MATIGE BELANGSTELLING VOOR PROTESTDEMONSTRATIE

Ruim 3.300 stemmen tegen Centrum Autoluw

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voordat de stoet vertrekt, bespreekt actievoerder Jan Vervoorn de route met de politie.

Naar schatting driehonderd mensen verzamelden zich gistermiddag onder lunchtijd op de Boxtelse Markt. Daar bood co÷rdinator Theodoor van Leeuwen van protestorganisatie Boxtel Breed de gemeenteraad ruim 3.300 handtekeningen aan tegen het verkeersplan Centrum Autoluw. Indachtig het politieke debat dat hij enkele dagen tevoren had geleid, riep raadsnestor Willie van de Langenberg het college op het verkeersplan van tafel te halen.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vanaf bedrijventerrein Ladonk baant de protestcolonne zich tussen de dubbele overweg een weg naar Tongeren. Via de Mezenlaan, Essche Heike, Molenwijksweg, Parkweg, Bosscheweg en Clarissenstraat naar de Markt.

Van de Langenberg, fractievoorzitter van de Democratische Partij Boxtel-Liempde, kreeg de handtekeningen aangeboden als voorzitter van de raadscommissie Ruimtelijke Zaken die de afgelopen week tot tweemaal toe debatteerde over het verkeersplan Centrum Autoluw. Als commissievoorzitter wist Van de Langenberg de gloedvolle en soms emotionele betogen van het grote aantal insprekers in goede banen te leiden. Ook de inbreng van de verschillende raadsfracties werd op een zakelijke manier afgewikkeld. Daarmee kwalificeerde de oud-wethouder, wiens partij een van de tegenstanders van Centrum Autoluw is, zich als een onafhankelijk spelleider in het politieke debat.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bezwaarmakers van Boxtel Breed voorzien dat de noord/zuid-as in met name de spitsuren dichtslibt. Nog meer dan nu al het geval is. Gisteren was daarvan een voorproefje te zien toen een protestcolonne zich over de Bosscheweg in zuidelijke richting koers zette naar de Markt. Op de foto een beeld van de stoet ter hoogte van het politiebureau.

Gisteren mengde de aanvoerder van de grootste oppositiepartij zich wel nadrukkelijk in de discussie. ,,De raadscommissie heeft afgelopen week zorgvuldig geluisterd naar wat de Boxtelse burgers vinden van Centrum Autoluw. Nu is de gemeenteraad aan zet. Die moet zorgvuldig omgaan met de geleverde kritiek. Wijzigingen met een motie hier en een amendement daar volstaan niet. Het is duidelijk: dit raadsvoorstel wordt niet gedragen door een meerderheid en moet daarom van tafel. Er dient een nieuwe bestuursopdracht te komen, waarbij insprekers tijdig hun zegje moeten kunnen doen. Zodat we eindelijk eens een goed besluit kunnen nemen; dat wordt de hoogste tijd", aldus Van de Langenberg die met zijn woorden bijval kreeg van de verzamelde demonstranten.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Over de Bosscheweg zet een lange rij voertuigen koers naar de Markt.

Vanaf bedrijventerrein Ladonk trok gisteren aan het einde van de ochtend een stoet met vrachtauto's, busjes, tractors en personenauto's luid toeterend en met spandoeken naar het centrum van Boxtel. Verwachtte Boxtel Breed vorige week nog duizend deelnemers aan de demonstratie, er was gisteren voor zevenhonderd en vijftig mensen koffie, erwtensoep en broodjes en al dat lekkers werd gratis uitgedeeld. Er was volop omdat nog niet de helft van het aantal mensen waarmee rekening was gehouden, kwam opdagen tussen half een en half twee. Legden de organisatoren die tegenvallende belangstelling uit door te stellen dat de druk van de ketel is na de discussie in de raadscommissie, burgemeester Jan van Homelen interpreteerde de opkomst als een teken dat het verkeersplan Centrum Autoluw 'klaarblijkelijk nog zo slecht niet is'.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Marcel Joosten gooit voor de ogen van Willie van de Langenberg de ton met ruim 3.300 handtekeningen leeg. ,,Ik zal ze niet natellen, maar wel meenemen naar de gemeenteraadsvergadering", beloofde de raadsnestor.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De demonstranten van Boxtel Breed waren gisteren op de Markt herkenbaar aan hun rode petjes. Circa driehonderd mensen verzamelden zich tijdens de protestactie voor het gemeentehuis.
9 december 2004

Print deze pagina

Terug