HULPHOND MEES VERRICHT OPENINGSHANDELING

Leescafé De Letterknetter uniek
in Nederland

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hulphond Mees van Ineke Platel, een van de initiatiefnemers en leidster van de naschoolse bijeenkomsten, opent leescafé 'De Letterknetter' in brede school De Wilgenbroek.

Donderdag 20 januari is het leescafé 'De Letterknetter' geopend in de brede school De Wilgenbroek. De eerste bijeenkomst van jeugdige leesgekken had een ludiek karakter omdat leeshond Mees als mascotte van de leesclub de openingshandeling voor zijn rekening nam. Dat deed Mees door met zijn bek het lint te verwijderen. Daarnaast werd er kinderchampagne geschonken en werd de naam van de voorziening onthuld, die bedacht is door Margot Neggers, een van de leden van het leescafé. De ouders mochten het officiële gedeelte bijwonen, maar na de opening was het café alleen toegankelijk voor leden.

Leesclubs en leesgroepen voor volwassenen zijn er voldoende, maar een heus leescafé voor 11- en 12-jarigen is bijzonder. Boxtel beschikt als enige gemeente in Nederland over een leescafé voor kinderen. De initiatiefnemers voor de voorziening, Ciska van Hemert (jeugdafdeling openbare bibliotheek), Ghislaine de Brouwer (coördinator van brede school De Wilgenbroek) en Ineke Platel (kinderboekenschrijfster), zijn heel trots dat ze deze voorziening hebben kunnen realiseren.

Platel: ,,Kinderen denken nog heel direct en eigen. Het is heel leuk en leerzaam om met hen over boeken en hun ideeën te kunnen praten en met hen een eigen leesclubboek te gaan schrijven. Wij zijn heel trots dat we dit in Boxtel kunnen opzetten en weten zeker dat het super wordt."

Het leescafé, een knus hoekje dat is omringd met kleurrijke schotten en onder meer is uitgerust met stoelen en kussens, is in principe bedoeld voor kinderen uit de wijk Oost die dol zijn op lezen en het heerlijk vinden om met een boek weg te dromen. Het is de bedoeling dat de leden een leespas krijgen met leeslogboek en dat ze leesgeheimen met elkaar gaan delen in hun eigen onderkomen in de brede school.

Platel zal samen met onderwijsassistente Esther van der Schoot de naschoolse bijeenkomsten gaan leiden, die eens in de twee weken plaatsvinden op donderdag tussen 15.45 en 17.00 uur. Behalve een leesgroep voor de bovenbouw is het de bedoeling dat er ook een groep komt die bestaat uit leerlingen van de middenbouw. Bibliotheekmedewerkster Van Hemert heeft gezorgd voor een kist spannende, ontroerende of humoristische boeken, zodat kinderen van het leescafé steeds een boek mee naar huis kunnen nemen.

Vorige week nestelden de kersverse leden van het leescafé zich na de openingshandeling door leeshond Mees in hun eigen leeshoekje. Een voor een stelden ze zich voor, terwijl de kinderchampagne rijkelijk vloeide en de kinderen genoten van zoutjes. Voordat de naam van het leescafé vorige week onthuld werd, mochten de kinderen een leestest doen. ,,Zo kun je ontdekken wat voor leestype je bent en welk soort boeken je leuk vindt", wist een van de leerlingen. ,,Ik ben zelf een griezeltype."

Behalve het griezeltype zijn er meerdere types, waaronder het humoristische type, sportieve type, historische type, romantische type, realistische type en gevaarlijke type. ,,Als er een type is dat er uitspringt, houden we daar rekening mee met de keuze van de boeken", liet onderwijsassistent Van der Schoot weten. ,,Ciska Van Hemert is kinderboekenspecialist. Zij zorgt voor de aanvoer van nieuwe boeken."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van het leescafé voelen zich al prima thuis in hun eigen knusse hoekje in brede school De Wilgenbroek. Boxtel heeft als enige gemeente in Nederland een leescafé voor kinderen.
27 januari 2005

Print deze pagina

Terug