GEDREVEN TONEEL DOOR TORENSPELERS TILBURG

JRL-podium vol passie, emotie en humor

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Geflankeerd door Jack van Dongen en Karin Prins, laat Arno van den Eng zien dat toneelspelen een passie is geworden. Met verve speelt hij de rol van Johan in het stuk 'Op'. Jaarlijks is de acteur ook te zien in zijn creatie van Adam als de Heilig Bloedprocessie door de Boxtelse straten trekt.

Waren het twee acteurs die auditie deden of speelde het verhaal zich af in een psychiatrische kliniek? De circa zeventig toeschouwers die dinsdag de voorstelling 'Op' zagen in de aula van het Jacob-Roelandslyceum kregen alle ruimte om hun eigen invulling te geven aan het toneelstuk waarin oud-Boxtelaar Arno van den Eng glorieerde. De opvoering van de tweede eenakter door het Tilburgse amateurgezelschap De Torenspelers, 'Rolbrug' was makkelijker te begrijpen. Ria Willers uit Lennisheuvel en haar tegenspeler Ton van Nieuwburg wisten niet alleen te ontroeren, maar kregen ook de lachers op hun hand.

In het door Marga van Laarhoven geregisseerde 'Op' speelt Van den Eng de rol van Johan, die in gepassioneerd conflict raakt met zijn tegenspeelster Eva (Karin Prins). Af en toe – als beide acteurs tussenzinnen het publiek inwerpen – lijkt de ruzie gespeeld. Op andere momenten lijken de twee echt een relatie te hebben. Regelmatig wordt het stel onderbroken door Smit (Jack van Dongen). Is hij de regisseur van de twee? Daar lijkt het op als de voice-over bij tijd en wijle afroept hoeveel tijd er nog resteert.

Of is Smit dan toch de relatietherapeut die het tweetal probeert te helpen en Johan van zijn jaloezie probeert te bevrijden? Als aan het einde van het verhaal de rollen lijken om te draaien en Johan en Eva – in witte doktersjassen - zich op Smit werpen, lijkt het alsof de kijker wordt meegenomen in een psychiatrische kliniek.

OP HET VERKEERDE BEEN
Mieke van der Steen en Emiel van Koot, twee 16-jarige JRL-scholieren uit respectievelijk de vierde en vijfde klas, raakten niet erg onder de indruk van het erg gepassioneerde spel van de drie acteurs. Waarom ze dan toch een handtekening van Van den Eng vragen? ,,Voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming moeten we een verslag van deze toneelavond schrijven. Zo'n handtekening erbij is wel leuk", vertelt Emiel. Het schoolvak spreekt de twee leerlingen niet echt aan. ,,We doen niet zelf aan kunst, we kijken er alleen naar. Vervolgens moet je er iets van opschrijven. Gewoon saai", stelt Mieke.

,,Het stuk biedt de toeschouwer veel gelegenheid tot eigen interpretatie. Tijdens het instuderen hadden we als acteurs ook moeite om de essentie te vinden die de schrijver, Don Duijns heeft bedoeld. Je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. In ieder geval geeft het stuk stof tot nadenken", vertelt Van den Eng in een reactie.

Drie jaar geleden verhuisde de Boxtelaar naar Eindhoven. Bij de Tilburgse toneelgroep De Torenspelers raakte hij verzeild via de Boxtelse toneelspeler Eric van Schaaijk. ,,Die leerde ik kennen toen ik decors bouwde voor de plaatselijke toneelclub Bint. Hij heeft me aangezet om auditie te doen. Nou, dat is goed bevallen. Toneelspelen is een passie voor me geworden. Ik speel nu vier jaar en bereidt me momenteel voor op een voorstelling met straattheater. Dat is nieuw voor me, maar lijkt erg leuk te gaan worden", aldus Van den Eng.

AFGEWOGEN
Na de pauze brengt de Tilburgse toneelgroep de voorstelling Rolburg op het podium. Het oorspronkelijk in de Friese taal geschreven toneelstuk van Bouke Oldenhof is vertaald in het Brabantse dialect. Ria Willers en Ton van Nieuwburg schitteren in hun rol als Maartje en Fons, die herinneringen ophalen in het café waar Maartje als kind opgroeide. Vanuit het raam kijken ze uit op het kanaal, de voorbijgaande schepen en de rolbrug. Werkelijkheid en fantasie lopen dooreen als de twee op leeftijd geraakte vrijgezellen met elkaar in gesprek raken.

Dat het in hun jeugd nooit tot een liefdesrelatie is gekomen, wordt humoristisch én emotioneel uitvoerig uit de doeken gedaan. Het leidt bij het publiek tot ontroering, maar evengoed tot lachsalvo's. Beide acteurs, die werden geregisseerd door Henk Wouters, gaan helemaal op in hun rol en weten met minieme middelen, afgewogen taalgebruik en prima mimiek de toeschouwers van het begin tot het eind te boeien.

Boxtel beleefde dankzij De Torenspelers uit Tilburg een boeiende en onderhoudende toneelavond in het JRL. Dat slechts een handjevol toeschouwers de voorstelling zag, deed daar niets aan af.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jaloezie en passie speelden een belangrijke rol in de voorstelling 'Op' van Don Duijns.
17 februari 2005

Print deze pagina

Terug