HERINNERINGSDIENST VOOR VERMISTE OUD-BOXTELAAR

'Misschien wordt Willem-Jan
nooit gevonden'

Willem-Jan van der Heijden zou donderdag 3 maart 37 jaar worden. De oud-Boxtelaar is een van de Nederlanders die nog altijd vermist wordt in het door de tsunami getroffen Thailand. De familie van Willem-Jan houdt op zijn verjaardag een herinneringsdienst in de Sint-Petruskerk. ,,Al snel werd ons duidelijk dat Willem-Jan het niet gered heeft", zegt zwager Achmed Baaijens, die optreedt als woordvoerder van de familie.

Willem-Jan verbleef op Tweede Kerstdag met reisgenoot David Rutgers in Kho Phi Phi, een bekende toeristische plaats aan de kust van Thailand. Sinds de tsunami grote delen van de Thaise kust verwoestte is niets meer van de oud-Boxtelaar vernomen. Het lichaam van reisgenoot Rutgers is kort voor oudejaarsdag gevonden en geďdentificeerd; de begrafenis heeft medio januari in Utrecht plaatsgevonden.

Het moment waarop het bericht kwam dat Willem-Jans reisgenoot en collega – beiden werkten op het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag – was gevonden, zag het er volgens Baaijens naar uit dat ook hij de vloedgolf niet had overleefd. Eerder zei Baaijens in deze krant dat de hoop op een goed bericht altijd aanwezig is. ,,Maar je weet eigenlijk ook dat de kans dat we Willem-Jan levend zullen terugzien kansloos is."

Nu zegt de zwager van de oud-Boxtelaar dat alles erop wijst dat Willem-Jan het niet gered heeft. De herinneringsdienst op 3 maart omschrijft hij als een tweede stap in het verwerkingsproces. ,,De eerste stap was de terugkeer van de vrienden van Willem-Jan uit Thailand, die tevergeefs naar hem hebben gezocht. De herinneringsdienst is een volgende stap die ons doet beseffen dat Willem-Jan er niet meer is."

ONZEKERHEID
Baaijens merkt op dat de familie er rekening mee houdt dat het lichaam van Willem-Jan misschien nooit teruggevonden wordt. Het Rampen Identificatie Team (RIT), waarmee nauwe contacten worden onderhouden, heeft nadrukkelijk te kennen gegeven dat dit niet uitgesloten is. ,,Maar we weten ook dat het onderzoek van het RIT nog minstens negen maanden maar misschien zelfs nog langer duurt. Misschien krijgen we ooit nog het verlossende bericht en kunnen we Willem-Jan alsnog begraven."

De zwager van de vermiste oud-Boxtelaar geeft aan dat vooral de onzekerheid over het precieze lot van Willem-Jan zeer moeilijk is om mee om te gaan. Baaijens: ,,In eerste instantie denk je dat hij gevonden wordt omdat ook zijn reisgenoot is aangetroffen. Maar een paar weken later is die hoop vervlogen, ook omdat je steeds meer hoort over de extreme omstandigheden en de verwoestende kracht van de golven."

Met warme gevoelens denkt Baaijens terug aan de ontmoeting die de familie Van der Heijden met andere lotgenoten had in de Haagse Ridderzaal, waar de slachtoffers van de tsunami in aanwezigheid van koningin Beatrix werden herdacht. ,,Die bijeenkomst is ronduit indrukwekkend en hartverwarmend geweest en het is bijzonder om te zien hoe oprecht betrokken de koningin was."

Hij vervolgt: ,,Juist op zo'n moment is het heel fijn om zulke bemoedigende woorden van de koningin te horen. De familie heeft het gesprek met de koningin als heel bijzonder ervaren en waardeert het enorm hoe zij iedereen een hart onder de riem heeft gestoken."

REISKOFFER
Momenteel legt Baaijens met de andere familieleden van Willem-Jan de laatste hand aan het draaiboek van de herinneringsdienst in de Sint-Petruskerk. Familieleden, vrienden en collega's zullen stilstaan bij zijn leven. Verder worden muziekstukken ten gehore gebracht die zijn afgeleid van Willem-Jans platenkast. Ook bestaat de mogelijkheid om een persoonlijke groet, wens, gedachte of tastbaar aandenken in een zogenaamde reiskoffer te doen. ,,Die reiskoffer wordt gevuld met persoonlijke herinneringen aan Willem-Jan", vertelt Baaijens.

,,We overwegen op dit moment om met z'n allen een reis naar Kho Phi Phi te maken om aanwezig te zijn op de plek waar Willem-Jan zijn laatste uren heeft doorgebracht. Die reiskoffer willen we dan meenemen."
24 februari 2005

Print deze pagina

Terug