BEWONERS IN APRIL NAAR LINDENLUST

Nieuw Simeonshof krijgt zorgboulevard in Breukelen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Begin mei wordt woonzorgcentrum Simeonshof gesloopt. De bewoners verhuizen naar Lindenlust en keren in december 2006 terug naar de Annastraat.

Simeonshof wordt het centrum van de ouderenzorg in de Boxtelse wijk Breukelen. De nieuwbouw van het zorgcentrum aan de Annastraat voorziet niet alleen in de bouw van 40 zorgappartementen, 43 huurwoningen en 20 dagverzorgingsplaatsen, maar wordt het kloppend hart van de wijk met onder meer een apotheek, een internetcafé, een kapsalon, een wasserette en een dagwinkel. Er komt zelfs een overdekte route naar supermarkt Edah.

De plannen voor de nieuwbouw van Simeonshof zijn bijna klaar. Volgens directeur bouwzaken Martien van Beurden van Zorggroep Elde moeten alleen nog de laatste puntjes op de i gezet worden alvorens het miljoenenproject kan beginnen. Volgens van Beurden is met de nieuwbouw van Simeonshof een bedrag gemoeid van ongeveer 12 miljoen euro. Vanwege de aanwezigheid van vele ouderenwoningen in de directe omgeving van Simeonshof is Zorggroep Elde in staat een royaal en multifunctioneel zorgcentrum te bouwen dat aansluit bij de behoeften van de ouderen in de wijk.

Simeonshof wordt het centrum van een heuse ’zorgboulevard’ waar rondom een groot aantal ouderenwoningen staan. Naast de nieuw te bouwen 83 woningen in Simeonshof gaat het om 58 appartementen in Ten Brueckelen. ,,Met de woningen van Den Bongerd meegeteld hebben we het over een gebied waar straks 239 ouderenwoningen beschikbaar zijn”, becijfert van Beurden. Allen kunnen – intramuraal of extramuraal – een beroep doen op de zorg van de Zorggroep Elde. De 20 dagverzorgingsplaatsen worden verhuurd aan thuiszorgorganisatie Vivent.

De 43 sociale huurwoningen worden na gereedkoming overgedragen aan Woonstichting Sint-Joseph. Het gaat om 14 luxe appartementen en 29 sociale huurappartementen. Omdat deze overdracht aan Sint-Joseph plaatsvindt, moet het College Sanering Ziekenhuisvoorzieningen in Utrecht toestemming geven. De directeur bouwzaken verwacht eind maart een definitief besluit en is vol vertrouwen. Vorig jaar ging het ministerie van VWS al akkoord met de plannen voor Simeonshof.

TRANSPARANT
De nieuwbouw van Simeonshof wordt gebouwd tussen Ten Brueckelen en het Smalwater. Het ontwerp is van architectenbureau Snijders, Van Stekelenburg en Van Gisbergen uit Boxtel. Het gebouw wordt opgetrokken in drie, vier en vijf bouwlagen en krijgt een transparante uitstraling omdat in de gevels veel glas wordt gebruikt. Naast genoemde voorzieningen krijgt het nieuwe zorgcentrum een multifunctionele recreatieruimte, een stiltecentrum en een restaurant waar tweemaal per dag ŕ la carte gegeten kan worden. Ook komt er een terras; het park aan de achterzijde wordt aanzienlijk groter dankzij de aankoop van ruim 500 vierkante meter particuliere grond.

Opvallend is de doorgang via de zorgboulevard naar de Van Hornstraat. Deze korte route stelt bewoners van ouderenwoningen in de wijk Breukelen in staat om via Simeonshof naar de Van Hornstraat te lopen en een bezoek te brengen aan supermarkt Edah. ,,Onderweg kan men in de gang van Simeonshof even op adem komen en een praatje maken”, aldus Van Beurden. Aan de voorzijde van het nieuwe zorgcentrum worden 32 parkeerplaatsen gerealiseerd; ook is er voldoende ruimte voor hulpdiensten en taxi’s. De bevoorrading van het complex zal plaatsvinden via een inrit aan de Van Hornstraat.

De plannen voor de nieuwbouw van Simeonshof zijn in een stroomversnelling geraakt. Eind april verhuizen de bewoners van de bestaande 67 woningen naar Lindenlust aan de Bosscheweg. Dat complex komt vrij door de verhuizing van de bewoners van zorgcentrum De Beemden naar Sint-Michielsgestel. De sloop van Simeonshof is voorzien in de periode 7-17 mei. Op 30 november 2006 moet de nieuwbouw klaar zijn. ,,Als alles meezit kunnen de bewoners Kerstmis volgend jaar weer in hun eigen huis vieren.”

De Zorggroep Elde heeft de plannen voor de verbouwing en nieuwbouw van zorgcentrum Emmaus tijdelijk losgekoppeld van de plannen voor Simeonshof. Op die manier kan alle energie besteed worden aan het zorgcentrum in Breukelen. Directeur Van Beurden: ,,Om geen vertraging op te lopen hebben we gekozen voor deze aanpak. Zodra de nieuwbouw van Simeonshof op de rails staat, gaan we verder met de planvorming voor Emmaus.”
17 maart 2005

Print deze pagina

Terug