COLLEGE SLAAGT GLANSRIJK VOOR BROEM-TEST

Haaren wordt goed 'bestuurd'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorafgaand aan zijn 'rijexamen' doet de Haarense wethouder Piet den Ouden (rechts) een gehoortest. Burgemeester Frans Ronnes zit naast hem en kijkt toe.

Voor automobilisten die de leeftijd van 50 zijn gepasseerd, werd maandag in de gemeente Haaren de zogeheten Broemtest gehouden. Met 64 deelnemers was de deelname groter dan de gezamenlijke ouderenverenigingen hadden gehoopt. Ook het voltallige college van B. en W. liet zich testen op rijvaardigheid. De in Esch woonachtige wethouder Piet den Ouden (60) kreeg te horen wat veel 18-jarige examenkandidaten ook krijgen voorgeschoteld: meer kijken en twee handen aan het stuur.

Met name bij het rechtsaf slaan: kijk over uw schouder of gebruik minimaal de buitenspiegel. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen." Wethouder Den Ouden knikt instemmend als hij door rijinstructeur Ans Dulos- van der Meijden na afloop van de proefrit wordt geattendeerd op de wijze waarop hij achter het stuur zit. Ook als een opmerking wordt gemaakt over het feit dat hij vaak met een hand stuurt, moet Den Ouden toegeven dat die gewoonte erin is geslopen. ,,Niet doen, twee handen aan het stuur bevordert de stabiliteit", adviseert Dulos.

Roekeloos of foutief rijgedrag kan de rijinstructeur de wethouder niet aanrekenen. ,,U let goed op de verkeersregels en houdt zich netjes aan de maximum snelheid." Den Ouden kijkt enigszins verbaasd op: ,,Oh ja? Dat is een meevaller. Ik moet eerlijk bekennen dat ik op sommige plekken binnen de bebouwde kom twijfelde of ik 30 of 50 kilometer per uur mocht rijden", erkent de wethouder na afloop van een ritje dat vanaf het Helvoirtse gemeenschapshuis Gastenbosch door de dorpen Berkel-Enschot en Oisterwijk voerde.

De wethouder van de gemeente Haaren haalde zijn rijbewijs kort nadat hij 18 jaar werd. ,,Ik slaagde voor de eerste keer. Een jaar of vijftien geleden heb ik mijn rijbewijs echter laten verlopen en toen moest ik opnieuw rijexamen doen. Voor het praktijkexamen slaagde ik weer voor de eerste keer, maar het theoriegedeelte moest ik eenmaal overdoen. We kregen dia's voorgeschoteld en ik zat achterin het examenlokaal. Omdat ik kleurenblind ben, maakte ik te veel fouten. De tweede keer ging ik vooraan zitten en toen ging het wel goed. Wel merkte ik toen dat veel verkeersregels veranderd zijn. Vandaar dat het goed is dat vandaag zo'n test voor 50-plussers wordt gehouden", aldus Den Ouden.

DIPLOMA
Ook burgemeester Frans Ronnes (56) is positief over het initiatief van de ouderenverenigingen in zijn gemeente om een Broemtest te organiseren. ,,Mijn instructeur vertelde dat ik het er redelijk goed van af heb gebracht. Valt me niet tegen. Het is tenslotte al 38 jaar geleden dat ik mijn rijexamen aflegde. Na dertien lessen slaagde ik voor de eerste keer." De Haarense burgemeester juicht het toe dat 50-plussers vrijwillig hun rijvaardigheid laten testen. ,,Niet alleen omdat in het verkeer veel wijzigt. Ook lichamelijk verandert er van alles."

Naast een testrit wordt de deelnemers aan de Broemtest een oog- en oortest afgenomen. Zowel Ronnes als Den Ouden doorstaan beide onderzoekjes zonder problemen. De burgemeester grinnikt als hij zijn 'diploma' in ontvangst neemt: ,,Het blijkt maar weer dat Haaren goed wordt 'bestuurd'..."
17 maart 2005

Print deze pagina

Terug