BURGEMEESTER KRITISCH OVER EIGENAREN

'Waarde winkelpanden wordt fors overschat'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met het project citymanagement proberen ondernemers en gemeente het centrum van Boxtel een facelift te geven. ,,Eigenaren van onroerend goed overschatten de waarde van hun winkelpanden en dat leidt tot leegstand", stelt burgemeester Jan van Homelen. De foto toont twee dichtgetimmerde winkels in de Kruisstraat.

,,De huurprijs van winkelpanden in het centrum van Boxtel stijgt ver uit boven de werkelijke waarde. Eigenaren berekenen prijzen die niet meer te bevatten zijn door de detailhandel." Die kritiek uitte burgemeester Jan van Homelen maandagavond toen hij tijdens een partijbijeenkomst van de politieke groepering Boxtels Belang uitleg gaf over het project citymanagement.

Door reŽle huurprijzen te vragen, kunnen eigenaren van onroerend goed in het centrum van Boxtel een bijdrage leveren aan een beter ondernemersklimaat. Die mening is het gemeentebestuur toegedaan, zo valt op te maken uit de woorden van burgemeester Van Homelen. Ook hij ziet met lede ogen dat panden in het centrum leeg staan en dat ramen dichtgespijkerd worden.

Van Homelen vindt dat verhuurders van commerciŽle ruimten in veel gevallen te hoge prijzen vragen. ,,Het pand waar nu drogisterij Etos (Rechterstraat) is gevestigd, heeft in het verleden vijf jaar leeg gestaan. Alleen omdat de eigenaar te veel geld vroeg", stelde Van Homelen.

Wil het ondernemersklimaat in Boxtel verbeteren, dan moet de neus van de ondernemers in dezelfde richting wijzen; ook zou hun bereidheid om acties te organiseren moeten toenemen. Bovendien moeten de winkeliers en de gemeente de handen ineen slaan. Alleen dan heeft citymanagement een kans van slagen, stelde Van Homelen.

CITYMANAGER
Fractievoorzitter Fons van Elderen van Boxtels Belang benadrukte dat de grote winkelketens dienen aan te haken bij het aangekondigde project. De burgemeester gaf aan goede hoop te hebben dat de bedrijfsleiders van Boxtelse grootwinkelfilialen zullen meewerken. ,,Die zouden zelfs wel eens de grote trekkers kunnen worden", sprak Van Homelen hoopvol.

Om het citymanagement vorm te geven dient iemand van buitenaf, met 'frisse' ideeŽn, te worden aangetrokken, vinden de leden van Boxtels Belang. Al jarenlang slagen de ondernemers er niet in om zelf met concrete verbeteringen te komen. ,,Het moet niet iemand zijn die er in het verleden zelf niet in geslaagd is om er als ondernemer iets van te maken", stelde Van Elderen als reactie op de woorden van Arjen Witteveen.

Als vertegenwoordiger van de Ondernemersvereniging Boxtel verklaarde Witteveen vorige week in deze krant dat een toekomstige citymanager geen dure inhuurkracht moet zijn die van verre komt, maar juist iemand die de lokale situatie goed kent. Van Homelen stelde deze week dat hij heeft aangedrongen op de samenstelling van een profielschets voor de aan te stellen citymanager. ,,Het moet iemand worden die niet aan het verleden gehecht is."
20 januari 2005

Print deze pagina

Terug