VEEL ACTIES VOOR SLACHTOFFERS ZEEBEVING

Vuurwerk vegen voor slachtoffers in AziŽ

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse tieners Frank en Luc ontdoen straten en pleinen in de wijk Oost van vuurwerkresten. De opbrengst van de schoonmaakactie leverde 72 euro op voor giro 555.

Op vele fronten in Boxtel zijn deze week acties gehouden voor de slachtoffers van de zeebeving in AziŽ. De acties variŽren van geldinzamelingen tot initiatieven waarbij een beroep wordt gedaan op collega's. Een overzicht...

De tieners Frank en Luc boden bewoners van Boxtel-Oost deze week aan vuurwerkresten uit hun tuinen te halen. Daarvoor vroegen ze een bedrag van tenminste 5 euro. ,,In een paar uur tijd hebben we 72 euro opgehaald. Dat bedrag is direct overgemaakt naar giro 555", liet het tweetal deze week weten. Andere jongeren zamelden in de omgeving van De Blauwverver de voorbije dagen meer dan 150 kerstbomen in; de helft van het bedrag dat ze van de gemeente ontvingen is overgemaakt naar de samenwerkende hulporganisaties. In Liempde ging een groepje van acht kinderen eveneens op pad om kerstbomen op te halen. Dat leverde slechts elf bomen en enkele donaties op. De ouders verdubbelden het resultaat, zodat iets meer dan 20 euro overgemaakt kan worden.

De Boxtelse horeca heeft bij de gemeente Boxtel collectebussen geleend om in de kroegen te plaatsen. Cafťbezoekers kunnen geld in de bussen stoppen dat bestemd is voor de slachtoffers van de zeebeving. In de Maria Reginaparochie ging de opbrengst van alle collectes tijdens de eucharistievieringen op zaterdag en zondag naar de getroffenen. De parochie verdubbelde de opbrengst van ruim 637 euro.

De personeelsvereniging van de gemeente Boxtel heeft haar leden opgeroepen een persoonlijke donatie te doen voor AziŽ. Daarnaast is besloten een deel van het geld dat in de personeelskas zit te reserveren voor de slachtoffers van de ramp. Burgemeester Jan van Homelen heeft diverse verzoeken gekregen van inwoners die een kleinschalige actie op touw willen zetten, bijvoorbeeld tijdens de vrijdagse weekmarkt. ,,Daar gaan we positief mee om, hoewel we als lokale overheid graag in de peiling houden hoe de acties opgezet worden. Het is belangrijk dat het geld op een goede manier wordt aangewend", aldus Van Homelen.

SPONSORLOOP
Drogisterij Henk van der Doelen, die onder meer twee vestigingen heeft in Boxtel, onderneemt een drietal acties. Zaterdag 8 januari wordt 10 procent van de dagopbrengst in alle filialen gestort op giro 555. Van der Doelen rekent op een bedrag van 10.000 tot 20.000 euro. Hij roept inwoners op hun aankopen uit te stellen tot zaterdag om zodoende een zo hoog mogelijk bedrag te kunnen doneren.

Verder is een groot aantal personeelsleden van de twintig drogisterijen die Van der Doelen exploiteert bereid om de helft van het salaris dat op 8 januari wordt verdiend over te maken op giro 555. Daarnaast is een collecte gehouden onder het winkelend publiek. Leveranciers hebben te kennen gegeven dat ze ook mee willen werken aan de actie; ze doneren per verkocht artikel een bepaald bedrag aan de samenwerkende hulporganisaties.

Tiga Sport & Dans houdt zondag 16 januari een sponsorloop. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren voor iedere gelopen kilometer. Aan de actie kunnen niet alleen hardlopers meedoen; ook joggers, powerwalkers en wandelaars kunnen zich inschrijven. De tocht voert vanaf de Markt in Boxtel over een traject van 15 kilometer naar het Theater aan de Parade in Den Bosch. Om 09.00 uur vertrekken de wandelaars, om 09.30 uur de snelwandelaars en om 10.00 uur de joggers. De deelnemers worden na afloop ontvangen in het Bossche theater; daar wordt om circa 12.30 uur de opbrengst van de sponsorloop bekendgemaakt.

Deelnemers kunnen een sponsorkaart afhalen bij sportcentrum Tiga (Prins Bernhardstraat), Intersport Olympique (Clarissenstraat), bloemenzaak Marimba (Van Beekstraat), supermarkt Konmar (Prins Hendrikstraat) en de kiosk van Super De Boer (Oosterhof). De organisatoren van de sponsorloop, Jan en Gemmy Schellekens, hopen niet alleen individuele deelnemers te begroeten, maar ook complete teams van plaatselijke sportverenigingen. Het eerste herenteam van hockeyclub MEP heeft zich al aangemeld.

De medewerkers van de politie Brabant-Noord springen ook in de bres voor de slachtoffers van de zeebeving in AziŽ. Zij kunnen sinds woensdag verlofuren inleveren die vervolgens, omgezet in geld, gestort worden op giro 555. De medewerkers, die volgens de politie zelf het initiatief hebben genomen, willen op deze manier een steentje bijdragen aan de hulp voor de slachtoffers van de natuurramp.

Bij Ring & Go Telecommunciatie aan de Rechterstraat staat sinds deze week een spaarpot in de winkel waarin klanten een gift kunnen deponeren.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jongeren zamelden in de omgeving van De Blauwverver de voorbije dagen meer dan 150 kerstbomen in. De helft van het bedrag dat ze van de gemeente ontvingen is overgemaakt naar giro 555
6 januari 2005

Print deze pagina

Terug