UITVOERING VAN CENTRUMPLAN AFGEROND IN 2003

'Kerkdorp Lennisheuvel heeft nu echt
een hart'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Toon van Grinsven, de grote inspirator achter de uitvoering van het centrumplan en de kiosk in Lennisheuvel, legde in januari 2003 de eerste steen voor de kiosk. (Archieffoto Brabants Centrum).

Met de onthulling van een plastiek van kunstenaar Hans Goddefroy uit Helmond op het nieuwe plein tussen de Sint-Theresiaschool en gemeenschapshuis Orion werd in januari 2003 de uitvoering van het centrumplan in Lennisheuvel officieel afgesloten. De geestelijk vader van het plan is Toon van Grinsven (67) van de Commissie Ruimtelijke Ordening Lennisheuvel (CROL), een werkgroep van het Wijkberaad Lennisheuvel. Hij metselde diezelfde dag de eerste steen van de kiosk, die met behulp van in totaal 28 vrijwilligers later in het jaar gereed kwam. In deze laatste aflevering van de historische serie blikt Van Grinsven terug op de totstandkoming en uitvoering van het centrumplan.

Van Grinsven, die woonachtig is in het buitengebied van Lennisheuvel, is niet alleen de grote man achter het centrumplan, maar is daarnaast ook intensief betrokken geweest bij zowel de realisatie van de kiosk als de komst van het kunstwerk op het plein tussen de school en het gemeenschapshuis in Lennisheuvel.

,,Maar ik wil benadrukken dat ik het nooit in mijn eentje had kunnen klaarspelen. Zonder de hulp van andere mensen binnen CROL en de inwoners van Lennisheuvel was het nooit gelukt. Kijk alleen maar naar de kiosk, in totaal hebben daar 28 vrijwilligers aan meegewerkt. Het ontwerp daarvoor is van bouwkundige Paul Simons uit Lennisheuvel. Verder hebben onder anderen ook uitvoerder Leo van de Heuvel en de bouwkundigen Henk van der Sloot en Adrie Heesakkers een groot aandeel geleverd, net als Sjef van Kroonenburg die het metselwerk op zich heeft genomen", aldus Van Grinsven.

SCHETSEN
Eind jaren negentig begon de Lennisheuvelnaar met het vervaardigen van schetsen voor het centrumplan. ,,Het voordeel daarbij was dat ik op de MTS vroeger les gehad heb in werktuigbouwkunde. Ik heb mijn huis zelf ontworpen en enige ervaring met het maken van bouwkundige tekeningen. Daarnaast heb ik jaren voor Philips in Eindhoven gewerkt, waar ik ben begonnen als reclametekenaar en later als reclamemanager en adviseur in verlichting gewerkt heb. Ik had na mijn pensioen ook de tijd om me in te zetten voor het centrumplan, was gemotiveerd om met het plan aan de slag te gaan en heb me er helemaal in vastgebeten. Dat is ook nodig, want anders komt zo'n plan nooit van de grond."

De kiem voor het centrumplan werd volgens Van Grinsven gelegd binnen het wijkberaad. ,,Binnen dat orgaan is het maken van een dergelijk plan op een gegeven moment ter sprake gekomen. We vonden weliswaar dat Lennisheuvel een aardig en rustig dorp was, maar wel een dorp dat een hart, een echt centrum miste. CROL heeft daarop van het wijkberaad de opdracht gekregen om Lennisheuvel aantrekkelijker te maken. Het uitgangspunt was om de leefbaarheid in het dorp te bevorderen en van Lennisheuvel een levendige kern te maken. Ook de veiligheid speelt daarin een rol, de straat Lennisheuvel was eerst een racebaan. Nu zijn er een paar knikken in de weg gelegd, is het dorp ingericht als 30-kilometerzone en is de verkeerssituatie een stuk veiliger dan voorheen."

AANPASSINGEN
Het door Van Grinsven ontwikkelde centrumplan werd na enkele aanpassingen uitgewerkt door de gemeente Boxtel en in de loop van 2002 uitgevoerd. Naast een herbestrating van de straat Lennisheuvel kreeg het centrum van het kerkdorp tussen Orion, Theresiaschool en Theresiakerk een opknapbeurt. Het vaak als sfeerloos omschreven plein voor gemeenschapshuis Orion werd opnieuw bestraat. Het gebied rond school, kerk en Orion werd aangekleed met een kunstwerk en in eigen beheer werd de kiosk gerealiseerd.

,,Vooraf zeiden we dat we al blij waren geweest als de helft van ons plan gerealiseerd zou worden door de gemeente, maar uiteindelijk is zelfs 90 tot 95 procent van onze ideeŽn overgenomen", kijkt Van Grinsven terug.

,,In het begin verliepen de contacten met de gemeente vrij moeizaam, omdat iedereen aan het idee moest wennen.We hebben eerst de mensen in Lennisheuvel gepolst wat zij van de plannen vonden. Toen zij heel enthousiast reageerden, zijn we doorgegaan. Maar zo'n plan kost natuurlijk veel geld en daarvoor was geen ruimte gereserveerd in de gemeentelijke begroting, maar gelukkig was de toenmalige wethouder Fons van Elderen heel enthousiast en bereid om met ons mee te denken en ons mee te helpen. Het college van B. en W. is er in geslaagd om de plannen door de raad te krijgen. Uiteindelijk hebben naast de gemeente ook onder meer de Europese Unie en de provincie met subsidies hun steentje bijgedragen aan de totstandkoming van het centrumplan."

INSPIRATOR
Naast het centrumplan was Van Grinsven ook de grote inspirator achter de kiosk. ,,We wilden graag een echt hart creŽren in Lennisheuvel en daarvoor was een kiosk nodig, maar zo'n voorziening kost tientallen duizenden euro's en we hadden zelf helemaal geen cent", zegt hij.

Een groot deel van het benodigde geld voor de kiosk werd volgens Van Grinsven uiteindelijk binnengehaald door bedrijven op bedrijventerrein Ladonk en bedrijven in het dorp Lennisheuvel aan te schrijven en om een financiŽle bijdrage te vragen. Dat gebeurde in het kader van de actie 'Beter een goede buur, dan een verre vriend'. ,,We hebben ongeveer tweehonderd brieven de deur uit gedaan en de respons was boven verwachting. Bedrijven op Ladonk vroegen we om vijfhonderd euro en bedrijven in het dorp om de helft en zo hebben we een groot deel van de kosten voor de kiosk bij elkaar gekregen. Paul Simons had vier ontwerpen gemaakt van de kiosk. Een grote meerderheid van de inwoners koos uiteindelijk voor het model dat nu te zien is in het dorpshart."

Als Van Grinsven nu in het centrum van het kerkdorp komt, bekruipt hem steeds weer een voldaan gevoel. ,,Niet omdat ik zelf een groot aandeel in het geheel gehad heb, want dat vind ik helemaal niet belangrijk. Maar wel omdat het dorp nu een echt centrum heeft, compleet met kunstwerk en kiosk. Ik had graag gezien dat het plein doorgetrokken zou zijn tot de overkant van de straat en dat het kunstwerk wat meer volume gehad zou hebben, maar verder ben ik erg tevreden. Alle mensen uit het dorp die ik gesproken heb, reageren overigens positief op de genomen maatregelen. Ik heb heel veel energie en tijd gestoken in dit project. Als je het eindresultaat ziet en hoort dat iedereen tevreden is, dan geeft me dat een heel goed gevoel."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de dorpskom in Lennisheuvel. Het uitgangspunt van het centrumplan van de Commissie Ruimtelijke Ordening Lennisheuvel (CROL) was om de leefbaarheid in het kerkdorp te bevorderen en het centrum aantrekkelijker te maken, maar daarnaast was ook aandacht voor een veiliger verkeerssituatie.

Wat er verder gebeurde in 2003

  • Burgemeester Jan van Homelen is in maart 2003 tien jaar burgemeester van Boxtel. Hij geeft tijdens een nationale discussie aan niets te voelen voor het gekozen burgemeesterschap.

  • Op initiatief van Broer van Houtum wordt in mei in de Kampina een monument onthuld voor Boxtelse verzetsstrijders. De onthulling word verricht door verzetsman Kees van Leeuwen en burgemeester Jan van Homelen.

  • Sanne van Duren van basisschool De Beemden ontwerpt in december de winnende geboortevlag voor prinses Amalia, de dochter van prins Willem-Alexander en prinses MŠxima.

  • De burgemeester van Sint-Michielsgestel, Jan Pommer, steekt in november de handen uit de mouwen voor het planten van een linde voor het jubilerende dorpshuis De Kei in Gemonde. 'De Kei' bestaat 25 jaar.

  • De Liempdse voetbalclub DVG viert in 2003 het 75-jarig bestaan. De club organiseerde onder meer een concert van de Band Zonder Banaan en penalty schieten met de Liempdse PSV'er Frank Kuppens.

    © 2005 - Brabants Centrum

    OP DE FOTO: Beeldhouwer en straatmuzikant Hans Goddefroy uit Helmond vervaardigde het kunstwerk dat het plein tussen de Sint-Theresiaschool en gemeenschapshuis Orion sinds een paar jaar siert. (Archieffoto Brabants Centrum).
24 februari 2005

Print deze pagina

Terug