INTERESSE LIDL VOOR 'BANIER' SELISSENWAL

Albert Heijn richt vizier op winkelcentrum Oosterhof

Ahold wil een Albert Heijn-supermarkt openen in winkelcentrum Oosterhof. Die wens heeft het concern voorgelegd aan het gemeentebestuur van Boxtel. Volgens burgemeester Jan van Homelen is Albert Heijn welkom in Boxtel, maar mag in Oosterhof geen derde supermarkt gevestigd worden. De Duitse winkelketen Lidl heeft interesse voor een winkel in het bouwplan Banier dat momenteel verrijst in de wijk Selissenwal.

De vastgoedafdeling van Ahold heeft een gesprek aangevraagd met het gemeentebestuur waarin de belangstelling voor de vestiging in winkelcentrum Oosterhof kenbaar zal worden gemaakt. Ahold wil volgens een woordvoerster aanhaken bij de toekomstplannen die Boxtel ontwikkelt voor het gebied Den Haagakker. In die plannen maken sporthal en zwembad plaats voor woningbouw en komt Oosterhof in aanmerking voor een grondige opknapbeurt.

,,We volgen de ontwikkelingen in Boxtel op de voet en hebben al lange tijd plannen om in Boxtel een Albert Heijn-supermarkt te openen", aldus de woordvoerster. ,,In Boxtel is nog geen Albert Heijn gevestigd en dat zouden we graag anders zien." Hoe concreet de plannen van het concern zijn kon de woordvoerster deze week niet zeggen. Albert Heijn wil eerst een onderhoud met het gemeentebestuur. ,,De plannen zijn nog niet heel concreet en op dit moment worden alle mogelijkheden opengehouden", zegt de woordvoerster.

ONDERZOEK
Burgemeester Van Homelen juicht de komst van een Albert Heijn-vestiging naar Boxtel toe. Hij benadrukt echter dat de vestiging van een Albert Heijn-filiaal in Oosterhof alleen mogelijk is als een andere supermarkt verdwijnt. Van Homelen baseert zich op het zogenaamde distributieplanologisch onderzoek (Kolpron-rapport red.) waarin is vastgesteld op welke locaties winkels en supermarkten gevestigd mogen zijn.

Dat onderzoek staat de komst van een derde supermarkt in Oosterhof in de weg. Momenteel telt het winkelcentrum in Boxtel-Oost twee supermarkten: Super De Boer Schellekens en Aldi. In het project Den Haagakker is sprake van een revitalisering en uitbreiding van Oosterhof, maar het is volgens de burgemeester ondenkbaar dat een derde supermarkt wordt toegelaten. ,,Albert Heijn kan alleen naar Oosterhof komen als een bestaande locatie wordt omgevormd", aldus Van Homelen.

De woordvoerster van Albert Heijn in Zaandam wilde niet reageren op de uitlatingen van de burgemeester. Evenmin kon ze aangeven of het Ahold-concern in Boxtel meer locaties op het oog heeft. In het verleden had Ahold vergevorderde plannen om aan of nabij het Breukelsplein een supermarkt te vestigen. Daartoe werd al een aantal woningen aan de Breukelsestraat gekocht. Enkele jaren geleden liet Ahold deze optie varen en werden de panden weer van de hand gedaan.

LIDL
De supermarktketen Lidl, die niet alleen foodproducten maar ook een uitgebreid assortiment nonfoodartikelen verkoopt, wil een vestiging openen in het centrum van de wijk Selissenwal. Men heeft het oog laten vallen op het bouwplan Banier dat momenteel gerealiseerd worden rondom de kerktoren Magere Josje.

Burgemeester Van Homelen bevestigt dat Lidl interesse heeft getoond, maar dat de aanvraag nog nader onderbouwd moet worden door het bedrijf. Bij de afweging of Lidl zich op deze locatie kan vestigingen speelt volgens de burgemeester onder meer de verhouding tussen food en nonfood een rol. Ook de vraag of straks sprake is van een buurtwinkel of een zaak met een bredere uitstraling zal beantwoord moeten worden. Bovendien dient de supermarktorganisatie vooraf duidelijk te maken dat het een aanvulling biedt op de huidige voorzieningen in de wijk.

Voorzitter Bart van Roosmalen van de winkeliersvereniging Selissenwal is al langer op de hoogte van de plannen van Lidl. ,,We hebben natuurlijk al een supermarkt (Plus Van der Horst red.) in ons winkelcentrum. Daaruit zou je kunnen afleiden dat we niet staan te juichen met de vestiging van een tweede soortgelijke winkel. Lidl richt zich echter op een heel ander segment van de markt. De prijs-kwaliteit verhouding ligt er een stuk lager dan bij de Plus. In die zin kan de komst van Lidl een aanvulling betekenen. Bovendien heeft Lidl, in tegenstelling tot de Plus, een groot nonfood-assortiment", zegt Van Roosmalen.

Of de Lidl ook daadwerkelijk een plekje krijgt in de Banier, is volgens de winkeliersvoorzitter afhankelijk van het distributieplanologisch onderzoek. ,,Liever zien we natuurlijk dat de winkelruimtes in de Banier worden verhuurd aan speciaalzaken. Maar in deze economisch moeilijke tijden valt het niet mee om dergelijke winkels op te zetten. Daarom kunnen we er vrede mee hebben als hier een Lidl komt."
13 januari 2005

Print deze pagina

Terug