BOXTELAAR ERIC VERBOOM HOOFDCOACH TOPHOCKEYCLUB

’Oranje Zwart is een vliegende doorstart’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Eric Verboom is terug bij MEP, waar zijn hockeyroots liggen.

Eric Verboom uit Boxtel wordt volgend seizoen hoofdcoach van de hockeyers van Oranje-Zwart uit Eindhoven in de mannen hockeyhoofdklasse. Hij is nu nog assistent van Harry Delmée, eveneens afkomstig uit Boxtel, bij HC Den Bosch. Verboom volgt in Eindhoven Roger van Gent op, ook al een Boxtelaar, die meer tijd gaat besteden aan zijn baan.

Een droom wil hij het niet noemen, de job van hoofdcoach van Oranje-Zwart. Verboom: ,,Ik heb een droom die namelijk nog verder gaat. Maar dit is wel een hele mooie stap, dat zeker.” Voor veel mensen kwam de transfer van Verboom onverwacht. Hij snapt wel waarom.

,,Iedereen dacht dat ik wel bij HC Den Bosch zou blijven. Dat zou ook een hele logische stap zijn geweest. Ik heb daar zelf gehockeyd, ik ken daar een hele hoop jongens en ik werk in Den Bosch met een hele mooie groep. Ik was er ook best wel graag gebleven, maar op een gegeven moment ga je toch nadenken over wat nou het beste is voor jezelf. Ik denk dat het goed is om daar nu weg te gaan.”

Verboom stond namelijk als assistent te dicht op de groep om daar hoofdtrainer te kunnen worden. Daarnaast wilde hij ook simpelweg een nieuwe uitdaging. ,,Ik wil met een schone lei beginnen. Een heel nieuw proces starten met een hele nieuwe groep bij een hele nieuwe club die heel professioneel werkt en waarin ik echt mijn mannetje moet staan.”

NIET MAKKELIJK
Oranje-Zwart is op dit moment de beste mannenhockeyploeg in Nederland. De club draait ontzettend goed in de competitie en is met afstand koploper in de hoofdklasse. Dat is voor een nieuwe coach niet makkelijk, realiseert Verboom zich. Hij kan het namelijk amper beter doen dan zijn voorgangers de laatste jaren hebben gedaan.

,,Dat is zeker zo. Maar het blijft ieder jaar een uitdaging om met Oranje-Zwart de play-offs om het landskampioenschap te halen.” Oranje-Zwart is overigens nog nooit landskampioen geworden. Verboom: ,,Ik geef ze dit jaar wel een hele goede kans. De sterkste tegenstander voor hen zal Bloemendaal zijn. Ik gun het Oranje-Zwart dat ze eindelijk eens landskampioen worden. Dat zou voor mij hartstikke mooi zijn, dan maak ik volgend jaar meteen het Europacup 1-toernooi mee als coach.”

Verboom volgt in Eindhoven Roger van Gent op, een behoorlijk grote naam in het hockeywereldje. Hij was niet verrast dat Oranje-Zwart het oog op hem liet vallen voor deze vacature. ,,Nee, niet zo zeer. Dat klinkt een beetje raar, maar ik kende Roger al langer. Toen ik bij MEP de jeugd coachte, kwam hij al wel eens kijken en we hebben altijd veel samen over hockey gesproken. Ik wist dat hij er na een jaar of drie bij Oranje-Zwart mee wilde stoppen", aldus Verboom.

Hij vervolgt: ,,En Joop Veelenturf, de voorzitter van Oranje-Zwart, had wel vaker tegen mij gezegd dat ’ie mij wel eens naar Oranje-Zwart wilde halen. De laatste keer was tijdens het EK zaalhockey in Eindhoven, waar ik bij was als coach van het Nederlands damesteam. Ik wist dus wel dat er interesse was. Maar wanneer dat in iets uit zou monden dat wist ik natuurlijk ook niet.”

HOCKEYCARRIÈRE
,,Ik ben begonnen met hockeyen bij De Dommel in Sint-Michielsgestel. Op mijn veertiende ben ik naar MEP in Boxtel gegaan. Daar heb ik in de B1 en A1 gespeeld en via Heren 2 ben ik in Heren 1 terechtgekomen. Daarmee heb ik in de hoofdklasse gehockeyd en daarna vier jaar in de overgangsklasse. Vervolgens heb ik de overstap gemaakt naar HC Den Bosch. Daar ben ik twee jaar gebleven". zegt Verboom.

,,Tenslotte ben ik drie jaar in Italië actief geweest, bij een club in de buurt van Milaan. Toen dat contract was afgelopen werd ik gepolst door MEP of ik daar coach wilde worden. Die club was toen net weer gepromoveerd naar de hoofdklasse. Die uitdaging ben ik aangegaan. Ik had al een beetje trainerservaring opgedaan bij verschillende jeugdteams. Vanaf de jongetjes van D2 tot de A1, ieder jaar ben ik als trainer met die jongens meegegroeid.”

Het trainer worden zat er dus al van jongsaf aan in. ,,Ja, mijn eerste training gaf ik al toen ik een jaar of veertien was.” In zijn actieve hockeyperiode keek Verboom daarom met speciale ogen naar zijn eigen trainers. ,,Ik heb heel veel trainers in mijn carrière voorbij zien komen, onder wie een aantal grote namen. Van iedere trainer pik je de goede dingen mee en de minder goede dingen. Soms denk je bij jezelf: ’Ik zou het nooit doen zoals hij nu doet’. Daar let je dan wel op."

Verboom: ,,Of tijdens een bepaalde oefening of uitleg van tactiek. Dan zit je naar een tactische bespreking te luisteren en dan denk je bij jezelf: dat is een goed idee, dat kan ik misschien zelf ook wel toepassen. Dat heb ik trouwens nu nog als ik een coach spreek van de tegenstander of een collega van een nationaal jeugdteam, dan heb je het altijd over dat soort zaken. Zo probeer je toch wat toe te voegen aan je eigen visie.”

INTERNATIONALS
Verboom gaat bij Oranje-Zwart werken met een internationaal gelouterd gezelschap, boordevol internationals. Die spelers hebben eigen ervaringen, eigen inzichten. Je ziet vaak dat die graag met een nieuwe coach voortdurend in conclaaf willen gaan. Verboom houdt er wel van: ,,Ik ben iemand die in overleg met de spelers voor een bepaalde strategie wil kiezen.” Wat voor hockey gaat Oranje-Zwart onder Eric Verboom gaat spelen, vol op de aanval of berekenend, weet de nieuwe coach nog niet.

,,Dat is heel erg afhankelijk van het spelersmateriaal dat ik tot mijn beschikking krijg. Ik heb wel eens een jaar gehad dat ik bijna alleen maar aanvallers had in mijn team. Dan kun je als coach wel de filosofie hebben van het spelen op de nul, maar dat werkt bij zo’n ploeg dan niet. Er zal eerst een goede inventarisatie van de selectie aan voorafgaan en aan de hand daarvan gaan we bepalen hoe we gaan spelen.” Een ding is zeker, met een topploeg als OZ moet Verboom voor de prijzen gaan. ,,Dat zie ik ook zo”.

Kunnen we spreken van een vliegende start van je trainerscarrière? ,,Nou, vliegende start... zeg maar vliegende doorstart!”
3 maart 2005

Print deze pagina

Terug