trudy. De tuin is prachtig aangelegd, compleet met kippenren en vijver waarin tientallen kikkers dobberen. Er bestaan plannen om enkele geitjes aan te schaffen die naast de woning kunnen grazen.

Het besluit om een fermette met gastenkamers te openen is niet in een opwelling genomen. De gastvrouw volgt al ruim een jaar een intensieve cursus waarin aandacht is voor alle aspecten die samenhangen met het toeristisch ondernemerschap. Het cursusaanbod bestaat uit zaken als veiligheid, maar ook met culinaire wetenswaardigheden die aansluiten bij het zogeheten ’hoeve- en plattelandstoerisme’ waaronder Wijnendale formeel valt.

MOLENAAR
Het aanbod voor toeristen is ruim. Op loopafstand bevindt zich kasteel Grevenbroek, kaasmakerij Catharinadal en museum Grevenbroek. Een trekpleister is abdij De Achelse Kluis, net als de Napoleonsmolen in het naburige Hamont. Gastheer Evert Meijs van Wijnendale is sinds 2002 in zijn vrije tijd molenaar op deze molen. Iedere eerste zaterdag en derde zondag van de maand is de molen voor het publiek geopend en draaien – bij voldoende wind – de wieken. Meijs mag zich formeel ’meester-molenaar’ noemen sinds hij het officiële diploma bezit. Daarnaast overweegt hij een cursus te gaan volgen voor het rondleiden van toeristen in de omgeving van Achel.

Bezoekers van Wijnendale kunnen kiezen voor arrangementen. Zo is in de maand mei een arrangement samengesteld waarin naast het overnachten in de fermette plaats is voor een bezoek aan de Napoleonsmolen, het proeven van streekgerechten, pannenkoeken en hoeve-ijs bij een naburig restaurant en een fietstocht langs de Teutenroute.

De vraag werpt zich op waar de naam Wijnendale vandaan komt. Gastvrouw Trudy vertelt dat ze met Evert de klassieke roman ’De Leeuw van Vlaanderen’ van Hendrik Consience is gaan lezen toen ze in België gingen wonen. Daarin is sprake van een kasteel Wijnendale nabij Torhout, dat in roerige tijden altijd een veilig en gastvrij toevluchtsoord was. ,,In Wijnendale was altijd iedereen welkom. Gastvrijheid stond hoog in het vaandel en bovendien scharrelden er altijd dieren rond. De naam sluit dus uitstekend aan bij onze woonplek in Achel.”

Fermette Wijnendale is gevestigd aan de Grevenbroekstraat 4 in Achel, België. Meer informatie en reserveringen via telefoonnummer 0032-11-635115 of internet: www.wijnendale.be.
24 maart 2005

Print deze pagina

Terug