VERBOUWING SINT-PETRUSSCHOOL BIJNA KLAAR

’Einde van drie tropenjaren komt in zicht’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur Hans Küsters inspecteert de bouwwerkzaamheden op de binnenspeelplaats van basisschool Sint-Petrus.

Het is een puinhoop op het terrein van basisschool Sint-Petrus aan de Burgakker in Boxtel. Op het plein voor de school staat een lelijke groene bouwkeet. Daarachter bedekt een groot oranje zeil de bouwmaterialen die daar opgeslagen liggen. Een steiger belemmert het zicht op de prachtige voorgevel van de school. Liefst drie jaar moest basisschool Sint-Petrus wachten op de restauratie en uitbreiding. Nu zijn de werkzaamheden bezig. Op 1 juli kan de basisschool eindelijk terugkeren naar haar vertrouwde stek.

Directeur Hans Küsters loopt trots rond door het vernieuwde gebouw. Ook al is er op dit moment niet meer te zien dan grote lege ruimtes en kale muren, hij ziet in gedachten de nieuwe inrichting al voor zich. ,,Het komt er prachtig uit te zien. Alle lokalen krijgen frisse kleuren zoals oranje, blauw en gebroken wit. We krijgen een mooie grote aula met een groot podium. De oude stijl van de school blijft echter ook behouden. De oude, grote ramen in de school blijven zitten evenals de architraven bij de deuren. En de voorgevel blijft hetzelfde. Ik ben hier zeer content mee”.

Basisschool Sint-Petrus verhuisde in 2001 tijdelijk naar ’t Honk. Het was de bedoeling om na een jaar terug te keren naar de thuishaven. De verbouwing is dus al met al behoorlijk uitgelopen. Directeur Küsters legt uit: ,,De verbouwing an sich duurt ook maar een jaar. We zijn op 4 oktober begonnen en als alles goed is zijn we op 1 juli klaar. Dat het zolang duurde voordat we konden beginnen kwam doordat er nog geen overeenstemming was tussen de gemeente Boxtel en het schoolbestuur over de wijze waarop de eerder gemaakte afspraken gerealiseerd zouden worden.”

Had Sint-Petrus dan niet beter in haar eigen gebouw kunnen blijven totdat die overeenstemming er was? ,,Dat was niet handig. Wij hechten er heel veel waarde aan om als school met alle klassen in één gebouw te zitten. Op dat moment hadden we al een noodlokaal in gebruik en we zouden dit jaar wéér een extra lokaal nodig hebben. Dat was niet ideaal. Vandaar dat we drie jaar geleden ook meteen weggegaan zijn uit het oude gebouw en in ’t Honk zijn gaan zitten. Met in ons achterhoofd de gedachte dat ze dat jaar zouden gaan beginnen met de verbouwing.”

Het bevalt basisschool Sint-Petrus goed in ’t Honk. ,,De indeling van het gebouw, de ruimte in het gebouw en de ligging zijn heel prettig.” Toch zijn er ook factoren waar Küsters van baalt. ,,De materialen waarvan de klassen hier zijn voorzien zijn allemaal heel hard. Daardoor galmt het hier enorm. Verder is de ventilatie is ook niet optimaal. De enige ventilatie komt van kleine raampjes die we open kunnen doen. Dat veroorzaakt echter tocht.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bovenverdieping van basisschool Sint-Petrus is Küsters’ trots. Daar komen de lokalen voor de bovenbouw, met veel ruimte en veel licht.

VERBOUWING
De verbouwing van de aloude basisschool Sint-Petrus is enorm. Küsters: ,,Gigantisch. De school wordt helemaal opnieuw op zijn fundamenten getild. Er zijn zo’n honderd buizen van dertien meter diep de grond ingeslagen. Daaroverheen hebben ze de vloer gelegd en in de vloer is het gebouw verankerd, zodat het niet meer kan verzakken. Dat was de grootste operatie", aldus Küsters.

Hij vervolgt: ,,Daarnaast hebben we het plafond van de zolder ongeveer twee meter laten zakken, waardoor het de vloer geworden is van de eerste etage. En de indeling in het gebouw is wat veranderd. Het mooiste vind ik de wijze waarop op de eerste etage drie lokalen gerealiseerd zijn. Daar kun je nog elementen van de oude spanten zien. Je ziet elementen van de ronde ramen, die vroeger op de benedenverdieping zaten. Dat ziet er heel mooi uit.”

De school houdt de kinderen nauwgezet op de hoogte van de vorderingen van de verbouwing. Küsters: ,,We praten er veel over, we zijn weleens met hen gaan kijken bij de school en we laten ook regelmatig foto’s zien.” De verbouwing heeft veel extra ruimte opgeleverd. Küsters: ,,We hebben er bijna zestig vierkante meter bij gekregen. Dat is heel veel en dat is allemaal gebeurd door het inbouwen.”

Basisschool Sint-Petrus hoeft er niet bang voor te zijn snel uit haar nieuwe jasje te groeien. ,,We hebben er als school bewust voor gekozen niet groter te worden. We willen de grootte houden die we nu hebben. We willen zo klein mogelijk blijven, want dat leidt tot een betere transparantie en daardoor voelen kinderen, ouders en leerkrachten zich hier snel thuis.”

Basisschool Sint-Petrus heeft daarom een leerlingenstop ingesteld. Küsters: ,,Dat heeft zijn fijne kanten, want we zijn daardoor ieder jaar verzekerd van voldoende leerlingen zodat we voldoende middelen krijgen. Aan de andere kant moet je ouders nu soms teleurstellen die hun kind graag bij ons op school had willen aanmelden. Dat is de vervelende kant van het verhaal.”

VERHUIZING
Deze zomer verhuist basisschool Sint-Petrus na drie jaar oponthoud eindelijk terug naar haar vertrouwde gebouw aan de Burgakker. ,,Als je ziet met welke voortvarendheid de werklui zijn begonnen op 4 oktober en hoever ze nu al zijn, dan lijkt het me niet waarschijnlijk dat ze later klaar zijn dan de geplande einddatum van 1 juli.”

Küsters kijkt uit naar die datum. ,,Jazeker. Met name omdat we nu al bezig zijn met de inrichting van het nieuwe gebouw; de kleuren, de groepsindeling, het meubelgebruik, wie gaat waar zitten... Het is leuk om op je eigen school je eigen sfeer weer te gaan creëren. De oplevering komt snel dichterbij.” Eindelijk! Het woordje valt van zijn gezicht af te lezen. ,,Voor mij betekent dit het einde van drie tropenjaren.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur Hans Küsters poseert op de steigers aan de voorzijde van de Petrusschool.




3 maart 2005

Print deze pagina

Terug