KATHOLIEKE VROUWENBEWEGING BRABANT VIERT JUBILEUM

’Vijftig jaar actief voor vrouwen
in Liempde’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Mieke van Kan, Tiny Bax en Annie van Brunschot (van links naar rechts) halen herinneringen op uit vervlogen tijden.

De Katholieke Vrouwenbeweging Brabant in Liempde bestaat in maart 2005 precies vijftig jaar. Met 165 leden is de afdeling Liempde een van de grootste KVB’s in Brabant. Hoog tijd om eens terug én vooruit te blikken.

Een katholieke vrouwenbeweging klinkt niet als een vereniging met bestaansrecht anno 2005. Het is meer iets voor de jaren vijftig. Dat is een veelgehoorde mening. Toch is de afdeling Liempde springlevend. Voorzitter Mieke van Kan: ,,Deze vereniging ging van oudsher van de boerenbond uit. Ze had destijds tot doel vrouwen meer wegwijs te maken in de maatschappij, de emancipatie deed zijn intrede.”

Tegenwoordig speelt die gedachte helemaal niet meer. ,,De jeugd wordt nu al helemaal geëmancipeerd opgevoed. Daardoor zijn we verworden tot een vereniging die veelal recreatief bezig is. We proberen diverse dingen te organiseren; lezingen, kienavonden, fietstochten, toneel, te veel om op te noemen”

Dat de KVB Liempde het vijftigjarig jubileum heeft bereikt, terwijl de jeugd tegenwoordig al heel jong geëmancipeerd wordt opgevoed, is opvallend. Van Kan heeft er wel een verklaring voor: ,,Ik denk dat het door het dorpsgebeuren hier in Liempde komt. Iedereen kent elkaar, daardoor zijn we een hele hechte club.”

Verder is het volgens Van Kan belangrijk om dingen te organiseren die bij de mensen aanslaan. ,,De KVB Liempde heeft best een druk programma. Als we provinciaal met alle KVB’s bij elkaar komen merk ik dat we in tegenstelling tot veel andere verenigingen een vrij uitgebreid programma hebben. Twee keer in de maand hebben we iets op de agenda staan en het is iedere keer gevarieerd. We hebben dus niet iedere maand een lezing over een ziekte. We zorgen ook voor leuke ontspanning. Zo hebben we bijvoorbeeld tijdens de sinterklaasavond troubadour Jan van der Heijden te gast gehad en Omroep Brabant-weerman Johan Verschuren. Als je dat doet, krijg je steeds meer aanloop, mensen vinden dit soort dingen gezellig.”

’OUDE VROUWENCLUB’
Secretaris Annie van Brunschot is 24 jaar lid van de KVB. Ze weet nog als de dag van gisteren hoe ze hierbij betrokken raakte. ,,Een vriendin van mij werd ook lid en die vroeg me of ik mee wilde gaan. Toen zei ik: ’Ik kan in ieder geval kijken wat het is, of het me bevalt’.” Wat haar met name interesseerde waren de ontspannings- en voorlichtingsavonden en lezingen. ,,Geen kienen of iets dergelijks. Dat vind ik juist heel saai, haha.”

Toch staat kienen synoniem aan het beeld dat veel mensen van de KVB hebben. Dat beeld klopt echter helemaal niet meer. Van Brunschot: ,,Maar dat merken mensen vaak pas als ze lid worden. Dan komen ze erachter dat het hier heel anders is als dat in de volksmond gezegd wordt. Het steekt Van Brunschot dan ook als mensen de KVB een oude vrouwenclub noemen.

,,Dat vinden wij heel erg! Het is heel vervelend om zo omschreven te worden, want het is gewoon niet zo! Als iemand dat zegt, dan leg ik direct uit wat we allemaal doen. Dat de KVB echt niet alleen maar voor oude vrouwen is, dat het ook leuk is voor jongere vrouwen.”

Toch zijn jonge vrouwen maar moeilijk over te halen zich aan te sluiten bij de KVB. Van Brunschot snapt dat wel: ,,Ik zie het bij mijn dochters. Die zijn 28 en 30 jaar, hebben een drukke baan en hebben allebei een kind. Als die ’s avonds thuiskomen dan gaan ze nog sporten of zo. Ze hebben zo’n druk leven dat ze geen tijd hebben voor de KVB. Dat geldt tegenwoordig voor heel veel jonge vrouwen. Druk, druk, druk...”

TOEKOMSTBEELD
Tiny Bax maakt 34 jaar deel uit van de vereniging. Zij heeft de organisatie dan ook in de loop der tijd zien veranderen. ,,Vroeger was het gaan naar de KVB echt een uitje, je was als vrouw eens een keertje van huis. Nu hebben de vrouwen allemaal een veel drukker leven. Daardoor kiezen ze bewust de KVB-activiteiten uit die ze leuk vinden. Vroeger ging een lid van de KVB overal mee naartoe.”

De KVB afdeling Liempde heeft 165 leden. Daarmee is de vereniging een van de grootste van Noord-Brabant. Bax weet wel waarom deze afdeling meer aanslaat dan andere verenigingen. ,,Wij kiezen ieder jaar met zorg ons programma uit. Je moet tenslotte zorgen dat je voor alle leden wat leuks biedt. Een ander voordeel is dat we vaak wisselingen hebben in ons bestuur. Daardoor krijg je voortdurend verse inbreng en dat leidt tot nieuwe ideeën. Bij andere KVB’s zitten mensen soms wel veertig jaar op hun plek in het bestuur. Die KVB’s staan stil, gaan niet met de tijd mee.”

Het succes van de KVB Liempde blijkt wel uit het feit dat op 11 maart het vijftigjarig bestaansjubileum wordt gevierd. Toch is de toekomst onzeker. ,,Er zijn nu al problemen in onze regionale kring van de KVB. Die trekt over het geheel niet genoeg leden. Als de KVB-kring op een gegeven moment opgeheven wordt, dan wordt het voor ons in Liempde ook moeilijker.” Somber ziet Bax de toekomst van de afdeling Liempde echter niet in. ,,Als het inderdaad zo zou zijn dat het overkoepelend orgaan opgeheven wordt, dan gaan wij gewoon zelfstandig door. Maar dat is niet onze intentie.”

Mensen die er nu over zitten te denken om zich over een jaar of tien aan te sluiten bij de KVB hoeven zich dus geen zorgen te maken of de vereniging dan nog wel bestaat. Bax: ,,We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar onze bedoeling is om er ook de komende jaren tegenaan te gaan!”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De KVB Liempde had in 1980 ook al een feestje te vieren; toen waren 25 leden 25 jaar lid. (Foto: archief KVB)
24 februari 2005

Print deze pagina

Terug