TONY UMPELBEY BLIJKT ZOON VAN TOONTJE BEKKERS

Zoektocht Londens adoptiekind voert naar Liempde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Tony Umpelbey speurt in een map met documenten naar de geboorteakte van zijn Liempdse vader. Medewerkster Gerdien Sommers van de gemeente Boxtel is de Engelsman behulpzaam. Rechts Jan van der Heijden uit Best die Umpelbey de voorbije week rondleidde door deze regio. Links Umpelbeys echtgenote Joyce.

In de speurtocht naar bloedverwanten belandde Tony Umpelbey uit Londen maandag ook in het gemeentehuis van Boxtel. Uit handen van Gerdien Sommers, medewerkster van de afdeling Burgerzaken in deze gemeente, ontving Umpelbey een kopie van de 19e-eeuwse geboorteakte van zijn oma, Tonia Boers. Eerder had hij via de post al de geboorteakte van zijn biologische vader, de in 1908 te Liempde geboren Antonius Bekkers ontvangen.

Umpelbey kwam naar Boxtel om Sommers' collega Monique van den Brekel te bedanken voor haar navorsingen. De parttime medewerkster van de Burgerlijke Stand heeft op verzoek van de Londenaar in de afgelopen maanden speurwerk verricht in de archieven van de voormalige gemeente Liempde. Umpelbey plaatste vorig jaar in het seniorenmagazine Plus een oproep om hulp bij zijn zoektocht naar verwanten in Nederland.

De Engelsman bleek op zoek naar nabestaanden van ene 'Anthony de Bekker' uit Best. Die heeft Umpelbey tijdens een zakenreis voor Philips in 1935 te Hull verwekt. Voordat het kind ter wereld kwam, verongelukte de vanuit Liempde naar Best verhuisde Toontje Bekkers tijdens een motorongeluk. ,,Toen mijn vrouw die oproep las, zei ze: 'Verhip, dat gaat over onze ome Toon'. Maar de familie hier heeft nooit geweten dat hun oom een kind op de wereld heeft gezet", vertelt Jan van der Heijden uit Best. Hij vergezelde de Engelsman deze week tijdens zijn rondgang langs archieven en musea in de buurt.

Van der Heijdens echtgenote, Mieke de Poorter, is de dochter van een zus van de verongelukte Toon Bekkers. ,,We hebben Umpelbey een brief gestuurd met hetgeen wij wisten. Uiteindelijk bleken hij en mijn vrouw inderdaad volle neef en nicht", aldus de inwoner van Best.

ADOPTIE
Dat Umpelbey niet de naam van zijn natuurlijke vader draagt, is te verklaren uit het gegeven dat hij kort na zijn geboorte door zijn moeder voor adoptie is afgestaan aan het echtpaar Umpelbey. Toen zijn pleegmoeder anderhalf jaar geleden overleed, stond de inmiddels 68-jarige Umpelbey – die altijd geweten heeft dat hij was geadopteerd en vertelt een gelukkige jeugd te hebben gehad - niets meer in de weg om op zoek te gaan naar zijn biologische ouders.

Uit de adoptiepapieren bleek dat zijn vader was overleden. Naspeuringen leidden ertoe dat boven water kwam dat ook zijn biologische moeder niet meer in leven was. Wel heeft hij inmiddels contact gehad met haar zoon en dochter, een halfbroer en halfzus van Umpelbey. In het Boxtelse gemeentehuis verklaarde hij erg blij te zijn familieleden in Nederland te kunnen ontmoeten. Ook al hebben die hun oom nooit anders gekend dan van het portret op de schoorsteenmantel. ,,Uit mijn ontmoeting afgelopen weekeinde met verwanten en vroegere buurtgenoten van Toon is me duidelijk geworden dat mijn vader een knappe man was."

SERIEUZE MAN
Van der Heijden knikt instemmend. ,,De foto van Toon stond al in de huiskamer toen ik als jongen verkering kreeg met Mieke. Mijn schoonmoeder heeft er nooit veel over gesproken, maar was altijd wel vol lof over haar enige broer. We hadden de indruk dat het een serieuze man was die alles over had voor Philips en nooit verkering had gehad. Daarin hebben we ons vergist blijkt nu", grinnikt Van der Heijden, die regelmatig in Boxtel op bezoek komt bij kennissen en hier in het verleden instructeur was van jeugddrumband De Natneuskes.

Monique van den Brekel verscheen maandag door omstandigheden niet op kantoor. ,,Vandaar dat ik u welkom heet. Ik moet u de hartelijke groeten overbrengen en meld dat wij u graag van dienst zijn geweest. De zoektocht naar verwanten heeft – buiten de geboorteakten van uw vader en zijn broers en zussen - intussen nog een nieuw document opgeleverd: de geboorteakte van de moeder van uw vader: Tonia Boers, die in 1867 te Liempde werd geboren als dochter van een klompenmaker", vertelde Sommers terwijl ze Umpelbey de gegevens op officieel waardepapier mét stempel overhandigde. De Londenaar glunderde: ,,Ah, my grandfather made wooden shoes. Fantastic!"

Het verhaal van Umpelbey kreeg deze week volop aandacht van de regionale media. Eindhovens Dagblad publiceerde een artikel en Umpelbey en zijn echtgenote Joyce waren samen met het echtpaar Van der Heijden dinsdag te gast in het radioprogramma Middagcafé van Omroep Brabant.

Mensen die Umpelbey mogelijk verder kunnen helpen in zijn zoektocht naar verwanten, kunnen contact opnemen met Jan en Mieke van der Heijden in Best, telefoon (0499) 39 83 40.
27 januari 2005

Print deze pagina

Terug