WIJKWINKELCENTRUM MOET WEER GAAN BRUISEN

Ondernemers Selissenwal blij met revitalisering

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De winkeliers van de wijk Selissenwal verwachten dat de revitalisering een impuls zal geven aan het wijkwinkelcentrum.

Het wijkwinkelcentrum Selissenwal komt er weer helemaal bovenop. Dat is de rotsvaste overtuiging van Bart van Roosmalen van bloemsierkunst Marimba en Ronald van der Horst van Plus Van der Horst. Beide ondernemers zijn blij met de revitalisering van het centrum van de wijk en bespeuren nu al dat de wijk uit het dal kruipt. ,,De achterstand die we de voorbije jaren hebben opgelopen zal met grote sprongen worden goedgemaakt”, voorspelt Van Roosmalen.

Aan de zuidzijde van de Van Beekstraat worden binnen het complex Banier rond kerktoren Magere Josje de eerste contouren zichtbaar van de winkelgalerij die tegenover de bestaande winkels wordt gebouwd. In totaal 1.200 vierkante meter winkelvloer wordt hier gerealiseerd, een oppervlakte die ongeveer vergelijkbaar is met het vloeroppervlak van Plus Van der Horst. De nieuwe winkelgalerij zal bestaan uit zes units van elk 200 vierkante meter, maar nieuwe ondernemers kunnen ook kiezen voor grotere eenheden.

De winkeliers in de wijk Selissenwal, verenigd in een ondernemersvereniging die volgens voorzitter Van Roosmalen momenteel een slapend bestaan leidt, hebben vertrouwen in de toekomst. In de meest ideale situatie zouden de winkeliers die momenteel een zaak runnen aan de Baanderherenweg en de Sint-Severusstraat de overstap moeten maken naar de nieuwbouw aan de Van Beekstraat. Maar de voorzitter van de ondernemersvereniging verwacht niet dat allen die stap zullen maken.

Volgens Van Roosmalen en Van der Horst is het wijkwinkelcentrum gebaat bij ondernemers die vooruit willen. Ze zouden graag zien dat het huidige winkelaanbod wordt versterkt met zaken die momenteel ontbreken in de wijk Selissenwal, zoals een drogisterij, een opticien en een juwelier. ,,We zitten niet echt te wachten op branches die al vertegenwoordigd zijn omdat de markt daarvoor waarschijnlijk te klein is”, aldus Van Roosmalen. ,,Twee gelijksoortige zaken hebben hier geen toekomst en maken elkaar waarschijnlijk kapot”, vult Van der Horst aan.

METAMORFOSE
De ondernemers in de wijk Selissenwal constateren nu al dat de wijk uit het dal klimt. Hoewel de revitalisering van het centrumgebied pas in het beginstadium verkeert - de appartementen in het complex Rentmeester worden medio 2005 opgeleverd - zijn veranderingen merkbaar. De opknapbeurt van de Baandervrouwenlaan heeft de wijk goed gedaan en Van Roosmalen kijkt uit naar een aanpak van de andere straten in de wijk, zoals Het Schild en de Van Randerodestraat. ,,Je merkt bijna elke dag dat de stemming in de wijk verbetert”, constateert de eigenaar van Marimba.

De ondernemers zijn blij met de revitalisering. Niet alleen ondergaat de wijk een metamorfose, ook groeit het aantal woningen en daarmee het aantal potentiële klanten. Daarbij komt dat nu al merkbaar is dat het wijkwinkelcentrum ook inwoners lokt die niet in de wijk Selissenwal wonen. Van Roosmalen: ,,Mensen uit Munsel en Oost weten ons nu al goed te vinden en straks mikken we ook op de mensen die in de wijk In Goede Aarde gaan wonen. Daar worden immers geen winkels gebouwd.”

Met Van Roosmalen vindt Van der Horst van de gelijknamige Plus-supermarkt dat de winkeliers in de wijk Selissenwal vooral niet op hun lauweren moeten rusten. De wijk zit volgens Van der Horst te springen om ondernemers die vooruit willen. ,,We moeten straks als alle werkzaamheden klaar zijn activiteiten gaan organiseren die de wijk aanspreken”, vindt hij. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan spaaracties waarbij consumenten bij het boodschappen doen zegels of punten sparen voor bijvoorbeeld circusvoorstellingen. ,,Vroeger werd hier de Wielerwalsemčrt gehouden en konden moeiteloos tweehonderd kramen gevuld worden. We willen niet opnieuw kiezen voor een braderie, maar wel voor activiteiten waarvoor mensen het huis uit komen. Nu doen de mensen nog boodschappen, straks willen we dat ze gaan winkelen.”

Binnen de plannen die Woonstichting Sint-Joseph met de gemeente Boxtel heeft ontwikkeld, krijgt vooral het parkeerhoofdstuk veel aandacht bij de ondernemers. Hoewel nog geen vastomlijnde plannen bestaan, zou de ondernemersvereniging graag zien dat in of nabij de Van Beekstraat een parkeerplein ontstaat. Tweezijdig parkeren in de winkelstraat vinden Van Roosmalen en Van der Horst geen probleem; sterker nog, het is een must. ,,Zeker als je bedenkt dat er nog 1.200 vierkante meter winkeloppervlak bijkomt, is dichtbij parkeren van levensbelang voor de winkeliers”, zegt Van Roosmalen. Betaald parkeren is taboe.

Om in te kunnen spelen op de wensen van de consument leggen Van Roosmalen en Van der Horst hun oor te luister bij hun klanten. ,,Wakker zijn en wakker blijven is het devies”, benadrukt Van Roosmalen. Van der Horst: ,,Als we erin slagen dat we alle ontwikkelingen voorblijven en op de hoogte zijn van hetgeen de consument wil, dan komt het helemaal goed met de Selissenwal.”

De eigenaar van de succesvolle Plus-supermarkt, sinds juni aan het roer nadat hij de winkel overnam van Wim Eikemans, schroomt niet om ook in minder rooskleurige economische tijden te investeren. ,,Investeren doe je als je in het dal zit, het is de enige manier om eruit te komen. Mijn motto is dat je eerst een stuiver moet uitgeven om een dubbeltje te verdienen. Ik merk dat die aanpak werkt, ook al hebben we te maken met een prijzenoorlog.” Van der Horst is erg tevreden over de nog steeds groeiende klantenkring van zijn full service supermarkt. ,,Ik zit op het mooiste punt van Boxtel. Dat zal zo blijven, sterker nog, het wordt nóg mooier.”

STIMULANS
Wijkwethouder Wim van Erp deelt namens het gemeentebestuur het vertrouwen dat de ondernemers van de wijk Selissenwal uitstralen. Hij verwacht dat de revitalisering van de wijk zal leiden tot een goed winkelklimaat in de wijk. Vooral de komst van een groot aantal nieuwe woningen zal een stimulans betekenen, meent Van Erp, ook omdat die nieuwe wijkbewoners ’een andere beurs’ hebben dan veel andere wijkbewoners. Dat zal merkbaar zijn in het bestedingspatroon, zo verwacht Van Erp.

De wethouder geeft aan dat de gemeente Boxtel over de schouder van Woonstichting Sint-Joseph meekijkt naar de wijze waarop de nieuwe winkels worden ingevuld. Het gemeentelijk beleid verbiedt dat in het wijkwinkelcentrum bovenwijkse winkels worden gevestigd die het winkelapparaat in het centrum van Boxtel aantasten. ,,We willen nadrukkelijk winkels die thuishoren in een wijkwinkelcentrum”, zegt Van Erp. Gelet op het inwonertal van de Selissenwal meent de wethouder dat ondernemers kunnen rekenen op 'een aardige basis’. ,,De Selissenwal is op de goede weg. Het imago van de wijk is nu al veranderd en dat geldt beslist ook voor de winkels. Gezamenlijk zijn we op de goede weg.”

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de werkzaamheden in de Van Beekstraat. In het plan Banier (rechts) is 1.200 vierkante meter gereserveerd voor winkels.
9 december 2004

Print deze pagina

Terug