CARNAVALSSHOW TREKT SLECHTS 350 BEZOEKERS

Zittingsavonden Eendengat vooral leuk door buuts

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ria Langenhuijsen heeft in deze regio een naam hoog te houden als tonprater Marietje van Tijn de Verver. De verhalen over haar criminele familie en de zoektocht naar een geschikte partner zorgden voor een amusante voordracht.

In een heuse bruidsjurk betrad Debbie van de Loo in haar creatie als Sientje Snebbel vrijdag en zaterdag het podium tijdens de Eendengatse zittingsavond. De kersverse bruid verhaalde onder meer over haar ervaringen als bewoonster van de nieuwbouwwijk In Goede Aarde. ,,Ik kan alleen met de boot of met een tank bij mijn huis komen. Wij hebben in de buurt geen wijkagent, maar een badmeester..."

De Boxtelse pronkzittingen die de Stichting Openbaar Carnaval dit jaar voor het eerst organiseerde in de Tijberzaal van het Vmbo-College Boxtel blonken vooral uit door de verschillend buuts. Niet alleen Van de Loo, ook Ria Langenhuijsen, Jan Kuppens en het duo Ad Hoevenaars en Henk van der Laak kregen met rake grappen de lachers op hun hand. Zaterdag overigens meer dan vrijdag.

De eerste avond kregen de artiesten op het podium te maken met een tamme sfeer in de zaal; de 150 bezoekers kwamen niet echt los. Met vijftig mensen meer in de zaal was de stemming zaterdag aanzienlijk beter. Als de Stichting Openbaar Carnaval volgend jaar in de organisatorische afwerking de puntjes op de i zet, verdienen de zittingsavonden echter veel meer publiek.

Als Marietje van Tijn de Verver stond Ria Langenhuijsen al vaker op de planken tijdens de Eendengatse koldershow. Het was echter al weer enkele jaren geleden dat de Boxtelse in de huid kroop van haar alter ego. Deze keer deed ze zich voor als Mee Skoep, dochter uit een criminele familie, met een voorliefde voor huishoudelijke taken. Stofzuigen en naaien waren haar passie. ,,Ik zuig mi de kruimeldief en nj oe een oor aon waor ge b staot", klonk het in onvervalst dialect.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Joke van de Moosdijk en Wim van der Schoot kropen ook dit jaar in de huid van een luidruchtig koppel, dat op meerdere momenten als een 'rode draad' in het programma van de Boxtelse zittingsavond terugkeerde.

KNOPEN
Presentator Lambert van Achter meldde dat in Liempde het gevoel van underdogpositie ten opzichte van Boxtel verdwenen was. Jan Kuppens zou daar blijk van geven, maar nog maar koud zijn positie in de buutton ingenomen maakte hij het publiek deelgenoot van zijn heimwee naar de tijd dat het klompenmakersdorp nog een zelfstandige gemeente was. ,,Toen konne we onze gemintelijke belastingen nog betaolen zonder ons daorvur in de schulden te hoeven steken", sneerde Kuppens in zijn creatie van Jntje van Herrieke Friete. ,,Ze willen ze ons van alles afnemen w we niet willen: onzen eige vuilnisbelt en ut Duits Lijntje: nota bene de enige spoorwegverbinding mi Boxtel."

Ook vroeg de Liempdse tonprater zich af hoe lang het college van B. en W. nog stand zou houden. Het aanblijven van wethouder Wim van Erp, vorige week zwaar onder vuur genomen door de VVD-fractie naar aanleiding van de kwestie-Gasunie, is volgens Kuppens twijfelachtig. ,,Terwijl Van Erp ut afgelopen jaor toch zo fantastisch gepresteerd hi. Twee olympische medallies en ok nog Boxtels sportkampioen... Ja, Bas dan, nie Wim."

Voor de herdenking van zestig jaar bevrijding hadden zich volgens Kuppens in oktober van het afgelopen jaar ook enkele Duitsers aangemeld. ,,Burgemister Van Homelen vond d goed, mar stelde as vurwerde d ze nie zolang mochten blijven as in 1940."

De inval bij de PKK in camping De Mus'donck berustte volgens Jntje op een misverstand. ,,D waren hillmaol gin criminelen, mar een stelletje padvinders: de Padvinders van Klein Koerdistan. Die hn in Liemt toevallig hullie clubhuis; blijven hangen nao afloop van de jamboree. Ut innige w die jongens dinne waar kneupen leggen. Daor hebben ze hopman Van Homelen (in zijn jongensjaren ook lid van de padvinderij red.) vruuger toch ok noit vur opgepakt?"

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een dansgroep van Tiga opende de Eendengatse koldershow in de Tijberzaal. De foto toont de mini's op de catwalk. Op de voorgrond volgen burgemeester Jan van Homelen en het VVD-raadslid Ton Jonkers de openingsact.

N SP VOLDOENDE
In haar bruidsjurk verhaalde Sientje Snebbel (Debbie van de Loo) over haar ervaringen om aan een man te geraken. Het verleidde haar tot de verzuchting: ,,Mannen, ge kunt er niks mee, mar ok nie aon dur lot overlaoten." Dat God als eerste de man schiep, was volgens Sientje vanzelfsprekend: ,,Ds mistal zo; ge makt urst un ruwe schets um vervolgens aon ut fijne wrruk te beginne..."

Op weg naar de ambtenaar van de burgerlijke stand kwam Sientje in het gemeentehuis wethouder Ger van den Oetelaar tegen. De opmerking van schoonmoeder dat de bruid beter de weelderige krullenbol van Ger als kapsel had kunnen laten aanmeten, viel niet in goede aarde.

Ad Hoevenaars en Henk van der Laak hingen de vuile was van Boxtel buiten. Toch was er niet alleen kritiek op het gemeentebestuur. Ook de actievoerders tegen het verkeersplan Centrum Autoluw moesten het ontgelden. ,,'Boxtel Breed' moet toch weten je het niet iedereen naar de zin kunt maken. We hebben aan n SP in Boxtel voldoende. Hexspoor en Van Leeuwen kregen alleen zoveel steun omdat ze gratis snert uitdeelden."

Het tweetal vond Centrum Autoluw een goed plan. ,,En och, tweedeling van Boxtel. Wat maakt het uit. Splitsen we de gemeente toch op: ten westen van het spoor noemen we het Blennisheuvel en ten oosten ervan Bliempde. Als Willy van Zuijlen dan verhuist van oost naar west stijgt het IQ zowel in Bliempde als in Blennisheuvel."

Over straatnamen had het tweetal ook nogal wat opmerkingen. Dat de naam van milieupromoter Jan Juffermans niet op een bordje staat in de nieuwbouwwijk In Goede Aarde, vonden Van der Laak en Hoevenaars een gemiste kans. Elders in Boxtel zagen zij plaats voor straatnamen als: Wim-van-Erpweg, Willie-van-de-Langenberg-is-alweg en de Van-Elderen-eindelijkweg.

GEEN 76 TROMBONES
De buuts tijdens de Boxtelse zittingsavonden werden afgewisseld met muziek en zang. Komisch was het optreden van vier eega's van leden van de raad van elf. Als het kwartet De Kouwe Kaant zongen Margo van Dijk, Loezette Jongeneel, Anja Michiels en Marjo Verhees een aaneenschakeling van Nederlandstalige liedjes en vertoonden onderwijl dia's van de carnavalsorganisatoren ter illustratie: stil dromend op een kussen, in de speeltuin, komend uit de bedstee, als eenzame fietser of jodeljongen.

Dansacts door de sportscholen Tiga en DEMMO verlevendigden de show en The Ducktownband zorgde voor de instrumentale omlijsting. De muziekkapel kwam onder meer in actie tijdens een sketch die op komische wijze op de planken werd gebracht door leden van carnavalsvereniging De Agterblijvers. Het twee weken geleden gelanceerde idee om tijdens de zittingsavonden 76 trombonisten op het podium te krijgen voor de uitvoering van de mars 'Seventy six trombones' bleek - zoals was te verwachten - onhaalbaar op zo'n korte termijn.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leden van De Agterblijvers beelden net als vorig jaar een zelfverzonnen koldersprookje uit. Frank van Heesch kroop daarbij in de huid van de verhalenverteller.
20 januari 2005

Print deze pagina

Terug