LEERLINGEN TRAPPEN AF VOOR JUBILEUMJAAR

Theresiaschool maakt zich op voor
75ste verjaardag

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Feest op de Lennisheuvelse basisschool op de eerste dag na de kerstvakantie. De vlag ging uit voor het 75-jarig bestaan en er werd een groepsportret van alle leerlingen en leerkrachten gemaakt. (Foto: Theresiaschool).

Op de eerste schooldag van het jaar 2005 hebben leerlingen en leerkrachten van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel de aftrap gegeven voor de viering van het 75-jarig bestaan. Bleef het nu bij het maken van een groepsfoto en een ballonnenwedstrijd; eind mei loopt een feestweek van stapel.

Het was 7 januari 1930 toen de Lennisheuvelse bouwpastoor Arnold Manders de basisschool in het kerkdorp inzegende. ,,Afgelopen vrijdag was dat precies 75 jaar geleden. In verband met de kerstvakantie hebben we de herdenking van dit heugelijke feit verplaatst naar vandaag", vertelt directeur Theo Dielen van de Theresiaschool. Met de rode schoolvlag in zijn hand, een stapel kopietjes van het schoollied en de foto die werd gemaakt tijdens de opening van de school, maakt hij zich op voor een feestelijke toespraak.

VERBOUWING
Het is maandagochtend. Het nieuwe jaar is begonnen en twee weken vakantie zijn achter de rug. Het zonnetje schijnt uitbundig en koud is het allerminst. De thermometer wijst ruim tien graden aan. Toch is het 10 januari! ,,We houden de feestweek in mei. In januari is de kans op slecht weer te groot. We willen veel feestelijkheden in de buitenlucht houden, vandaar dat we de jubileumviering naar het einde van het schooljaar hebben verplaatst. Dan wordt het feest gecombineerd met het jaarlijkse schoolreisje. Ook wordt dan een renie gehouden; we hopen dat zoveel mogelijk oud-leerlingen nog een kijkje komen nemen voordat de school een ingrijpende verbouwing ondergaat", blikt Dielen vooruit.

Op zijn kantoor ontvouwt de schooldirecteur de bouwtekeningen voor de uitbreiding en renovatie van het schoolgebouw. ,,Welstand is akkoord met de uitbreiding. Momenteel wordt gestart met de invulling van het bestek. We hopen binnen nu en enkele maanden met de nieuwbouw te kunnen starten", aldus Dielen.

Achter de school worden op het speelplein nieuwe lokalen gebouwd. De huidige indeling van de school ondergaat een fikse verandering. Tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw komt een deels overdekte binnenplaats en achter de nieuwe lokalen wordt een schoolplein ingericht. ,,We krijgen straks een extra klaslokaal en beschikken daarmee over zes vaste lokalen. Er komt een speciaal speel-leerlokaal, de peuterspeelzaal krijgt een nieuwe ruimte en er komt een aparte plek voor de buitenschoolse opvang", weet Dielen.

Het leerlingenaantal op de Lennisheuvelse basisschool varieert rond de 150 kinderen. ,,Dat aantal is redelijk constant. We verwachten ook geen grote veranderingen. Misschien dat de uitvoering van de verkeersplannen door de gemeente Boxtel van invloed kan zijn. Als straks de meeste overwegen gesloten worden, zullen bewoners van de Roond en bedrijventerrein Ladonk er wellicht eerder voor kiezen om hun kinderen naar onze school te sturen. Dat is echter koffiedik kijken op dit moment."

VLAG IN TOP
Rond de klok van half twaalf worden alle leerlingen naar het schoolplein gedirigeerd door hun leerkracht. Directeur Dielen klimt op een picknicktafel en pakt de microfoon. Hij roept alle kinderen op elkaar te feliciteren en legt uit waarom het een beetje feest is. De Nederlandse driekleur die de hele ochtend al in veelvoud aan de voorgevel hangt, verraadt dat er iets bijzonders aan de hand is. Om de start van het jubileum helemaal een officieel tintje te geven, wordt de rode schoolvlag gehesen. Als jongste kleuters van de school mag de 4-jarige tweeling Wart en Berbel Kattevilder samen Susan van de Moosdijk (met 12 jaar de oudste leerling) aan het koord trekken om de vlag in top te hijsen. Ook wordt het schoollied gezongen, want The-re-he-sia, is een hele leuke school!

Per klas wordt een tros met heliumgas gevulde ballonnen uitgedeeld. Elke ballon is voorzien van een kaartje met daarop de naam van een van de leerlingen. Nadat is afgeteld van tien naar n gaan de honderd en vijftig rode ballonnen de lucht in. En blijft hangen in een kale berk, maar wordt uiteindelijk toch door de wind weggevoerd in noordelijke richting. Tijdens de feestweek wordt bekendgemaakt welke ballon het verst is gekomen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen poseren op 7 januari 1930 bij de opening van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel. (Archieffoto Theresiaschool).
13 januari 2005

Print deze pagina

Terug