PERSONEELS DIENSTEN CENTRUM BIEDT HELPENDE HAND

Boxtelse bedrijven bundelen krachten

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Directeur Hans van Herpen van Bosch Rexroth toont samen met burgemeester Jan van Homelen de PDC-koffer. De onthulling vormde het startsein voor het centrum voor personeelsdiensten dat voor Boxtelse ondernemers in het leven is geroepen.

Arbeid en personeel vormen ook voor de ondernemers in Boxtel een steeds belangrijker kostenpost. Door onder meer samen te werken in een vacaturebank en bij opleiding en cursussen hoopt men een besparing te kunnen realiseren en efficiŽnter te werken. Onder de paraplu van de Stichting Bedrijventerreinen Boxtel is dinsdag het Personeels Diensten Centrum (PDC) van start gegaan. Daar kunnen ondernemers ook terecht met vragen over onder meer ziekteverzuim en reÔntegratie.

Na bijna drie jaar voorbereiding is sinds dinsdag de helpdesk van het PDC operationeel. De helpdesk vormt een vraagbaak voor ondernemers op het gebied van personeel en organisatie. ,,De kosten voor (de organisatie van) arbeid worden steeds hoger. Het zorgt ervoor dat bedrijven steeds moeilijker hun concurrentiepositie kunnen behouden. Door de bestaande dienstverlening te bundelen denken we een kostenbesparing te kunnen realiseren", stelt Frank Leermakers.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frank van den Brandt van het gelijknamige autobedrijf tekent als eerste de deelnemersovereenkomst voor het PDC. Staand kijken Bert Heijen (Van Geel Systems) en Siep Schukken (Conval Nederland) belangstellend toe.

VACATUREBANK
Als hoofd personeel & organisatie van het bedrijf Bosch Rexroth aan de Kruisbroeksestraat is Leermakers ťťn dag per week vrijgeroosterd om het PDC op te starten. Hij doet dat samen met een oud-collega: Andrea Wesdorp, die inmiddels een zelfstandig bureau runt als personeelsadviseur. Het tweetal denkt nog ongeveer een halfjaar nodig te hebben om het PDC op de rails te krijgen. ,,Dan moet het gerund worden door een fulltimer die een eigen kantoor ergens in Boxtel krijgt", vertelt Wesdorp.

De wetgeving legt meer verantwoordelijkheden bij de werkgever. De organisatie van arbeid wordt steeds complexer. Dat zullen niet alleen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf ervaren. Ook in grotere bedrijven kan dit tot problemen en vragen leiden. Het PDC probeert de helpende hand te bieden en kansen te creŽren het personeelsbeleid te professionaliseren, stellen Leermakers en Wesdorp. ,,Het delen van dienstverlening is een hot item op het gebied van personeel en organisatie. Overal in het land worden samenwerkingsverbanden opgericht", weet Wesdorp.

Het PDC zal de vraag naar uitzendkrachten bundelen, maar zet zich ook in om vast personeel dat gedurende enige overbodig is, tijdelijk bij een ander aangesloten bedrijf te detacheren. Begeleiding rond ziekteverzuim, reÔntegratie van mensen die arbeidsongeschikt zijn geraakt, behoort ook tot het takenpakket, net zo goed als de ontwikkeling van werknemers door opleiding, training en bijscholing. Daarnaast zal de vacaturebank zijn functie kunnen bewijzen. ,,Die werd in het verleden door het Arbeidsbureau bijgehouden. Sinds het vertrek uit Boxtel is die dienstverlening verdwenen. Die moet weer terugkomen", vindt Leermakers.

BEHOEFTE
Dat ook in de gemeente Boxtel behoefte is aan het PDC staat voor het tweetal als een paal boven water. Leermakers: ,,Twee jaar geleden hebben we een behoeftepeiling uitgevoerd. Ongeveer tachtig van de honderdentwintig bedrijven die zijn aangesloten bij de Werkgeversverening Boxtel (WEB) reageerden; zij vertegenwoordigen tweederde van de circa twaalfduizend arbeidsplaatsen in deze gemeente.

Dinsdag tekenden in de vestiging van Van Geel Systems aan de Van Salmstraat vijf bedrijven het eerste samenwerkingscontract met het PDC. Naast Van Geel zelf waren dat ITB Precisietechniek, Conval Nederland, autobedrijf Van den Brandt en Bosch Rexroth. De verwachting is dat binnen een halfjaar nog dertig tot veertig bedrijven zich aansluiten. Het PDC is financieel mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Boxtel. Binnen twee jaar moet het centrum op eigen benen kunnen staan.

Burgemeester Jan van Homelen verrichte samen met directeur Hans van Herpen van Bosch Rexroth de openingshandeling van het centrum voor personeelsdiensten door het eerste PDC-koffertje te openen. Deze worden verspreid onder de Boxtelse ondernemingen en bevatten informatie over de werkwijze van het PDC. Mensen die het centrum willen raadplegen, kunnen bellen met telefoon (0900) 528 00 00.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Onder de paraplu van de Stichting Bedrijventerreinen Boxtel is dinsdag 1 maart het Personeels Diensten Centrum (PDC) van start gegaan. Reden voor burgemeester Jan van Homelen (rechts) en de voorzitter van de Werkgeversvereniging Boxtel (WEB), Gerard Hexspoor, om het glas te heffen.
3 maart 2005

Print deze pagina

Terug