GEMEENTE BOXTEL VIST ACHTER HET NET

Exploitant Langspier wordt eigenaar Gasuniecomplex

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het kantorencomplex van Gasunie aan het Essche Heike is aangekocht door Kadans Leisure. Deze projectontwikkelaar van vrijetijdsvoorzieningen, waarvan Willem Schellekens directeur is, is eigenaar van recreatieplas De Langspier.

Gasunie verkoopt haar kantorencomplex aan het Essche Heike aan exploitant Willem Schellekens van recreatieplas De Langspier. Beide partijen hebben hierover mondelinge overeenstemming bereikt. Volgens woordvoerder Jan Boon van het hoofdkantoor van Gasunie in Groningen worden op korte termijn de contracten getekend. De gemeente Boxtel, die ook een optie op het perceel had, vist achter het net.

Om de aanleg van een autotunnel onder de spoorlijn tussen Boxtel en Den Bosch te realiseren, nam de gemeente Boxtel eerder dit jaar een optie op het complex van de Gasunie. ,,We waren op de hoogte dat Schellekens al langer kandidaat was voor het complex. We hebben ook beloofd die onderhandelingen te respecteren, toen wij een optie namen", vertelt burgemeester Jan van Homelen in een eerste reactie. Echt verrast was de burgemeester dus niet toen hij gisteren met het nieuws werd geconfronteerd.

Dat de verkoop van het Gasuniecomplex een streep door de rekening is van de verkeersplannen waaraan de gemeente werkt en de ontwikkelingsvisie Esschebaan en omgeving, ontkent Van Homelen. ,,Wel is sprake van een nieuwe situatie. Als we het complex van de Gasunie toch nodig blijken te hebben, zullen we in gesprek moeten met de nieuwe eigenaar", beseft de burgemeester.

MILJOENENDEAL
De aankoop van het Gasunieperceel door exploitant Schellekens van De Langspier lijkt in eerste instantie een tactische zet. ,,Dat was het aanvankelijk niet. Ik praatte al met de Gasunie voordat de gemeente haar plannen in dit gebied presenteerde. Door de ontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben tactische overwegingen natuurlijk wel degelijk een rol gespeeld om tot aankoop over te gaan. Dat zal ik niet ontkennen", meldt Schellekens over het contract, waarmee volgens hem 'miljoenen euro's' zijn gemoeid.

De vele problemen waarmee de eigenaar van de geprivatiseerde recreatieplas sinds de opening in mei 1996 te kampen kreeg, zorgde ervoor dat Schellekens regelmatig zijn hand ophield bij de gemeente Boxtel om financiŽle ondersteuning. Dat er nu wel geld blijkt te zijn voor een grote investering als de aankoop van het eigendom van de Gasunie is dan ook opmerkelijk. Schellekens geeft uitleg: ,,Om deze aankoop financieel rond te breien werk ik samen met Kadans Vastgoed in Haaren, een projectontwikkelaar en belegger op het gebied van commmerciŽle bedrijfspanden. Samen hebben we Kadans Leisure opgericht. Deze dochtermaatschappij richt zich op de ontwikkeling van commerciŽle vrijetijdsvoorzieningen. Ik heb De Langspier ingebracht en het moederbedrijf zorgt voor de nodige financiŽle draagkracht."

BRAINSTORMEN
De aankoop van het Gasuniecomplex behelst niet alleen het kantoorgebouw aan het Essche Heike, maar ook de weilanden langs deze straat. Op de hoek met de Esschebaan mag woningbouw gerealiseerd worden: op een perceel van ťťn hectare mag ťťn huis worden gebouwd.

Als op de plek van het huidige Gasuniekantoor andere activiteiten ontplooid worden, dan moet het bestemmingsplan aangepast worden. Over de toekomstige invulling van het complex als vrijetijdscentrum of iets dergelijks wil Schellekens nog niets kwijt. ,,Het gaat daarbij om uitbreiding van het activiteitenaanbod van de recreatieplas. Ik heb daarover al wel ideeŽn, maar we brainstormen nog. Het is te vroeg om daar nu uitlatingen over te doen. Daar zou ik op vastgepind kunnen worden", aldus Schellekens.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Luchtopname van recreatieplas De Langspier. Rechts is de spoorbaan Boxtel-Den Bosch zichtbaar. Als het aan exploitant Willem Schellekens ligt, wordt het terrein wordt in zuidelijke richting uitgebreid.
23 december 2004

Print deze pagina

Terug