EXPOSITIE IN BOXTELSE BIBLIOTHEEK VRAAGT OM BEGRIP

’Hoofddoek geen symbool van onderdrukking’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marlies Mertens (midden) en Cindy van den Bremen (rechts) leggen de laatste hand aan de tentoonstelling. Sevim Atalay (links) kijkt toe.

De hoofddoek staat sinds enkele jaren in het middelpunt van de belangstelling. Het staat voor veel mensen symbool voor de moslimcultuur, waarin vrouwen onderdrukt worden. Om dit foutieve beeld de wereld uit te helpen en antwoord te geven op veelgestelde vragen is sinds gisteren in de Openbare Bibliotheek Boxtel een expositie ingericht. ,,Om de mensen uit Boxtel, moslim of niet-moslim, kennis te laten maken met de hoofddoek, er informatie over te laten verzamelen en zo vooroordelen weg te nemen.”

De reizende tentoonstelling is bedacht door Cindy van den Bremen uit Eindhoven. ,,Ik ben vijf jaar geleden afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven op het onderwerp sporthoofddoeken. Daar kreeg ik destijds heel veel reacties op. Vervolgens ben ik me verder gaan verdiepen in dit zwaarbeladen onderwerp en kwam ik op dit idee.”

Toen het bestuur van de Boxtelse bibliotheek hoorde van dit initiatief, werd gelijk geprobeerd om de expositie naar hier te halen. En met succes. Marlies Mertens van de bibliotheek legt uit: ,,We waren er zeer enthousiast over en hebben meteen een afspraak gemaakt met Cindy. Vandaar dat ‘ie hier nu is.” Ze ziet het exposeren ook als een taak van de bibliotheek. ,,Ons doel is om zoveel mogelijk informatie aan alle burgers te geven. Aangezien de bibliotheek als openbare ruimte zes dagen per week geopend is, is deze locatie bij uitstek geschikt om een dergelijke tentoonstelling te laten zien.”

TROTS
,,De expositie bestaat uit foto’s van twintig moslima’s met hoofddoeken. Die foto’s zijn ongeveer een bij een meter. Bij elke foto zit een tekstpaneel. Daarop staat een stukje tekst van de hoofddoekdraagster die is afgebeeld. Verder hebben we een tafel ingericht met boeken die betrekking hebben op het hoofddoek en de islam. Ze zijn voor leden van de bibliotheek te leen en voor anderen gewoon in te zien”, legt Mertens uit.

Initiatiefneemster Van den Bremen loopt trots rond door ’haar’ tentoonstelling. ,,De mooiste foto vind ik die aan het begin. Daarop staat een moslimvrouw met een kanten doek uit Iran. Die straalt een hele mooie sereniteit uit. Iets verderop staat een foto van een dame uit Afghanistan in prachtige klederdracht. Die vind ik ook schitterend. Afghanistan kennen we vooral van de burka. Dit is helemaal het tegenovergestelde. Wat zij draagt is een prachtig, kleurrijk doek. Heel traditioneel.”

Behalve mensen laten genieten van de pracht en praal van de hoofddoek wil Van den Bremen ook daadwerkelijk iets bereiken: ,,Ik wil het andere gezicht van de hoofddoek laten zien. Een hoofddoek wordt vaak negatief in de publiciteit gebracht. Vijf jaar geleden gebeurde dat heel erg. Sindsdien is er gelukkig nogal wat veranderd. Er bestaat echter nog steeds een beeld dat een hoofddoek verband houdt met vrouwenonderdrukking en slecht Nederlands sprekende dames, die geïsoleerd leven. Ik wil juist vrouwen laten zien die niet aan dat beeld voldoen. Die zeer zelfstandig zijn en heel bewust omgaan met hun toekomst. Zowel in hun studie als in de andere keuzes die zij maken.”

Toch was het in eerste instantie vrij moeilijk om vrouwen bereid te vinden om op de foto te gaan. Van den Bremen: ,,Dat had twee redenen: enerzijds de sociale controle binnen de gemeenschap en aan de andere kant de strenge moslima’s die vinden dat het beeld van God niet te evenaren is. Met die aspecten moesten we nadrukkelijk rekening houden, voordat we zulke vrouwen konden betrekken in ons project. Toen we echter uitlegden dat de tentoonstelling waar we de foto’s voor nodig hadden bedoeld was om de vooroordelen weg te werken, kregen we heel veel bijstand.”

HOOGTEPUNT
De tentoonstelling ‘Delen van Motieven; Inzicht en achtergronden bij de hoofddoek’ is nog tot en met 26 februari te bezichtigen in de bibliotheek van Boxtel. Op 20 februari is het hoogtepunt van de expositie. Op dit dag wordt er een informatieve discussiemiddag over de hoofddoek gehouden. Een van de deelneemsters daaraan is de Boxtelse Sevim Atalay: ,,Ik werk daar graag aan mee, omdat er veel vooroordelen zijn over het dragen van hoofddoeken. Ik wil een deel van die vooroordelen wegwerken. Ik wil duidelijk maken dat het bij mij en vele anderen een bewuste keuze is om een hoofddoek te dragen.”

Atalay wordt in het dagelijks leven volop geconfronteerd met de nadelen van het dragen van een hoofddoek. ,,Wat ik vervelend vind is dat ik op straat niet wordt aangesproken. Mensen denken dat ik de taal niet goed beheers omdat ik met een hoofddoek loop. Terwijl mijn zusje, omdat zij zonder hoofddoek naast mij loopt, wél wordt aangesproken. Heel typerend. Kijk, we kunnen niet álle vooroordelen wegwerken tijdens zo’n informatieve middag, maar als het in een paar gevallen lukt dan zijn we al een heel eind.”

Atalay is vol lof over de tentoonstelling in de Boxtelse bibliotheek. ,,Ik vind het prachtig. Ik ben er heel blij mee dat zo’n tentoonstelling hier is, zodat andere mensen kunnen zien dat er aan het hoofddoekverhaal een andere kant zit. Dat het beeld, dat vrouwen met een hoofddoek in een isolement leven en dat ze worden onderdrukt, in veel gevallen niet klopt. De foto’s die hier hangen geven de werkelijkheid weer. Zo is mijn omgeving ook. Het zijn vrouwen met hoofddoeken die ver zijn gekomen, die een hoge opleiding hebben. Het geeft de realiteit van de samenleving weer van vrouwen met hoofddoeken.”

De informatieve middag op zondag 20 februari begint om 15.00 uur. De bibliotheek is die dag níet open om boeken te lenen of in te leveren.
3 februari 2005

Print deze pagina

Terug