ZORGCENTRUM EMMAUS OPENT BEATYSALON

Met 82 jaar voor het eerst make-up op

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Activiteitenbegeleidster Cindy van Asten kleurt in de beautysalon van woonzorgcentrum Emmaus de lippen van Dina Pastoor. Op de achtergrond verzorgt Cindy's collega Kirsten Verbeek de nagels van Ad Kivit. Betsie Voets kijkt toe.

Voor het eerst in haar leven zit ze in een schoonheidssalon en laat ze zich opmaken. ,,Ik heb nog nooit make-up opgehad", grinnikt de 82-jarige Dina Pastoor- van Schijndel onwennig. Als ze na de behandeling door Cindy van Asten in de spiegel kijkt, fleurt ze op. ,,Ja, dat is toch een heel ander gezicht. Gelukkig zijn mijn lippen niet t rood, anders herkennen mijn kinderen me niet meer..."

Dina Pastoor was dinsdag een van de klanten in de beautysalon 'La vie en rose' in woonzorgcentrum Emmaus. De schoonheidssalon werd die dag officieel in gebruik genomen, maar is als sinds begin december elke dinsdag geopend. ,,Eigenlijk wilden we vandaag pas van start gaan, maar vanuit de bewoners kwam de wens om de salon al vr Kerstmis functioneel te maken. Ze wilden er met de feestdagen natuurlijk mooi uitzien", vertelt Cindy.

Samen met haar collega Kirsten Verbeek lanceerde activiteitenbegeleidster Cindy anderhalf jaar geleden al het idee om een beautysalon te openen. ,,In een van de andere tehuizen van de Zorggroep Elde, De Beemden in Sint-Michielsgestel, bestond zo'n voorziening al. In september van dit jaar kregen we het fiat van de directie om van start te gaan. Er werd een oude badkamer, die de laatste jaren dienst deed als rommelhok, toegewezen als werkruimte", vertelt Cindy terwijl ze met een kwastje fijntjes oogschaduw bij Dina aanbrengt.

TECHNIEKEN
Nadat Kirsten met een vriendin de wanden van het voormalige rommelhok een lila kleur had gegeven en het plafond een witbeurt had gekregen, was het beschikbare budget om de beautysalon in te richten op.

,,We beschikten alleen over een speciale behandelstoel, die al meer dan een jaar ongebruikt hier stond opgeslagen. Dankzij sponsoring door het plaatselijke bedrijfsleven, onder meer van een bouwonderneming, een schildersbedrijf en een drogisterij hebben we onze schoonheidssalon kunnen voltooien. Vandaar ook dat we vandaag alle mensen die een bijdrage hebben geleverd om dit voor elkaar te krijgen hebben uitgenodigd om samen met de bewoners naar het resultaat te komen kijken", vertelt Kirsten.

Inmiddels zijn al meerdere bewoners van Emmaus bij Cindy en Kirsten in de stoel gaan zitten. ,,We hebben cursussen gevolgd waarbij we technieken van een manicure, visagiste en masseuse hebben geleerd. De mensen vinden het heel prettig om te komen. Ze gaan als herboren naar buiten", weet Cindy.

Tot op heden zijn de klanten in de beautysalon allemaal vrouwen. Op n man na: Ad Kivit, sinds augustus 2003 woonachtig in Emmaus. Kort voordat de salon dinsdag geopend werd, liet hij zijn nagels en handen verzorgen door vrijwilligster Betsie Voets, die als manicure in de beautysalon meehelpt. ,,Ik zie er graag verzorgd uit. Bovendien vind ik het heerlijk als mijn stramme handen gemasseerd worden. Dat voelt echt heel fijn", klinkt het tevreden.

EVEN WENNEN
,,We zijn elke dinsdag open. Mensen kunnen hier op afspraak terecht. Maar als ze feest hebben, willen we de mensen bij wijze van uitzondering ook wel eens op een andere dag een schoonheidsbehandeling geven. Want ook ouderen willen er verzorgd uitzien als er iets te vieren valt", stelt Kirsten.

Dina kijkt content in de spiegel. ,,Komt u nog eens terug mevrouw Pastoor", vraagt Cindy. ,,Ik denk het wel. Het was best even wennen om hier binnen te stappen. Ik heb mezelf nog nooit van mijn leven opgemaakt. Toch ziet het er mooi uit. Ja, maak nog wel eens een afspraak", belooft Dina. ,,Gelukkig maar", lacht Cindy, ,,anders was het abonnement dat uw kinderen gekocht hebben weggegooid geld geweest." Dina kijkt verbaasd om: ,,Ooooh... zitten mijn kinderen hier achter. Daar wist ik niets van." Ze glundert: ,,Wat leuk!"
27 januari 2005

Print deze pagina

Terug