PELOTON KOERST DOOR LIEMPDE, BOXTEL EN ESCH

'Boxtel plukt nog steeds vruchten van Tour de France'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Tourpeloton koerst over de Markt in Boxtel. (Archieffoto Brabants Centrum).

De Tour de France start in juli 1996 in ’s-Hertogenbosch. De omliggende gemeenten proberen een graantje mee te pikken van de doorkomst van La Grande Boucle. Na een regenachtige proloog op zaterdag 29 juni koerst het peloton op zondag 30 juni door achtereenvolgens Liempde, Boxtel en Esch. Een terugblik op een volksfeest dat een hele dag duurde. De renners waren in amper tien seconden voorbij...

’Tour door Boxtel’. ’Ville de Tap’. ’Esch sur place’. Maandenlang zijn Boxtel, Liempde en Esch in de ban van de komst van de Tour de France. Het grootste wielerevenement ter wereld moet de dorpen op de kaart zetten en om die reden worden tal van evenementen georganiseerd die daaraan moeten bijdragen. Liempde spant de kroon met Ville de Tap, een ietwat ludieke woordspeling bedacht door Gerard Schalkx die verwijst naar het Franse ’ville d’etappe’, maar ook kan worden uitgelegd als een renner die - in Liempde natuurlijk - tegen een tapkraan valt.

Boxtel pakt het grootschalig aan, compleet met chique sponsorpakketten die genoemd zijn naar de grootste renners uit de tourhistorie. En Esch? Daar wordt heel bescheiden het initiatief ’Esch sur place’ uitgewerkt. Bescheiden omdat het peloton het dorp amper raakt; de meeste inwoners verzamelen zich op de carpoolplaats aan de Esscheweg, waar de renners vanuit Boxtel richting Sint-Michielsgestel koersen.

Het gemeentebestuur van Boxtel reserveert 100.000 gulden om de doorkomst van de Tour de France in goede banen te leiden. Het geld is nodig om tal van voorzieningen te treffen, zoals het verwijderen van obstakels zoals drempels, paaltjes en wegversmallingen. Ook moeten tribunes gebouwd worden. ,,Zonder die maatregelen zou het peloton ook wel door Boxtel gereden hebben, maar dan was de doorkomst beperkt gebleven tot de noord/zuid-as", blikt burgemeester Jan van Homelen terug.

Van Homelen bewaart warme herinneringen aan de doorkomst van de eerste Tour-etappe, ook al waren de renners in luttele seconden voorbij. ,,Zo kort na de herindeling was de Tour de France dé mogelijkheid voor mensen in Boxtel en Liempde om elkaar te leren kennen. Mensen zijn door die Tour de France veel eerder met elkaar in gesprek geraakt omdat er heel veel georganiseerd moest worden. Daar plukken we nog steeds de vruchten van." De burgemeester ziet de doorkomst van de Tour de France dan ook niet als een evenement dat eventjes voorbijflitste.

Met name in kringen van ondernemers zijn volgens Van Homelen contacten gelegd die sindsdien niet meer verwaterd zijn. Gelet op de samenvoeging van Boxtel en Liempde was de Tour de France een welkom geschenk, dat veel sneller dan verwacht een bijdrage kon leveren aan de eenwording. ,,Samenwerking stond centraal, net als de gedachte dat je in regioverband moet optrekken om verder te komen. De Tour de France was bij uitstek een evenement dat bestuurders en ondernemers duidelijk maakte dat ook over de grenzen gekeken moet worden." De burgemeester wijst op een bedrijvenontmoetingsdag die ondernemers in Boxtel en Liempde kort na de doorkomst van de Tour de France organiseerden. ,,Zo'n evenement kon alleen maar gehouden worden dankzij de contacten die rond de Tour de France zijn gelegd."

DORPSFEEST
In Liempde kriebelt de doorkomst van de Tour de France al in februari. Naast de al genoemde Gerard Schalkx zet onder meer Piet Beerens de schouders onder Ville de Tap. Onder deze naam wordt gewerkt aan een evenement dat zal uitgroeien tot een onvergetelijk dorpsfeest. Liempde, dan pas kort onderdeel van de gemeente Boxtel, neemt zelf het initiatief. ,,Het was duidelijk dat we zelf iets moesten ondernemen als we naar buiten wilden treden, ook om onder de schaduw van Boxtel uit te komen”, blikt Gerard Schalkx terug. Hij is als francofiel een fervent liefhebber van de wielersport. ,,Ik kwam al vele jaren in Frankrijk, maar in 1996 had ik de Tour nog nooit gezien. En nu kwam dat spektakel ineens door Liempde! Daar moesten we iets mee doen.”

Om de Tour de France ook over de Liempdse keien te laten rijden, moet in het dorp 16.000 gulden opgehoest worden. Het Liempdse aandeel in de Boxtelse bijdrage ligt in een oogwenk op tafel. ,,Er is nog nooit zoveel geld in zo’n korte tijd ingezameld”, glundert Piet Beerens. De Liempdenaar, die destijds in Brabants Centrum onder het pseudoniem De Pedaleur een aantal heerlijke wielercolumns schreef, bezoekt tal van ondernemers en kroegbazen om hen warm te maken voor deelname aan Ville de Tap. Een succesnummer is het ’prominentenpark’ dat nabij het vroegere raadhuis wordt ingericht. ,,Daar werden vips met alle egards ontvangen en hadden ze een prachtige plek om de Tourkaravaan te bewonderen. De vips betaalden graag 200 gulden.”

De gedachte achter Ville de Tap is niet alleen het organiseren van een dorpsfeest. Schalkx: ,,We wilden die dag proberen zoveel mogelijk mensen naar Liempde te halen. Daarin zijn we, ondanks de vele bezoekers, niet zo goed in geslaagd. Mede door het regenachtige weer bleven de mensen na de doorkomst van het peloton niet hangen. Bovendien hadden velen zelf een koelbox bij zich en werd niet zoveel geld uitgegeven dan we hadden verwacht. Ville de Tap was dan ook geen commercieel succes. De horeca heeft de investeringen waarschijnlijk wel terugverdiend, maar een extraatje zat er niet in.” Beerens: ,,Door die tegenvaller was het nadien best lastig om ondernemers weer warm te krijgen voor een dergelijk grootschalig evenement.”

Als evenement is Ville de Tap geslaagd. Ondanks de sneltreinvaart waarin de renners door Liempde rijden, staat het dorp drie dagen op z’n kop. Dat begint al op vrijdag met de Fransenavond; een feestavond waar veertien Liempdenaren met de voornaam Frans strijden om de titel ’Beste Frans van Liempde’. Frans van Giersbergen wint. Op zaterdag wordt in het Concordiapark het midzomeravondfestijn gehouden, waaraan wordt meegedaan door de Franse bigband Villeneuve Jazz.

En op zondag Ville de Tap, compleet met een optreden van de als Napoleon verklede Frans Adriaans. ,,De motards die de tv-uitzending verzorgen voor de Franse televisie waren maar wat blij met dat optreden van Napoleon”, grinnikt Schalkx. ,,Ze waren die gekke duivel langs het parkoers helemaal beu en vroegen zelfs of ze Napoleon mochten meenemen naar Frankrijk.” Napoleon heeft de tv-uitzending van Studio Sport trouwens niet gehaald. De uitzending ging in de lucht toen het peloton op de Koppenhoefstraat reed, op weg naar Boxtel...

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Rijendik staat het publiek in Ville de Tap (Liempde) te wachten op de doorkomst van de Tour de France. Napoleon Frans Adriaans vermaakt het publiek. (Archieffoto Brabants Centrum).

Wat er verder gebeurde in 1996

  • Boxtelaar Jeroen Delmée behaalt tijdens de Olympische Spelen in Atlanta een gouden medaille met het Nederlands hockeyteam. Hij wordt gehuldigd, samen met softbalster Anouk Mels die geen potten wist te breken op de Olympiade.

  • Kroonprins Willem-Alexander opent begin april het nieuwe waterschapshuis aan de Bosscheweg in Boxtel. De latere watermanager toont tijdens een rondleiding door het markante gebouw zijn bijzondere belangstelling voor waterzaken.

  • Op het voormalige ITO-terrein aan de Prins Bernhardstraat wordt de eerste steen gelegd voor een gezinsvervangend tehuis. Na lang touwtrekken met de Dienst Domeinen kunnen twee toekomstige bewoners de basis leggen voor hun latere woonplek.

  • Recreatieplas De Langspier wordt in de zomer geopend, maar exploitant Willem Schellekens wordt van meet af aan geplaagd door ’kinderziektes’. Het eerste probleem in een reeks van tegenvallers is het troebele water.

  • 1996 Is het eerste jaar waarin Boxtel en Liempde onder één gemeentevlag opereren. Het leidt tot bijzondere uitwisselingen, zoals het werkbezoek van de Boxtelse reus Jas de Keustamper aan de Liempdse Boeremèrt.
10 februari 2005

Print deze pagina

Terug