JAARLIJKS VOORLEESONTBIJT IN BASISSCHOLEN

Schoolkampioenen lezen voor bij peuters

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Temidden van de Lennisheuvelse peuters leest Regy van de Sande voor uit het boek 'Moet je hoesten Sam'.

Een dag voordat de voorleeskampioenen van de Boxtelse basisscholen het tegen elkaar opnamen in de strijd om de lokale voorleestitel, lieten ze al van zich horen in de peuterspeelzalen. Het voorleesontbijt kreeg op die manier een bijzondere invulling.

Regy van de Sande viel de eer te beurt in peuterspeelzaal 't Heuveltje te Lennisheuvel voor te lezen. Op het moment dat de voorleeskampioen van de Theresiaschool uit het kerkdorp het peuterlokaal betrad, had de groep van zo'n twaalf ukken van een jaar of drie, vier het ontbijt echter allang achter de kiezen.

,,Op dinsdagochtend gaan de leerlingen van de Theresiaschool met de bus naar de gymles in sporthal Den Haagakker. Dus konden we het voorleesontbijt niet meteen bij aanvang houden", verklaart peuterleidster Betsie Schoonens als Regy tegen tienen het Lennisheuvelse speellokaal betreedt. ,,De boterhammen met pasta en worst hebben de kinderen dus al achter de rug; maar nu is het tijd voor een lekker fruithapje", vertelt haar collega Joke van Heesch terwijl ze stukjes banaan, appel en mandarijn ronddeelt.

HOESTDRANKJE
De stoeltjes worden in een kring geschoven en Regy begint haar verhaal. Over het beertje Sam die zo erg moet hoesten. De beste voorlezer uit groep 8 van de Theresiaschool heeft zich prima voorbereid. Ze leeft zich helemaal in om het verhaal zo duidelijk mogelijk over te brengen. De smoesjes die Sam verzint om maar geen hoestdrankje te hoeven slikken, spreken tot de verbeelding; de kinderen luisteren aandachtig. Zeker ook door de plaatjes die Regy laat zien uit het prentenboek dat ze speciaal voor deze peuters heeft uitgekozen: 'Moet je zo hoesten Sam?' van Amy Hest en Anita Jeram.

Als het verhaaltje uit is, krijgt de voorlezer een spontaan applaus. De kleine Sammy dribbelt op Regy af en meldt dat ze ook verkouden is, maar thuis geen hoestdrankje heeft. ,,Niet iedereen krijgt een hoestdrankje", vertelt peuterjuf Betsie. ,,Houd wel goed je hand voor de mond als je moet hoesten. Anders worden alle andere kindjes verkouden."

Nadat ze heeft voorgelezen, vertelt Regy dat ze het best spannend vond om bij de peuters op bezoek te gaan. ,,Maar nóg spannender is de voorleeswedstrijd morgenochtend in de bieb. Toch lijkt het me heel leuk; ik heb er veel zin in", klinkt het opgewekt uit de mond van de leerling van juffrouw Dominique.

GEEN FAVORIET
Tijdens de voorleeswedstrijd op school moest Regy het opnemen tegen vier andere kinderen uit haar klas. ,,Die deden het ook heel goed. Ik had niet verwacht te zullen winnen. Elke leerling uit de klas gaf punten. Na de wedstrijd werden we met vijven het lokaal uitgestuurd en werden de punten bij elkaar geteld. Toen we weer naar binnen mochten was het schoolbord dichtgeklapt. Daarop stond de uitslag. Het bord werd opengeklapt en toen bleek dat ik had gewonnen", glundert het Lennisheuvelse meisje.

Lezen is de favoriete hobby van Regy. ,,De serie 'Hoe overleef ik' vind ik erg leuk. Toch heb ik niet een écht favoriet boek. Voor het Boxtels voorleeskampioenschap heb ik gekozen voor 'Spijt' van Carry Slee; haar boeken spreken me erg aan."

Alle voorleeskampioenen van de Boxtelse basisscholen kwamen dinsdagochtend in actie in de peuterspeelzalen. Daarnaast werden deze week ook in de groepen 3 en 4 van de basisscholen voorleesontbijten gehouden.
20 januari 2005

Print deze pagina

Terug