LEERLINGEN VMBO KLAAR VOOR VAKKANJERWEDSTRIJD

'Met een tweede plaats neem ik geen genoegen'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vier leerlingen van het Vmbo-College Boxtel die volgende week hun school gaan vertegenwoordigen tijdens de voorronde van de junior vakkanjerwedstrijden. Van rechts naar links: Dennis van Hamond, Lucien Limbourg (voorgrond), Wesley Hagelaar en Robbert Schellekens.

Ze zijn al druk bezig met de voorbereidingen op de voorronde van de junior- vakkanjerwedstrijden 2005 in het Sondervick College in Veldhoven. De leerlingen Wesley Hagelaar (16), Dennis van Hamond (15), Robbert Schellekens (16) en Lucien Limbourg (17) van het Vmbo-College Boxtel zijn helemaal klaar voor de ontmoeting met onder meer metaal- en elektrotalenten van andere scholen. Op donderdag 3 februari worden op verschillende locaties in het hele land voorrondes gehouden.

De junior-vakkanjerwedstrijden zijn beroepenwedstrijden voor leerlingen van het derde en vierde jaar vmbo-techniek. Behalve het niveau van de deelnemers speelt ook de persoonlijkheid van de junior vakkanjer een belangrijke rol in de eindbeoordeling. Doorzettingsvermogen, competitiedrang, zelfvertrouwen en vaktrots zijn een paar van de criteria die mede bepalend zijn voor een succesvolle deelname.

Volgens docent Frie de Gouw van het Vmbo-College Boxtel, die de vier Boxtelse deelnemers begeleidt, wordt op school ook aandacht besteed aan het mentale aspect. ,,Op het moment dat de jongens volgende week in Veldhoven onder druk moeten presteren, zullen ze best gespannen zijn. Ze moeten dan binnen een bepaalde tijd hun werk klaar hebben en dus snel en goed kunnen werken. Door veel te oefenen, proberen we de jongens klaar te stomen voor de voorronde en ervoor te zorgen dat ze zelfverzekerd aan de wedstrijd beginnen."

Hij vervolgt: ,,Wij kunnen ze als docent wel sturen, maar uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de leerlingen. Dennis, Wesley, Robbert en Lucien zijn uitgekozen om het Vmbo-College Boxtel te vertegenwoordigen omdat ze veel talent hebben. Alle leerlingen volgen een individueel programma. Maar zij zijn al zo ver dat het geen probleem is als ze wat extra oefenen voor de wedstrijd. Ze zullen niet snel achterop raken", aldus De Gouw.

Het is de tweede keer dat het promotieorganisatie Bureau TOP de wedstrijd organiseert. De Gouw: ,,Zij hebben er een grootschalig landelijk evenement van gemaakt, waaraan steeds meer scholen deelnemen. Voorheen organiseerden we met een aantal scholen een wedstrijd voor leerlingen van het vmbo, maar dat was veel kleinschaliger dan tegenwoordig. Het is nu een leuk en spannend evenement, waarbij vmbo-scholen zich ook een keer op een positieve wijze kunnen profileren; namelijk als instellingen waar vaklui vandaan komen."

EERSTE EDITIE
De junior-vakkanjerwedstrijden maken deel uit van de campagne Vakkanjers, waarmee Bureau TOP de vaktrots en instroom van jonge vakmensen in de metaal en elektro wil stimuleren. De beroepenwedstrijden voor technische vmbo'ers is volgens de organisatie een ideale voorbereiding op de beroepenwedstrijden voor de 'grote' vakkanjerswedstrijden. Op 3 februari worden in negen regio's voorronden gehouden voor de junior vakkanjerwedstrijden, waarvan vorig jaar de eerste editie plaatsvond.

Dit jaar is niet alleen het deelnemersveld verdubbeld, maar is ook het aantal vakken uitgebreid. De winnaars van de wedstrijden plaatsen zich voor de finale tijdens de Skills Masters in Ahoy' in Rotterdam, die in maart gehouden wordt. Per locatie plaatst de winnaar van elk van de vijf vakken - metaaltechniek (verspanen en niet-verspanen), elektrotechniek, lassen MIG/MAG, lassen BMBE en CAD-tekenen - zich voor de eindstrijd.

De Boxtelse deelnemers Wesley, Dennis, Robbert en Lucien hebben zin in de eerste testcase, die volgende week wacht in Veldhoven. ,,Het is leuk om te concurreren met talentvolle leerlingen van andere scholen. Ik vind het veel leuker om de strijd aan te gaan met goede tegenstanders dan tegen deelnemers waarvan je makkelijk wint. Dit is voor mij een echte uitdaging", laat een strijdbare Lucien weten. ,,Ik ga om te winnen. Dat is mijn doel. Het lijkt me heel mooi om aan de finale in Rotterdam deel te nemen."

METAALTECHNIEK
Lucien vertegenwoordigt zijn school bij het onderdeel metaaltechniek, terwijl Wesley (elektrotechniek), Robbert (lassen MIG/MAG; een van de meest voorkomende lastechnieken red.) en Dennis (lassen BMBE; gericht op het wat ruigere werk, bijvoorbeeld in de scheeps- of bruggenbouw red.) op andere fronten actief zijn.

De Gouw: ,,Robbert en Dennis weten als lassers veel beter wat ze in Veldhoven te wachten staat dan Wesley en Lucien. Zij hebben namelijk al de tekeningen en het materiaal ontvangen, waarmee ze aan de slag moeten. Het is bedoeling dat ze tijdens de voorronde drie verschillende soorten lassen maken in verschillende standen en dikte. Voor Lucien en Wesley is het een verrassing en nog even afwachten wat ze precies moeten gaan doen. Maar behalve het wedstrijdelement is het voor de deelnemers vooral ook een heel leuke en leerzame dag om mee te maken."

Om de junior-vakkanjers ongestoord te laten werken aan hun wedstrijdopdrachten, is er tijdens de voorronde op 3 februari geen publiek toegestaan op de werkvloer. Familie en bekenden zijn pas welkom in de middaguren, rond de klok van half vijf, als de wedstrijden zijn afgelopen. Het publiek krijgt dan de kans om de gemaakte werkstukken te bezichtigen en de prijsuitreiking bij te wonen. De vier deelnemers uit Boxtel staan er volgende week donderdag dus, afgezien van twee docenten die meereizen, alleen voor.

,,Nee, nu ben ik nog niet zenuwachtig voor de voorronde. Het zou leuk zijn als ik win, maar ik doe vooral mee voor het plezier", aldus Dennis, de jongste van het stel. Robbert vult aan: ,,Als ik daar eenmaal sta, denk ik wel dat ik nerveus zal zijn. Ook voor mij geldt dat ik het al leuk vind om deel te nemen en dat ik niet per se hoef te winnen. Al zou dat natuurlijk wel heel leuk zijn." Lucien is de meest ambitieuze Boxtelse deelnemer. ,,Een tweede plek is leuk, maar ik ga voor de eerste plaats. Het is niet zo dat ik er slapeloze nachten van heb, maar ik denk veel aan de wedstrijd. Ik wil zo goed mogelijk voor de dag komen."

Wesley maakt zich voorlopig nog niet druk om de wedstrijd van volgende week. ,,Ik zie het wel. Ik laat het allemaal maar op me afkomen." De Boxtelse vmbo-leerling, die aan zijn laatste jaar op de school in Boxtel bezig is, weet inmiddels al welke kant hij volgend jaar op wil. ,,Ik ga voor een autotechnisch bedrijf werken", aldus Wesley.

Volgens docent De Gouw is het de bedoeling dat de vier deelnemers uit Boxtel in de dagen voorafgaand aan de voorronde in Veldhoven nog flink oefenen voor de grote dag. ,,Het is natuurlijk niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de uitstraling van de school goed als ze presteren in Veldhoven", zegt De Gouw. ,,Ze zijn daar toch aanwezig als vertegenwoordigers van het Vmbo-College Boxtel. Bovendien is het voor de leerlingen leuk om tijdens een sollicitatiegesprek of op hun cv te kunnen vermelden dat ze deelgenomen hebben aan een beroepenwedstrijd als junior-vakkanjers. Daarmee kom je goed voor de dag."
27 januari 2005

Print deze pagina

Terug