HANNAH HOFLAND (LINDENLUST) START HULPACTIE

’Vissers in Sri Lanka kunnen niet
zonder bootjes’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Hannah Hofland vertelt de bewoners van zorgcentrum De Beemden in Lindenlust over haar actie voor Sri Lanka. Deze week had de Gestelse al meer dan 13.500 euro opgehaald.

De bewoners van Lindenlust aan de Bosscheweg in Boxtel belden direct op de Tweede Kerstdag naar Hannah Hofland (21) toen ze hoorden van de zeebeving in Azië. De Gestelse, die als afdelingsassistent werkzaam is bij zorgcentrum De Beemden en daarom tijdelijk in Boxtel is gestationeerd, kwam met haar zus Shanika (23) op jonge leeftijd in een Nederlands adoptiegezin wonen. Nu wil ze iets terug doen voor haar zo zwaar getroffen moederland.

,,De mensen leven heel erg mee en bidden voor Sri Lanka”, zegt Hannah als ze vertelt over de hulpactie die ze direct na de zeebeving heeft opgestart. Sinds ze vorige week een banknummer opende waarop mensen giften kunnen storten voor haar project, staat er al meer dan 13.500 euro op de rekening. ,,Ik wil met het geld bootjes bestellen waarmee de vissers van het dorp Kalutara weer de zee op kunnen. De visserij is hun belangrijkste inkomstenbron.”

Hannah voelt zich nauw betrokken bij het lot van de mensen in Kalutara. Het is het gebied waar nog steeds veel familieleden wonen en waar ze met enige regelmaat naartoe reist. ,,Ik werd op Tweede Kerstdag door een vriendin gebeld die zei dat ik meteen de televisie moest aanzetten. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Gelukkig woont mijn familie in het binnenland en is hen niets overkomen. Maar de verwoestingen aan de kust zijn heel erg en de vissers kunnen niet aan het werk.” De Gestelse besloot vrijwel meteen dat er een actie moest komen voor de getroffenen.

Met hulp van een Sri Lankaans gezin dat eveneens in Sint-Michielsgestel woont benaderde Hannah enkele scheepswerven in haar moederland. Ze ontdekte dat voor een bedrag van ongeveer 500 euro een eenvoudige houten boot gemaakt kan worden, compleet met visnetten en roeispanen. ,,Met het geld dat ik nu al ingezameld heb, kan ik al heel veel vissers helpen”, zegt Hannah dolgelukkig.

OP REIS
De Gestelse hoopt later dit jaar zelf naar Sri Lanka te reizen om de hulpactie hoogstpersoonlijk te coördineren. ,,Momenteel zit ik de slotfase van mijn studie beleids- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Ik heb altijd al plannen gehad om na mijn studie te gaan reizen. Ik denk dat de bestemming van mijn reis nu vaststaat: Sri Lanka.” Haar werk bij zorgcentrum De Beemden, dat behoort tot de Zorggroep Elde, zal ze dan stopzetten. ,,Het is een bijbaan die ik altijd naast mijn studie heb gedaan”, verduidelijkt Hannah.

Ze is verrast door de vele media-aandacht die haar actie heeft gekregen. Een gevolg van de doortastende aanpak waarvoor ze gekozen heeft, zegt ze achteraf. ,,Ik heb alle kranten benaderd. Daarom sta ik niet alleen in de regionale krant, maar heeft ook Trouw een artikel gepubliceerd. Verder was ik bij Radio Venray en heeft ook nieuwsblad Het Klaverblad in Vught aandacht aan de actie besteed.”

Hannah maakt overal reclame voor de actie, ook in Lindenlust waar ze posters heeft opgehangen en veel met de bewoners heeft gepraat. ,,De ramp in Azië is het gesprek van de dag, ook bij de mensen van De Beemden. Het is fijn dat iedereen zo ontzettend meeleeft.” Heel veel steun krijgt de Gestelse van haar zus Shanika, die in een kinderdagverblijf werkt. Ook daar komen veel reacties los, onder meer van ouders. ,,Ik ben overtuigd van het welslagen van de actie. Door de boten te bestellen, help ik niet alleen de vissers maar ook de lokale economie, doordat er weer werk is voor de mensen in de scheepswerven.”

Mensen die de actie van Hannah Hofland willen steunen, kunnen geld overmaken op Rabobank-rekeningnummer 1033.56.940 van H.S.P. Hofland in Sint-Michielsgestel onder vermelding van ’Vissersboten voor Sri Lanka’.
13 januari 2005

Print deze pagina

Terug