GEMEENTE BETAALT SCHADECLAIMS

Verkeersdrempels Broekdijk kwalijk
voor autoverkeer

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De drempels op de Broekdijk zijn te hoog en hebben al diverse auto's beschadigd. De gemeente Boxtel heeft een aantal schadeclaims gehonoreerd.

De gemeente Boxtel heeft een aantal schadeclaims ontvangen van weggebruikers die met hun auto over een drempel in de Broekdijk in Liempde zijn gereden. Bij het passeren van de drempels raakten hun auto’s beschadigd. De woordvoerder van de gemeente bevestigt dat twee drempels onjuist zijn aangelegd. De aannemer is aansprakelijk gesteld, de schadeclaims zijn vorige week gehonoreerd.

De aanpassing van de Broekdijk deed de voorbije jaren veel stof opwaaien. Zowel onder inwoners van Liempde als in de politiek bestond er kritiek op de verkeersmaatregelen die bijdragen aan de vorming van natuurgebied Het Groene Woud. Een plan om een ongelijkvloerse kruising voor runderen en groot wild aan te leggen werd door de politiek van tafel geveegd; gekozen werd voor een grote veetunnel en enkele kleine faunapassages.

Inmiddels is de reconstructie van de Broekdijk grotendeels afgerond. Het project, dat in totaal zo’n 925.000 euro heeft gekost, wordt volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel in maart opgeleverd. Pas na de oplevering wordt het wegdek voorzien van stil asfalt. Het straatwerk rond de grote veetunnel kan pas in oktober worden aangepakt omdat de grond rond de tunnel eerst moet inzakken. Tot die tijd ligt rond die voorziening een tijdelijke bestrating.

De zegsman van de gemeente geeft aan dat twee verkeersdrempels te hoog zijn. Hierdoor zijn verschillende auto’s beschadigd. ,,De aannemer heeft de weg desondanks opengesteld en daardoor is schade ontstaan. De gemeente zal de schade vergoeden, maar zal de kosten verhalen op de aannemer”, aldus de woordvoerder. Het ging om tenminste vier schadeclaims waarbij gedupeerden bedragen van 700 tot 900 euro kregen.

De drempels zijn te hoog omdat de faunapassages die eronder liggen niet diep genoeg in de bodem zijn geplaatst. De faunapassages konden niet dieper gelegd worden vanwege de aanwezigheid van kabels en leidingen. ,,Ter voorbereiding van het project hebben we een aantal proefsleuven laten graven om te kijken hoe diep de kabels en leidingen lagen. Toen is niet duidelijk geworden dat ze op sommige plekken te hoog lagen. Dat bleek pas bij de uitvoering.”

De woordvoerder van de gemeente Boxtel geeft aan dat de aannemer een oplossing heeft gevonden in de plaatsing van zwaardere tunnelbuizen. Daardoor hoefde er minder grond aanwezig te zijn tussen de kabels en de buis. ,,Desondanks blijken de drempels op twee plaatsen te hoog. Dat bleek al in de kerstvakantie. Omdat de aannemer toen op vakantie was, hebben we zelf maatregelen genomen en zijn rijplaten geplaatst. Pas als het stil asfalt is aangebracht, is de Broekdijk helemaal klaar.”

KOEVOORTSEWEG
De reconstructie van de Koevoortseweg is vergelijkbaar met de aanpak van de Broekdijk. De weg tussen Lennisheuvel en Spoordonk wordt onder meer voorzien van faunapassages en gelijkvloerse kruisingen voor runderen, paarden en andere grote dieren. Om de dieren binnen het natuurgebied vast te houden, wordt de weg voorzien van stroommatten. Deze matten kunnen door ruiters en mensen met honden tijdelijk worden uitgeschakeld.

De werkzaamheden aan de Koevoortseweg gaan volgens de gemeente Boxtel op maandag 21 februari van start en duren tot 7 maart. De weg wordt ingericht als een 60-kilometerzone en voorzien van drempels. De Koevoortseweg is in deze periode afgesloten tussen de Kempseweg en de Brinksdijk, gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid. Fietsers en bromfietsers kunnen wel van de weg gebruik blijven maken.
17 februari 2005

Print deze pagina

Terug