LIEMPDENAAR MAAKT COMPETITIEDEBUUT VOOR WILLEM II

Bas Smulders in voetsporen Frank
van der Struijk

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Willem II-speler Bas Smulders uit Liempde houdt een balletje hoog. De voetballer van het beloftenteam van de tricolores maakte vrijdag 4 februari zijn competitiedebuut voor het eerste elftal in het duel met NEC.

Na Frank van der Struijk uit Lennisheuvel heeft ook Bas Smulders (19) uit Liempde zijn opwachting gemaakt in het eerste elftal van voetbaleredivisionist Willem II uit Tilburg. Nadat Smulders eerder in mocht vallen in de bekerwedstrijd in Deventer tegen Go Ahead Eagels maakte hij vrijdag 4 februari in de thuiswedstrijd tegen NEC uit Nijmegen (3-1 winst) zijn competitiedebuut voor de tricolores. In de 78ste minuut nam de Liempdenaar de plaats in van linksbuiten Kevin Bobson.

Frank van der Struijk is inmiddels een volwaardig lid van de A-selectie en momenteel zelfs basisspeler. Hij vervangt de vaste rechtsback Nuelson Wau, die door een blessure al weken uit de roulatie is. Bas Smulders is nog niet zover, maar is op de goede weg om zich op termijn ook bij A-selectie te voegen. Smulders leek vrijdagavond in de wedstrijd tegen NEC geen enkele last van plankenkoorts te hebben. Bij zijn eerste balcontact snelde hij meteen op knappe wijze langs een paar verdedigers, waarna zijn voorzet onderschept werd door de Nijmeegse doelman Dennis Gentenaar.

Hoewel de speler van het beloftenteam van Willem II niet veel tijd had om zich waar te maken, maakte hij een sterke indruk en lijkt hij het niveau van de eredivisie aan te kunnen. Smulders is blij met zijn competitiedebuut. ,,Omdat in het eerste elftal veel spelers met blessures kampen, ben ik samen met andere spelers van het beloftenteam bij de selectie van trainer Robert Maaskant gehaald. Ik ben in de winterstop mee geweest met de A-selectie tijdens het trainingskamp op Malta, waar ik in de tweede helft van een wedstrijd tegen een plaatselijke club voor het eerst met het eerste elftal heb meegespeeld. Dat ging heel goed, we wonnen met 4-0. Ik maakte niet alleen een doelpunt, ik zorgde ook voor twee assists. Het is overigens niet zo dat ik nu deel uitmaak van de A-selectie, want ik blijf voorlopig gewoon speler van het beloftenteam", liet de jonge Liempdenaar deze week weten.

,,Tegen Go Ahead Eagels voor de beker heb ik maar een paar minuten meegespeeld met het eerste, terwijl ik tegen NEC wat langer op het veld gestaan heb. Nee, nerveus was ik niet toen ik vrijdag in mocht vallen. Ik ben eigenlijk vrijwel nooit zenuwachtig voor een wedstrijd. Als je op de bank zit, weet je dat de kans bestaat dat je in moet vallen. Belangrijk is dat je je goed voorbereid en dat je klaar bent als dat moment komt. Tegen NEC ging het gelukkig vrij goed."

LANGE WEG
Hoewel Smulders gelukkig is met zijn debuut, weet de Liempdenaar dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Vorig jaar kreeg hij zijn eerste profcontract als speler van het beloftenteam. ,,Voor iemand van 19 jaar een prima contract. Ik kan er goed van leven", zegt Smulders. ,,Bij Willem II wordt ons duidelijk gemaakt dat je niet arrogant moet worden of naast je schoenen moet gaan lopen als het goed gaat. We zijn als spelers een voorbeeld voor veel mensen, waaronder veel kinderen. Bovendien kan je voetballoopbaan in één klap voorbij zijn, bijvoorbeeld door een blessure. Daarom is het belangrijk om niet te hoog van de toren te blazen en nuchter te blijven."

De Liempdse voetbalprof speelde van zijn zesde tot zijn elfde bij voetbalvereniging DVG in Liempde, waarna hij zowel naar Den Bosch als Willem II kon verkassen. Bij beide clubs volgde hij stagetrainingen. ,,Uiteindelijk heb ik voor Willem II gekozen omdat die club toen al bekend stond om de goede jeugdopleiding en omdat de ploeg me op dat moment meer aansprak", aldus Smulders.

Van de keuze voor de huidige middenmotor uit de Holland Casino Eredivisie heeft Smulders nooit spijt gehad. ,,Ik stroomde destijds in bij de junioren in de C3. Daarna heb ik alle jeugdelftallen doorlopen. Ik heb het bij Willem II altijd heel erg naar mijn zin gehad en heel veel geleerd. Vaak ben ik samen met Frank van der Struijk vanuit Boxtel naar Tilburg gereisd. We kennen elkaar heel goed. Frank doet het momenteel prima als rechtsback in het eerste elftal en is wat verder in zijn ontwikkeling dan ik, maar ik ga er alles aan doen om ook zo ver te komen. Het gaat nu goed met me. Ik ben ook opgeroepen als vervanger voor Ryan Babel van Ajax voor de oefeninterland van Oranje onder 20 jaar tegen Turkije (zou gisteren gespeeld worden, duel is afgelast - red.), maar door een rugblessure moet ik helaas verstek laten gaan."

Smulders nam vrijdag in het duel met NEC de positie van linksbuiten in, maar kan op meer posities uit de voeten. ,,Ik kan zowel als linkshalf of linksbuiten spelen, dat maakt niet uit. In het beloftenteam speel ik vaak als linkerspits. Wat voor type speler ik ben? Je kunt mij vergelijken met een speler als Willem II-middenvelder Danny Mathijssen, dat is iemand die veel strijd levert, een echte bikkellaar en een goede bal-afpakker. Ik denk alleen dat ik meer op de goal gericht ben en meer diepgang heb."

WK-DEELNAME?
Smulders traint als speler van het beloftenteam van Willem II gemiddeld ongeveer zeven keer per week. Op maandag staan de wedstrijden van het 'tweede' op het programma, terwijl hij in het weekeinde op de bank zit bij het eerste elftal. ,,Naast het voetbal volg ik een avond- en thuiscursus communicatie. Het is een hele brede opleiding, je kunt er verschillende kanten mee op, waaronder reclame en marketing. Persvoorlichter bij Willem II? Dat zou ook een mogelijkheid zijn", lacht Smulders, die in beeld hoopt te blijven voor de nationale selectie onder 20 jaar.

,,Dat team speelt komende zomer het jeugd-WK in eigen land; een van de speelsteden is Tilburg. Het zou heel mooi zijn als ik bij de selectie zit van KNVB-bondscoach Foppe de Haan. Voor mijn ontwikkeling zou het fantastisch zijn om dat evenement mee te maken, maar eerst moet ik me op Willem II concentreren. In Tilburg moet ik goede prestaties leveren, dat is voor mij nu het belangrijkste."
10 februari 2005

Print deze pagina

Terug