LIEMPDS ECHTPAAR VAN DER HEIJDEN VEILIG THUIS

Boxtelse toeristen vermist na zeebeving in AziŽ

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een vloedgolf of tsunami raakt de kust bij Phuket in Thailand. (Foto: Nicole Bloch).

Na de zeebeving in AziŽ zijn ook enkele Boxtelse toeristen vermist. Volgens nog onbevestigde berichten bevinden zich in het rampgebied in Thailand enkele vakantiegangers uit Boxtel, waarmee sinds Tweede Kerstdag geen contact meer is geweest. Onder de vermisten in Thailand is ook oud-Boxtelaar Willem-Jan van der Heijden. Het echtpaar Wout en Mia van der Heijden uit Liempde keerde dinsdagochtend veilig terug vanuit Sri Lanka, de Boxtelse Nicole Bloch overleefde de vloedgolven in Phuket en hielp mee met de berging van slachtoffers.

De zeebeving die zich op Tweede Kerstdag voordeed nabij het Indonesische eiland Sumatra leidde tot enorme vloedgolven of tsunamiís die in de kustgebieden van IndonesiŽ, Thailand, Sri Lanka, India en zelfs Afrika enorme verwoestingen hebben aangericht. Vele tienduizenden mensen, onder wie honderden toeristen, waren kansloos toen de metershoge golven met hoge snelheid op de kust sloegen.

Onder de vermisten in Thailand is oud-Boxtelaar Willem-Jan van der Heijden. Zijn zwager Achmed Baaijens liet gisteren namens de familie weten dat Van der Heijden, die in Amsterdam woont, officieel staat geregistreerd als vermist. Op dit moment weet de familie alleen dat hij voor de vloedgolf is aangekomen in Phuket en dat hij met een reisgenoot is vertrokken richting Phi Phi. ,,En daar houdt het spoor op dit moment op", aldus Baaijens, die aangeeft dat ook de reisgenoot is vermist.

Baaijens geeft aan dat de familie tussen hoop en vrees leeft en zich grote zorgen maakt over het lot van Van der Heijden. ,,Willem-Jan had in Thailand afgesproken met een andere vriend en die is nu aan het zoeken. Hij krijgt vandaag (woensdag Ė red.) gezelschap van Willem-Jans vriend en dispuutgenoot Bram Schilham." Schilham is journalist bij het NOS Journaal, maar reist volgens de zegsman van de familie Van der Heijden op persoonlijke titel naar Thailand om mee te helpen aan de zoekactie.

VEEL GELUK
Wout en Mia van der Heijden uit Liempde hebben de desastreuze gevolgen van de zeebeving overleefd. Het echtpaar keerde dinsdagochtend vanuit Sri Lanka terug op Schiphol en was enkele uren later thuis in de woning aan het Smidsepad. Het echtpaar werd tijdens het ontbijt in hun hotel nabij de zwaar getroffen stad Galle volkomen verrast door de vloedgolf. ,,We hebben echt ontzettend veel geluk gehad", reageerde Van der Heijden na terugkomst in Liempde. ,,Omdat we wat later zijn gaan ontbijten dan op andere dagen, hebben we het gered. Normaal gesproken hadden we op dat tijdstip al op het strand gezeten en hadden we het niet overleefd."

De Boxtelse Nicole Bloch bevond zich ten tijde van de zeebeving op een jacht in de haven van het Thaise toeristenoord Phuket. Bloch, die al enkele jaren in Kaapstad woont, heeft op het jacht een bijbaan, samen met leeftijdsgenoten uit Zuid-Afrika, Engeland en AustraliŽ. De Boxtelse stuurde dinsdagochtend in alle vroegte een eerste levensteken per e-mail naar haar ouders. Enkele uren later zag Bloch kans naar huis te bellen, maar de verbinding werd volgens moeder Winny Bloch al snel verbroken. ,,Haar beltegoed is op en er is nergens gelegenheid om de telefoon op te ladenĒ, vertelt ze. Moeder Bloch hoopt dat inwoners van Boxtel massaal geld storten op gironummer 555 van de samenwerkende hulporganisaties.

Nicole Bloch vertelt in haar relaas dat ze kort na de ramp met het jacht vanuit Phuket naar eilanden in de regio is gevaren om slachtoffers te helpen. Vooral in het compleet verwoeste toeristenoord Phi Phi stuitte Bloch met de andere bemanningsleden op een groot aantal doden. ,,We zijn de tel inmiddels kwijtgeraaktĒ, aldus Bloch, die als eerste het lichaam van een IsraŽlische rugzaktoerist vond. De berichten over zestig dodelijke slachtoffers in Phi Phi, die de Boxtelse via een nieuwsuitzending hoorde, zijn onjuist. ,,Ik schat dat ik meer dan vijfhonderd doden heb gezien.Ē

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Schepen die voor anker lagen aan het strand van Phuket zijn verwoest door de tsunami's. (Foto: Nicole Bloch).
30 december 2004

Print deze pagina

Terug