VERWARRING OVER TOEKOMST HUIZE SANCTA MONICA

'Verkoop klooster Esch in afrondend stadium'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van huize Sancta Monica aan de Gestelseweg in Esch.

Is huize Sancta Monica nou wel of niet verkocht? Er was woensdag 19 januari veel verwarring over de toekomst van het klooster aan de Gestelseweg in Esch. Wethouder Piet den Ouden had van een van de gegadigden begrepen dat het gebouw verkocht is. Deze gegadigde had het nieuws volgens een woordvoerster van de gemeente Haaren op zijn beurt van de makelaar vernomen. Een vertegenwoordigster van het provincialaat van de Witte Zusters, dat gevestigd is in Boxtel, liet gisteren weten dat er geen nieuws te melden is en dat van verkoop nog absoluut geen sprake is. Makelaar Roelof Russchen van Alfa Makelaardij in Boxtel gaf uiteindelijk het verlossende antwoord.

Russchen, die optreedt als makelaar namens de zusters, liet gisteren weten dat hij dicht bij een akkoord is met een gegadigde. De makelaar wilde niet zeggen met welke potentiŰle koper hij in gesprek is. ,,De puntjes moeten nog op de i gezet worden, maar we verkeren in een afrondend stadium. De verkoop heeft heel wat voeten in aarde gehad, er is heel veel belangstelling voor het gebouw", aldus Russchen. De vraagprijs voor het kloostercomplex bedraagt 2.150.000 euro.

Duidelijk is wel dat de partij waarmee Russchen onderhandelt, wil vasthouden aan de huidige bestemming die luidt 'voor religieuze/maatschappelijke doeleinden'. In de openbare besluitenlijst van de gemeente Haaren werd deze week melding gemaakt van de herbestemming van Sancta Monica in Esch tot (zorg)woningen voor ouderen.

,,Besloten wordt de initiatiefnemers te informeren over het positief standpunt van het college onder de voorwaarde dat de monumentale opstanden behouden worden; de woningen niet ten laste van het woningcontingent komen; het initiatief geen nadelige gevolgen heeft voor andere initiatieven voor de uitbreiding van het aantal (zorg)woningen in de kern Esch", zo valt te lezen in de openbare besluitenlijst.

Nu duidelijk is dat een andere partij het kloostercomplex in Esch wil kopen, is deze beslissing van het Haarense college volgens de woordvoerster van de gemeente achterhaald. Wonen valt namelijk niet onder de noemer maatschappelijke doeleinden.

AANPASSINGEN
In het klooster in Esch zijn nu nog twintig zusters van de congregatie missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika woonachtig, maar vˇˇr 1 mei dient het pand verlaten te zijn. Nadat duidelijk werd dat er in het klooster in Esch ingrijpende aanpassingen noodzakelijk zijn die bovendien forse investeringen vergen, hebben de zusters aangegeven hier niet meer aan te willen beginnen.

Regionaal overste Tiny H÷lscher van de missiezusters van Onze Lieve Vrouwe van Afrika bevestigde eerder in Brabants Centrum dat de witte zusters vˇˇr 1 mei 2005 vertrekken uit Esch. ,,Het is de bedoeling dat de zusters uit Esch zich gaan aansluiten bij bestaande leefgroepen in Boxtel, Eindhoven, Den Bosch en Nuland", liet zuster H÷lscher eerder weten.

Vorig jaar werd duidelijk dat het uit het einde van de negentiende eeuw stammende kloostergebouw in Esch volgens de brandweer niet voldeed aan de eisen die vandaag de dag gesteld worden aan brandpreventie. Aanpassingen bleken noodzakelijk. Het realiseren van de benodigde voorzieningen kon volgens de gemeente in eerste instantie tot 31 december 2006. Als de zusters na die tijd in het kloostergebouw gehuisvest zouden blijven, dienden volgens de brandweer in Haaren extra maatregelen genomen te worden, waaronder het aanbrengen van extra vluchtwegen en het aanpassen van de vertrekken van de zusters. Ook moesten deuren en plafonds aangepakt worden.

In februari gaven de zusters aan dat ze aan het kijken waren naar alternatieven, maar dat ze het liefst nog een tijd in Esch wilden blijven. De congregatie besloot later echter om te vertrekken en nam hierover een aantal maanden geleden contact op met het gemeentebestuur.
20 januari 2005

Print deze pagina

Terug