GEEN EXTRA ONTSLUITING VOOR BOXTEL-OOST

Boxtel zet streep door rondweg langs A2

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de fietstunnel Onrooi onder de rijksweg 2. De tunnel kan niet aangepast worden voor autoverkeer, zo heeft het gemeentebestuur onderzocht.

Het gemeentebestuur van Boxtel gaat geen nieuwe rondweg aanleggen langs de rijksweg A2. Het verkeersaanbod voor zo’n voorziening is te klein. Bovendien zou een nieuwe weg volgens het college van B. en W. te veel schade aanrichten in het kwetsbare Dommeldal. Een derde aansluiting bij Peters Hoek werd al eerder als onhaalbaar van tafel geveegd.

Het besluit om geen oostelijke of westelijke ontsluitingsweg langs de A2 aan te leggen loopt vooruit op de uitkomst van het debat over de grootschalige infrastructuur. Hoewel de politiek zich nog moet uitspreken over de plannen die momenteel in het gemeentehuis worden ontwikkeld, heeft het gemeentebestuur al een streep gezet door de parallelweg.

Een rondweg langs de A2 werd lange tijd gezien als een oplossing voor een deel van de verkeersproblematiek in Boxtel. Net als een derde aansluiting op de rijksweg bij Peters Hoek zou een parallelweg de verkeersdruk in de Boxtelse dorpskom kunnen verminderen. Verkeer dat Boxtel vanuit Schijndel nadert zou nabij het viaduct in de Schijndelsedijk een parallelweg richting afrit 26 nabij Liempde kunnen nemen. Dat zou een ontlasting van de overbelaste noord/zuid-as betekenen.

Gebleken is echter dat het verkeersaanbod vanuit Schijndel te gering is om een nieuwe parallelweg aan te leggen. Eerder bleek al uit het veelbesproken plan Centrum Autoluw dat er niet zoveel doorgaand verkeer vanuit Schijndel naar Boxtel rijdt. Het gemeentebestuur van Boxtel liet bij monde van burgemeester Jan van Homelen weten dat de verkeerstellingen en het kentekenonderzoek die momenteel worden verricht nog van invloed kunnen zijn op het besluit.

PUTTERSDREEF
Niet alleen het geringe verkeersaanbod vanuit Schijndel staat de aanleg van een rondweg in de weg. Ook is het onhaalbaar gebleken om de wijk Boxtel-Oost op zo’n verbindingsweg aan te sluiten. Onderzocht is of een verbinding gerealiseerd zou kunnen worden van de wijk Oost via de Puttersdreef en de fietstunnel onder de A2 richting afrit 26 bij Liempde. Op die manier zou Oost een extra ontsluiting krijgen en de noord/zuid-as ontlast kunnen worden. ,,Deze variant is onhaalbaar omdat de tunnel niet geschikt gemaakt kan worden voor autoverkeer. Bovendien zou een parallelweg een te zware wissel trekken op de natuur in het Dommeldal”, aldus burgemeester Van Homelen.

Een belangrijk argument dat volgens wethouder Wim van Erp heeft meegespeeld bij de afweging is dat zowel Rijkswaterstaat als de provincie Noord-Brabant niet bereid zijn om mee te betalen aan een nieuwe weg langs de A2. Niet alleen het verkeersaanbod speelde bij die afweging een rol, ook het feit dat Rijkswaterstaat zo’n parallelweg alleen maar interessant vindt omdat de verbinding gebruikt kan worden bij calamiteiten op de A2. ,,Zonder financiële bijdrage zou deze weg Boxtel tientallen miljoenen euro’s kosten en dat is onhaalbaar”, aldus Van Erp.

De aanleg van een westelijke rondweg langs de A2, dus nabij de achtertuinen van veel wijkbewoners in Boxtel-Oost is niet onderzocht. Zo’n weg zou volgens burgemeester Van Homelen te veel negatieve effecten hebben op het woonklimaat.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De aanleg van een oostelijke rondweg zou volgens het gemeentebestuur van Boxtel te veel schade aanrichten in het Dommeldal. De foto is genomen bij de kruising van de Laarakkerweg met de Leemputtenweg, pal naast rijksweg A2.
10 maart 2005

Print deze pagina

Terug