RABO-MEDEWERKERS MAKEN KENNIS MET ZORGGROEP ELDE

Bankpersoneel als vrijwilliger aan de slag in de zorg

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Medewerkers van de Rabobank Boxtel-Liempde maakten deze week voor het eerst kennis met bewoners van zorgcentrum Nieuw Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Ze werden gastvrij ontvangen met pisang goreng (gebakken banaan). V.l.n.r. Carlo van Haaren, Noray Vollema, bestuursvoorzitter Thijs Meulemans van Zorggroep Elde, Rabodirecteur Hans Strijbosch, Pony Djojodikromo (activiteitenbegeleidster) en de bewoners Eligia Haagsman en Wim Wevers.

Medewerkers van de Rabobank Boxtel-Liempde gaan vrijwilligerswerk verrichten binnen de Zorggroep Elde; deels in de baas zijn tijd, deels in hun vrije tijd. ,,Op deze manier proberen we de coŲperatieve gedachte op een persoonlijke manier in praktijk te brengen", vertelt directeur Hans Strijbosch, die deze week samen met bestuursvoorzitter Thijs Meulemans van de zorggroep de samenwerkingsovereenkomst ondertekende.

Rabodirecteur Strijbosch zette niet alleen een krabbel onder de samenwerkingsovereenkomst met Zorggroep Elde, ook ondertekende hij een persoonlijk vrijwilligerscontract. Samen drie medewerkers van zijn bank, onder wie initiatiefneemster Noray Vollema-Kaplan van de afdeling Marketing en PR, gaat Strijbosch tweeŽnhalf uur per twee maanden aan de slag in zorgcentrum Nieuw Beekvliet te Sint-Michielsgestel.

BETROKKENHEID
Strijbosch reageerde enthousiast op het initiatief van Vollema. ,,Toen Noray met het voorstel kwam, hoefde ik geen moment te twijfelen. Ik heb me spontaan aangemeld, iets wat ik gewoonlijk niet gewend ben." Vollema is blij met de positieve reactie door de Rabo-directie: ,,Deze vorm van vrijwilligerswerk past uitstekend in het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik liep al langer met het plan rond, maar eindelijk kunnen we nu als medewerkers van een coŲperatieve bank ook persoonlijk de daad bij het woord voegen."

De Boxtelse bankdirecteur knikt instemmend: ,,We pretenderen midden in de lokale samenleving te staan. Dat doen we onder meer door sponsoring, maar dat is relatief makkelijk voor een bank. Dit project vereist persoonlijke betrokkenheid van onze mensen." Van de 65 bankemployťs hebben zich er 22 aangemeld als vrijwilliger.

Nieuw Beekvliet is een van de drie instellingen van Zorggroep Elde waar bankmedewerkers vrijwilligerswerk gaan verrichten. In verpleeghuis Liduina en zorgcentrum Simeonshof te Boxtel zetten respectievelijk zes en twaalf mensen zich in. Morgen, vrijdag 28 januari beginnen Strijbosch en zijn mensen ťcht aan hun taak. Afgelopen maandag maakten ze alvast kennis met de bewoners van het Gestelse zorgcentrum voor ouderen.

UITSTAPJES MAKEN
De inzet van vrijwilligers is hier heel welkom", vertelde bestuursvoorzitter Meulemans van de zorggroep. ,,Deze bewoners stammen oorspronkelijk allemaal uit een van de vroegere Nederlandse koloniŽn. Vanuit heel Nederland komen ze naar dit tehuis voor hun verzorging. Dat betekent dat het merendeel van de familie verder weg woont. En dus is het moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden."

Een vragenrondje onder de bewoners van Nieuw Beekvliet leert volgens vrijwilligerscoŲrdinator Gwen van der Velden dat de bewoners het vooral fijn vinden als iemand hen meeneemt voor een uitje. ,,Omdat jullie steeds op vrijdag komen, is door diverse mensen gevraagd om mee te gaan naar de weekmarkt die hier 's middags gehouden wordt. Anderen vinden het leuk om een autoritje te maken en weer anderen geven er de voorkeur aan om samen in oude fotoboeken te snuffelen", vertelt Van der Velden aan de nieuwe vrijwilligers.

Locatiedirecteur Mario de Keijzer van Nieuw-Beekvliet meldde terloops dat in september van dit jaar wordt begonnen met een verbouwing. Het Gestelse zorgcentrum krijgt een eigen verpleegafdeling. De helft van de circa vijftig bewoners, in leeftijd variŽrend van 52 tot 94 jaar, verkast daarvoor tijdelijk naar het Boxtelse Lindenlust, dat tot medio april ook al onderdak biedt aan een groep andere Gestelse ouderen: de bewoners van zorgcentrum De Beemden. De uitbreiding en modernisering van deze vestiging van Zorggroep Elde is in een eindfase.
27 januari 2005

Print deze pagina

Terug