BOXTELSE SUCCESSEN OP SKILLS MASTERS 2005

Renate Langenhuijsen wint nationale beroepentest

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met name door de technische afwerking van haar opdrachten won Renate Langenhuijsen in de grafische sector de nationale beroepenwedstrijd Skills Masters.

De 21-jarige mbo-leerlinge Renate Langenhuijsen uit Boxtel is zaterdag 5 maart uitgeroepen tot winnaar van de nationale beroepenwedstrijd Skills Masters op het onderdeel grafische vormgeving. In sportpaleis Ahoy' te Rotterdam eindigde plaatsgenoot Robbert Schellekens, leerling van het Vmbo-College Boxtel, als tweede op het onderdeel MIG/MAG-lassen.

,,Ik was echt stomverbaasd. Nee, dat ik zou winnen had ik vooraf niet durven dromen. En al helemaal niet nadat ik alle tests had afgelegd." Langenhuijsen kon haar ogen niet geloven toen ze zaterdagmiddag in Ahoy' werd uitgeroepen als beste van de acht deelnemers op het gebied van grafische vormgeving op mbo-niveau. Het leverde haar niet alleen een gouden plak op, maar 'en dat vind ik zeker zo belangrijk' ook een startbewijs voor de internationale Skills Masters die van 21 mei tot en met 3 juni in Helsinki worden gehouden.

Net als een medeleerling van de Eindhovense School (voorheen het Grafisch Lyceum) nam de Boxtelse het op tegen afgevaardigden van grafische mbo-opleidingen uit Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. ,,Van een onderlinge competitie was niet echt sprake. We konden het goed met elkaar vinden", vertelt Langenhuijsen over haar contacten met de zeven andere deelnemers aan de beroepenwedstrijd.

TECHNISCH
Tijdens de drie wedstrijddagen moest de Boxtelse, die zich de afgelopen vier jaar specialiseerde als creatief desk top publisher, afgelopen week telkens een opdracht maken. ,,Donderdag moesten we drie logo's ontwerpen en een daarvan uitvoeren voor een campagne die jongeren van 18 tot 27 jaar waarschuwt tegen overgewicht. Ook briefpapier en visitekaartjes moesten we hiervoor maken op de computer. Vrijdag moesten we flessenlabels voor mineraalwater maken. Beide dagen hadden we zeven uur de tijd. Op de slotdag, zaterdag, moesten we in vierenhalf uur twee posters maken", vertelt Langenhuijsen.

De opdrachten vielen de Boxtelse leerlinge tegen: ,,Ik belde donderdag- en vrijdagavond naar huis en toonde me niet erg tevreden over mijn geleverde prestaties. Andere deelnemers hadden in mijn ogen veel mooiere werkstukken gemaakt. Dat ik uiteindelijk toch als winnaar uit bus kwam, heeft te maken met de manier waarop de jury beoordeelde. Vormgeving werd maar voor 30 procent meegenomen in het eindoordeel, terwijl de technische aspecten voor 70 procent meetelden. Ik ben geen vormgeefster maar een creatief DTP'er en daar blijk ik veel profijt van te hebben gehad."

In het laatste jaar van haar mbo-opleiding heeft Langenhuijsen veel hulp gehad van haar mentor, de in Boxtel woonachtige docent Peter de Brock. ,,Hij heeft me veel geleerd, met name als het gaat om werktekeningen maken. Hij gaat me nu een spoedcursus vormgeving geven. Want het is heel goed mogelijk dat in Helsinki juist wel op dit onderdeel zwaarder wordt gejureerd."

VAKKANJER
Ook een andere Boxtelse deelnemer aan de nationale finale van Skills Masters 2005 in Rotterdam was succesvol. De 16-jarige Robbert Schellekens, leerling van het Vmbo-College Boxtel, legde in Ahoy' beslag op de tweede plaats in de categorie lassen MIG/MAG. Schellekens werd bij de voorronde van de Junior Vakkanjer-wedstrijd in het Sondervick College te Veldhoven eerste in dezelfde categorie en plaatste zich daarmee voor de finale van de Skills Masters in Rotterdam.
10 maart 2005

Print deze pagina

Terug