LEERLING HOBBENDONKEN NAAR REGIONALE VOORRONDE

Maxime van Esch voorleeskampioen
van Boxtel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse voorleeskampioen 2004-2005, Maxime van Esch, poseert met haar oorkonde voor basisschool De Hobbendonken.

Maxime van Esch (12) uit groep 8 van basisschool De Hobbendonken is woensdag 19 januari in de openbare bibliotheek aan de Burgakker uitgeroepen tot voorleeskampioen van Boxtel. Zij mag de gemeente hierdoor in maart vertegenwoordigen tijdens de regionale voorronde in Tilburg. Juryvoorzitter Ineke Platel sprak van een heel moeilijke keuze, maar Maxime was volgens haar en de andere juryleden, Ans von Harenberg (kinderboekenspecialist) en Marjolein Krijger (illustrator), uiteindelijk net iets beter dan de overige zes deelnemers. ,,Maxime leek helemaal niet zenuwachtig en heeft voorgelezen in een rustig tempo en met een fijne stem. Ze heeft het heel knap gedaan", zei Platel.

Maxime kreeg uit handen van de voorzitter van de jury een oorkonde en een boekenbon. ,,Ik vind het super geweldig", sprak ze trots. ,,Ja hoor, ik heb vannacht goed geslapen. Wat ik nu ga doen? Ik ga een feestje vieren."

Zeven jongens en meisjes uit groep 7 en 8 van de plaatselijke basisscholen streden gisterochtend om het Boxtels voorleeskampioenschap. Behalve Maxime betrof het Francis Vugts (Angelaschool), Jeroen van der Wijden (De Oversteek), Koen de With (Petrusschool), Lucia van Hasselt (De Spelelier), Regy van de Sande (Theresiaschool) en Marianne Stoesser (De Vorsenpoel). In de bibliotheek lazen zij een passage voor uit hun favoriete boek.

Opvallend was dat vier van de zeven kandidaten een boek van Carry Slee hadden uitgekozen. Ook de keus van winnares Maxime was gevallen op een boek van de populaire kinderboekenschrijfster, namelijk 'See you in Timboektoe'. Terwijl ze bijna op het puntje van haar stoel zat, las Maxime voor met luide stem en een groot inlevingsvermogen. Daarbij keek ze het publiek goed aan. Doordat ze af en toe zacht en dan weer harder voorlas, wist ze de aandacht vast te houden. Na afloop kreeg ze terecht een ovatie van het publiek, dat grotendeels bestond uit klasgenoten, leerkrachten en de ouders van de deelnemers.

Veel supporters in de bibliotheek waren gewapend met spandoeken, waarmee ze hun favorieten ondersteunden. Daarop waren teksten te lezen als 'Lucia, zet hem op, toi toi toi' en 'Koen, Koen, Koen de voorleeskampioen' tot 'Maxime, laat ze een poepie ruiken'. Ook lieten de aanwezigen in de zaal regelmatig verbaal van zich horen, waartoe ze aangespoord werden door verhalenvertelster Pauline Seebregts uit Den Bosch, die het evenement op deskundige en vermakelijke wijze presenteerde.

SULTAN
Seebregts speelde de rol van Sheherazade, de verhalenvertelster van de sultan. De bibliotheek was voor de gelegenheid in oosterse sferen gehuld en veranderd in een oosters paleis, waar Sheherazade aan de kinderen liet weten dat ze niet nog langer als verhalenvertelster van de sultan wilde fungeren. ,,De sultan heeft niet zo'n goede manieren. Ik heb er geen zin meer in. Ik wil met vakantie, maar dan moet er wel eerst een nieuwe verhalenverteller komen. Hoe kan ik die nou vinden", zei Sheherazade, die uiteindelijk de hofdame, de hofarts en de fraai uitgedoste waarzegster (juryvoorzitter Platel) om raad vroeg. ,,Laten we een wedstrijd uitschrijven. Dan kan de nieuwe verhalenverteller zich melden bij het paleis", stelden de drie adviseurs aan Sheherazade voor.

Kort daarna maakten de voorleeskampioenen van de Boxtelse scholen hun entree en kon de voorleeswedstrijd van start gaan. Al snel was duidelijk dat het niveau van de deelnemers dit jaar hoog lag. Lucia van Hasselt beet het spits af met een boek van Carry Slee met de intrigerende titel 'Geklutste geheimen met strafwerk toe', maar leek nauwelijks zenuwachtig. Zij keek het publiek goed aan terwijl ze voorlas, een facet dat het merendeel van de kandidaten uitstekend beheerste.

Koen de With las een spannend verhaal voor met veel expressie, waarin hij helemaal opging. Marianne Stoeser maakte indruk met haar luide stem en duidelijke uitspraak en leek een van de kandidaten voor de overwinning. Ook Jeroen van der Wijden oogstte veel applaus met de passage die hij voorlas uit het boek 'Meester Kikker' van Paul van Loon. ,,Ik heb voor dit boek gekozen omdat het leuk, spannend en grappig is", onderbouwde Jeroen zijn keuze voordat hij begon te lezen.

Regy van de Sande op haar beurt motiveerde haar keuze voor 'Spijt' van Carry Slee door te zeggen dat ze het niet alleen een 'heel goed boek', maar ook een 'zielig' boek vindt. ,,Het gaat over Jochem die heel vaak gepest wordt. Niemand doet er iets aan, zelfs de klassenleraar niet. De plagerijtjes worden steeds erger", aldus Regy, die zich vervolgens helemaal inleefde in het trieste verhaal en het publiek daarmee muisstil kreeg.

Dat gold ook voor Francis Vugts, die eveneens gekozen had voor een boek van Carry Slee met de titel 'Paniek', dat handelt over een jongen die gepest wordt omdat hij homoseksueel is. Zo kwamen er gisterochtend ook serieuze thema's aan de orde tijdens het Boxtelse voorleeskampioenschap, dat opnieuw aantoonde dat Boxtel over veel uitstekende jeugdige voorleestalenten beschikt.
20 januari 2005

Print deze pagina

Terug