LIA VORSTENBOSCH 25 JAAR OP SINT-LAMBERTUSSCHOOL

'Zilveren' kleuterjuf in Gemonde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Temidden van enkele leerlingen bladert kleuterjuf Lia Vorstenbosch-Pijnenburg van de Sint-Lambertusschool door een voorleesboek.

Toen ze op 25 februari 1980 bij kleuters van de toenmalige Sint-Jozefhof binnenstapte, dácht ze er niet aan in Gemonde een jubileum als kleuterjuf te zullen vieren. Terugblikkend op een periode van 25 jaar kan Lia Vorstenbosch-Pijnenburg niet anders dan constateren dat de tijd voorbij is gevlogen. De kleuterschool van toen is inmiddels opgegaan in basisschool Sint-Lambertus, maar het plezier in het lesgeven is onverminderd.

,,Voordat ik in Gemonde een vaste aanstelling kreeg, heb ik als invalster op diverse scholen in de regio gewerkt. De laatste was een kleuterschool in de Bossche wijk De Hambaken. Toen ik er na een maand moest vertrekken, was ik zó blij dat ik mijn boeket bloemen vergat mee te nemen." Geboren en woonachtig in Esch koos Lia Vorstenbosch (45) bewust voor een dorpsschool. In Gemonde heeft ze het prima naar haar zin.

,,Nee, in mijn eigen dorp lesgeven, lijkt me niks. Ik heb wel eens gesolliciteerd bij de Sint-Willibrordusschool, maar uiteindelijk ben ik blij dat dat niet is doorgegaan. Als ik nu naar huis fiets, kan ik mijn werk loslaten."

Toen Vorstenbosch in Gemonde aan de slag ging, kwam ze terecht in een van de drie houten noodlokaaltjes die op de plaats stonden waar nu gymzaal De Viersprong staat. ,,Later heb ik enkele jaren lesgegeven in een lokaal van de toenmalige jongensschool op de hoek van de Boomstraat/Sint-Lambertusweg. Sinds de invoering van het basisonderwijs in 1985 geef ik les in de huidige Sint-Lambertusschool. Ik ben begonnen met groepen van 35 leerlingen. Later liep dit aantal terug naar 19, maar begin jaren negentig had ik zelfs 44 kleuters onder mijn hoede. De laatste jaren schommelt het leerlingental rond de 25; dat is een mooie grootte."

MONDIGER
De jubilerende kleuterjuf merkt dat de kinderen die zij in de klas krijgt (in leeftijd variërend van 4 tot 6 jaar) in de loop van de jaren veel mondiger zijn geworden. ,,Vroeger moest ik de woorden er echt uittrekken; nu moet ik de kinderen regelmatig de mond snoeren", grinnikt Vorstenbosch. Ook qua vaardigheden kunnen kinderen vandaag de dag veel meer dan vroeger. ,,Toen ik begon moest ik ze nog leren wat kleuren en vormen zijn. Mede dankzij de computer kennen de kinderen die zaken al als ze naar school komen. Sommige kleuters kunnen dan zelfs al hun naam schrijven."

Sinds ze zelf kinderen heeft, werkt Vorstenbosch parttime als kleuterjuf. Als ze de schooldeur in Gemonde achter zich dichttrekt, vult ze haar tijd met haar gezin. Daarnaast knutselt ze graag, trekt ze er regelmatig met de fiets op uit en organiseert ze met veel plezier kinderfeestjes. Voor het bouwdorp waar de kinderen in Esch zich een week lang tijdens de zomervakantie vermaken, zet de kleuterjuf zich al een jaar of acht in.

Hoewel het 25 februari de officiële jubileumdag is, wordt het feest pas in april gevierd. De leerlingen van juf Lia staan dan centraal. Want: ,,Het is helemaal niet zo bijzonder om 25 jaar lang les te geven. Je hoeft maar gewoon iedere dag te gaan werken."
24 februari 2005

Print deze pagina

Terug