KINDEREN BASISSCHOOL KIEZEN LEERLINGENRAAD

Hobbendonken bevangen door verkiezingskoorts

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De deelnemers aan de verkiezingen voor de leerlingenraad van basisschool De Hobbendonken deden er dinsdag alles aan om in de gunst van de kiezer te komen. De kiezers werden tijdens een heuse verkiezingsmarkt onder meer gelokt met lekkernijen als spekjes, cake en peperkoek.

De verkiezingen voor zetels in de leerlingenraad houdt basisschool De Hobbendonken deze week in de greep. Vrijdag 28 januari kiezen de leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 voor de derde keer drie partijen die samen met twee leerkrachten en twee ouders de leerlingenraad gaan vormen. Afgelopen dinsdag, drie dagen voor de verkiezingen, voerden de in totaal 28 partijen een heuse campagne tijdens een verkiezingsmarkt in de school.

Het is dinsdag 25 januari een drukte van jewelste in het schoolgebouw van De Hobbendonken aan de Beneluxlaan. De vertegenwoordigers van de bijna dertig partijen doen hun best om in de gunst te komen van de kiezers. Uit puur enthousiasme proberen de leerlingen elkaar in volume te overstemmen, wat voor een geweldig kabaal zorgt. 'Stem op ons. Stem op ons', klinkt het van verschillende kanten tijdens de verkiezingsmarkt.

Aan de tafels zijn de affiches zichtbaar met daarop de belangrijkste actiepunten van de verschillende partijen, die alle bestaan uit twee leerlingen. De onderwerpen zijn al net zo divers en talrijk als het aantal partijen dat deelneemt aan de verkiezingen; van 'meer musicals en playbackshows' en 'meer speeltoestellen op de speelplaats' tot 'met liefdesproblemen kun je bij ons terecht.' Jeske en Jamie van de partij J-Girls beloven dat zij hun best gaan doen om spiegels op de wc's te realiseren en dans- en breakdancelessen op school mogelijk te maken.

Daar tegenover staan onder meer de nobele actiepunten van Dagmar en Cindy van de Flitsgirls, die op een rommelmarkt willen gaan staan en het geld naar goede doelen willen sturen. Ook willen zij een huisdier in de klas en met de hele klas een diner maken voor de kerst.

RECLAME
Het hele gebouw van De Hobbendonken ademt in deze dagen de sfeer van de aankomende verkiezingen. De leerlingen hebben allemaal hun uiterste beste gedaan om reclame voor zichzelf en hun partij te maken. Gangen en klaslokalen hangen vol met posters en affiches van de partijen die zich ingeschreven hebben voor de verkiezingen van vrijdag. ,,Het is de derde keer dat de verkiezingen voor de leerlingenraad gehouden worden en de kinderen zijn nog steeds heel enthousiast", laat Hendrien Dercksen van de oudervereniging van De Hobbendonken dinsdag weten.

Dercksen zorgt er mede voor dat de rumoerige verkiezingsmarkt in goede banen geleid wordt. ,,We hebben dit jaar met 28 partijen een recordaantal inschrijvingen. Vooral in groep 6 en 7 was de belangstelling weer heel groot. De kinderen van groep 5 mogen wel stemmen, maar nog niet aan de verkiezingen deelnemen. Omdat er zoveel belangstelling is, moeten we de verkiezingsmarkt noodgedwongen over twee plaatsen in het gebouw verspreiden, Behalve hier in de hal, zitten er ook leerlingen in een lokaal, iets verderop."

BESCHEIDEN BUDGET
Het doel van de leerlingenraad is om met een bescheiden budget plannen te maken om de school aantrekkelijker te maken. ,,Het is vandaag de bedoeling dat de leerlingen van de groepen 5, 6, 7 en 8 langs de tafels gaan lopen waar de partijen hun programma's presenteren. Zo kunnen ze zich goed oriŽnteren", aldus Dercksen.

,,De leerlingen stemmen op een partij uit de groepen 6, 7 en 8. We hebben daarbij aangegeven dat het belangrijk is dat ze goed naar de actiepunten luisteren en dat ze ook kijken of bepaalde punten wel of niet haalbaar zijn. De leerlingenraad heeft al een aantal zaken voor elkaar gekregen, waaronder de beschilderingen op het schoolplein, een discofeest en een kunst- en kookproject. Het is belangrijk dat niet alleen gekeken wordt naar leuke dingen als discofeesten, maar dat het geld ook aan serieuze zaken besteedt wordt. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan goede doelen."

De partijen sparen dinsdag kosten noch moeite om indruk te maken op de kiezers. Met onder meer stickers, reclamefoldertjes, visitekaartjes, snoep, cake en andere lekkernijen proberen de partijen de aandacht te trekken. Het zorgt voor ludieke taferelen van partijvertegenwoordigers die reclame maken voor hun partij door actiepunten de ruimte in te schreeuwen en tegelijkertijd snoepgoed uit te delen.

Directeur Henk Verhoeven staat er met een tevreden glimlach naar te kijken. Hij is duidelijk in zijn nopjes met de verkiezingsstrijd op De Hobbendonken. ,,De kinderen zijn ontzettend enthousiast. Het is voor hen ook een uitstekende manier om kennis te maken met het democratisch bestel. Ze houden de kiezers allerlei lekkers voor, net als bij de politieke partijen. Die beloven ook van alles in hun verkiezingsprogramma's, maar daar komt vaak heel weinig van terecht. Het is in ieder geval mooi om te zien hoeveel plezier de kinderen beleven aan deze verkiezingen."
27 januari 2005

Print deze pagina

Terug