BOXTEL LEEFT MEE MET FAMILIE VAN DER HEIJDEN

Lot van Willem-Jan blijft ongewis

De familie van de in Thailand vermiste Willem-Jan van der Heijden leeft nog steeds tussen hoop en vrees. Bijna twee weken nadat de zeebeving de vermoedelijke verblijfplaats van de oud-Boxtelaar in Thailand trof, is nog altijd ongewis welk noodlot Van der Heijden heeft getroffen. ,,Je blijft stiekem hopen op een goed bericht, maar je weet eigenlijk ook dat de kans dat we Willem-Jan levend zullen terugzien kansloos is”, zegt zwager Achmed Baaijens.

Baaijens treedt op als woordvoerder namens de familie, die intens verdrietig is door hetgeen hun zoon is overgekomen. Er is volgens Baaijens heel veel dankbaarheid voor de vele blijken van steun en medeleven die de familie de voorbije week heeft gehad, onder meer van burgemeester Jan van Homelen, pastoor Richard Niessen en minister Laurens-Jan Brinkhorst van Economische Zaken. Willem-Jan was net als zijn reisgenoot werkzaam op dat ministerie in Den Haag. Ook veel familieleden, vrienden en bekenden steunen de Boxtelse familie.

Baaijens geeft aan dat de hoop niet wordt opgegeven zolang niet vaststaat wat er met Willem-Jan is gebeurd. De oud-Boxtelaar was met een reisgenoot naar Thailand gegaan en verbleef onder meer in Phuket. Het laatste spoor leidde naar het zwaar getroffen Phi Phi-eiland, waar de twee hadden afgesproken met een andere vriend. Die heeft de ramp overleefd en is dagenlang op zoek geweest naar een spoor van Willem-Jan en zijn reisgenoot. Ook zijn dispuutgenoot Bram Schilham, werkzaam bij het NOS Journaal als politiek verslaggever, reisde op persoonlijke titel naar Thailand om mee te zoeken.

,,Deze zoekactie is inmiddels gestaakt”, vertelde Baaijens deze week. Beide vrienden van Willem-Jan zijn deze week teruggekeerd in Nederland. Hun zoektocht voerde langs talrijke getroffen plekken aan de Thaise kust, ziekenhuizen en mortuaria, maar bleek vruchteloos. ,,Nu kunnen ze daar niets meer doen en zouden ze de hulpverleners voor de voeten lopen. Daarom hebben ze besloten terug te keren”, aldus Baaijens. Schilham keerde dinsdag terug in Nederland, de andere vriend reisde via een korte tussenstop in Bangkok terug.

Baaijens benadrukt dat de familie nog niet alle hoop heeft opgegeven, maar geeft aan dat de berichten vanuit Thailand niet goed zijn. Eind vorige week is duidelijk geworden dat het stoffelijk overschot van Willem-Jans reisgenoot inmiddels is gevonden en door leden van het Rampen Identificatie Team (RIT) is geïdentificeerd. Daags voor oudejaarsdag is de familie officieel geïnformeerd over het overlijden van hun zoon; het lichaam wordt overgevlogen naar Nederland.

De vondst van het lichaam van de reisgenoot is een mokerslag omdat de familie er welhaast van overtuigd is dat Willem Jan samen met hem moet zijn geweest. Baaijens: ,,Natuurlijk hopen we nog steeds op een teken van leven van Willem-Jan. Heel diep denk je dat er misschien nog hoop gloort. Misschien was hij toch ergens anders op het moment dat de vloedgolf kwam? Maar we weten ook dat die hoop eigenlijk vervlogen is. De situatie is bizar, ook omdat we het RIT eigenlijk smeken om het verlossende woord. Werd Willem-Jan maar gevonden, zodat we ook echt afscheid van hem konden nemen.”

De woordvoerder van de familie Van der Heijden geeft aan dat alle gegevens van Willem-Jan in Thailand voorhanden zijn, zodat identificatie mogelijk is. Baaijens maakt ook duidelijk dat de familie zeer te spreken is over de wijze waarop men wordt opgevangen en bijgestaan door mensen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassade, maar ook andere instanties en betrokkenen, zoals de tandarts, de bank en de politie. ,,Tandarts Spaas stelde meteen alle gegevens beschikbaar en toen de röntgenfoto's naar het vliegveld in Eindhoven moesten worden gebracht, reed in een oogwenk de politie voor om ze weg te brengen. Ook bij de bank en Willem-Jans internetprovider kregen we alle medewerking, zodat we konden nagaan wanneer hij heeft gepind en mailtjes heeft verstuurd."

Baaijens vervolgt: ,,Het is hartverwarmend dat er zoveel begrip en medewerking is. Maar tegelijkertijd overheerst het intense verdriet omdat we nog altijd niet weten waar Willem-Jan is en wat hij heeft meegemaakt. De onzekerheid is ondraaglijk."

* * *

Vorig week berichtte Brabants Centrum dat mogelijk meerdere inwoners van het verspreidingsgebied van deze krant vermist zouden zijn. Onderzoek heeft geleerd dat die inwoners in veiligheid zijn. Ze verbleven ten tijde van de zeebeving niet in het rampgebied en hebben niets van de vloedgolf gemerkt.
6 januari 2005

Print deze pagina

Terug