TOEKOMSTIGE BEWONERS IN GOEDE AARDE NEMEN KIJKJE

Wethouder legt 'eerste' steen muurwoningen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Ger van den Oetelaar hanteert de voegspijker om de 'eerste steen' in de vorm van het herinneringsplaquette aan te brengen in de zonnewoning. Lotte van Langenberg, die samen met haar partner Jaap van Dongen de hoekwoning vůůr het einde van dit jaar hoopt te betrekken, helpt een handje.

Samen met de toekomstige bewoners van de laatste zogeheten 'zonnewoning', Jaap van Dongen en Lotte van de Langenberg, heeft wethouder Ger van den Oetelaar maandag een herdenkingssteen geplaatst in de eindgevel van de rij muurwoningen langs de rijksweg A2. De mensen die in de loop van dit jaar een nieuwbouwwoning betrekken in het plan In Goede Aarde konden voorafgaand een kijkje nemen op de bouwplaats.

'Eerste steen gelegd op 14-02-2005 door wethouder G. van den Oetelaar, gemeente Boxtel' staat te lezen op de hardstenen plaquette die is ingemetseld in de zuidelijk kopgevel van de in aanbouw zijnde muurwoningen. Het is de pui van de woning die het kortst staat bij het viaduct waarmee de Schijndelseweg de rijksweg A2 kruist. Nu nog kavel 30, maar voordat dit jaar verstreken is de woning van Jaap en Lotte. Voordat het jonge koppel samen met de wethouder de voegspijker ter hand nam om de plaquette in te metselen, werd met twee aanstaande buren voor het eerst een kijkje in de toekomstige stulp genomen.

,,We hebben lang moeten wachten. In oktober 2003 hebben we al een handtekening gezet. Het is voor het eerst dat we een huis kopen; we zijn enthousiast en dan wil je vooruit. Het heeft even geduurd voordat voldoende woningen verkocht waren en daadwerkelijk met de bouw kon worden begonnen, maar nu het eindelijk zover is en je ziet dat het werk opschiet, is het erg leuk. De ruimte in de woning valt ons erg mee", vertelt Jaap, terwijl hij met Lotte rondloopt op de benedenverdieping van het huis waarin hij aan het einde van dit jaar Kerstmis hoopt te vieren.

FOTOVOLTAGE
Dat de zonnewoningen te boek staan als de meest duurzame huizen van de nieuwbouwwijk In Goede Aarde, was voor Jaap en Lotte Ė sinds enkele weken de trotse ouders van zoon Bor - niet duidelijk toen ze hun handtekening zetten onder het koopcontract. Net zo min als bij Roel en Mandy Brouwer: ,,Eerlijk gezegd heeft het duurzame aspect ook niet de doorslag gegeven. Het is mooi meegenomen, maar het feit dat we hier redelijk voordelig een eigen woning konden bemachtigen, stond op de eerste plaats", aldus Roel, die een eindje verder een van de muurwoningen aan de Huygensstraat gaat betrekken.

Ontwikkelingsmanager Ruurd Breddels van Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling vertelt dat de muurwoningen zijn uitgerust met een speciale warmte/koeltevoorziening. Op het dak worden zogeheten fotovoltage- ofwel PV-cellen geplaatst. Die zijn vergelijkbaar met de cellen van een rekenmachientje dat op zonne-energie werkt. In de zomer verwarmen de cellen het water in een leiding die 120 meter diep de grond in gaat. De pijp is omgeven door speciaal zand dat de warmte opslaat. Het afgekoelde water wordt vervolgens via de leidingen van de vloerverwarming door de woning geleid en zorgt zo voor verkoeling tijdens warme dagen. In de koude periode wordt de opgeslagen energie uit de zandbuffer onder de woning benut voor verwarming. ,,Tjee, dat hebben ze ons nooit verteld toen we deze woning kochten. We worden steeds enthousiaster over duurzaam wonen", glundert Jaap als hij het verhaal van Breddels aanhoort.

Over de informatieverstekking was Jaap sowieso niet erg te spreken. ,,In de brochure stond dat de woningen zouden worden opgetrokken in donker- en lichtgrijze stenen. Nu blijkt het een gemÍleerde rood-bruine baksteen te zijn. Daar was ik het aanvankelijk niet mee eens, maar ik moet erkennen dat het er toch fraai uit komt te zien, nu ik het resultaat van het metselwerk in het echt zie.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Toekomstige bewoners van de Einsteinstraat nemen een kijkje op de bouwplaats.

GRAFFITI
Zorgen hebben de twee koppeltjes nog wel over eventuele overlast van graffiti. De zonnewoningen zijn immers maar aan een kant toegankelijk, omdat zij zijn gebouwd als geluidswal tegen de hinder van het autoverkeer op de enkele meters verderop gelegen rijksweg A2. De achtergevel is een blinde muur: een ideale plek voor vuilspuiterij door graffiti.

Vincent Snels, die namens de gemeente Boxtel leiding geeft aan het bouwproject In Goede Aarde, vertelt dat tegen de achtergevel een beukenhaag wordt geplant en dat een diepe greppel de woningen straks scheidt van de Scheidingsweg die parallel aan de A2 loopt.Een woordvoerder van Heijmans meldt dat er geen speciale coating op de muren wordt geplaatst om zodoende eventuele graffiti makkelijker te kunnen verwijderen. Met de aanplant van de heg en het graven van een greppel denkt men afdoende maatregelen te hebben getroffen om overlast tegen te gaan.

Roel en Mandy hebben ook wel een oplossing om graffiti tegen te gaan: ,,We verhuren onze achtergevel gewoon als reclamebord aan een bedrijf. Wie wil nu niet op zo'n prominente plek langs de A2 adverteren", grinnikt het stel.

BALLONNEN
Na afloop van de eerste-steenlegging wandelden de toekomstige bewoners van de fasen 1 en 2 van In Goede Aarde naar het nabijgelegen milieucentrum De Kleine Aarde waar vertegenwoordigers van gemeente en bouwbedrijf Heijmans een presentatie hielden. Ook werd hier een groot aantal groene ballonnen opgelaten als feestelijk omlijsting van het bijzondere moment.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Alle bezoekers aan de open dag van In Goede Aarde kregen een groene ballon met daaraan de bon voor een tombola.




17 februari 2005

Print deze pagina

Terug