SYMBOLISCHE SLEUTELOVERDRACHT IN HUYGENSSTRAAT

Bewoners betrekken huizen In Goede Aarde

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De symbolische eerste sleutel van In Goede Aarde werd maandagavond in de Huygensstraat uitgereikt aan Jasper Tielen en Esther Spikmans. Links burgemeester Jan van Homelen, rechts wethouder Ger van den Oetelaar.

Negen maanden nadat Jeroen van Meersbergen en Angela van Breugel van nummer 29 met burgemeester Jan van Homelen en wethouder Ger van den Oetelaar het beton van hun starterswoning mochten storten, hebben Jasper Tielen en Esther Spikmans van nummer 39 als eerste de voordeur van hun nieuwe huis in de wijk In Goede Aarde mogen openen. Burgemeester en wethouder waren opnieuw van de partij in de Huygensstraat, dit keer zonder helm, zonder werklaarzen en zonder witte overall...

De overhandiging van de sleutel door burgemeester Van Homelen was maandag 6 december niet meer dan een symbolische handeling. Niet alleen werd de starterswoning van Jasper en Esther vorige week vrijdag al officieel opgeleverd, in de Huygensstraat wordt al een groot aantal huizen bewoond. De eerste sleutels werden weken geleden al uitgereikt aan kopers van vrijstaande woningen, tweekappers en starterswoningen. ,,De sleuteloverdracht staat symbool voor de oplevering van alle woningen in de eerste fase”, stelde directeur Leo van den Elsen van bouwbedrijf Jongen uit Geldrop.

Jasper en Esther toonden zich gelukkig met de oplevering van hun woning aan de Huygensstraat, waarvoor ze met veel anderen moesten loten. ,,We hadden een sterke voorkeur voor nieuwbouw en kozen voor dit project omdat het om startserswoningen gaat die in een wijk gebouwd worden waar allerlei huizen komen”, vertelt Jasper. Die mix vindt het stel aantrekkelijk. ,,Het leuke is dat in onze straat veel leeftijdsgenoten wonen. We hebben al heel wat bekenden van vroeger gezien waarmee we weer contact hebben gelegd”, zegt Esther.

Het stel heeft de bouw van hun woning op de voet gevolgd. Tijdens kijkdagen en vrije momenten werden foto’s gemaakt. ,,Het huis wordt op die manier stukje bij beetje van jezelf”, stelt Jasper. Omdat soortgelijke woningen vooraan in de Huygensstraat al eerder werden opgeleverd, hadden ze al een goede indruk hoe hun eigen huis eruit zou komen te zien. ,,Voordat we de sleutel hadden konden we op die manier al ideeën opdoen”, knikt Jasper. Nu hij met Esther de sleutel heeft, moet er geklust worden en zijn vooral het spuitwerk van de muren en het aanbrengen van een houten vloer flinke klussen. ,,Ik denk dat we er half januari intrekken”, verwacht Jasper.

UITNODIGING
Burgemeester Van Homelen feliciteerde het jonge stel met de oplevering van de woning. ,,Een sleutel is een uitnodiging om iets te openen”, sprak hij in de nog aan te leggen voortuin aan de Huygensstraat. De tuin was speciaal voor de officiële oplevering versierd met vlaggenmasten en een grote bouwlamp, die de voorgevel van de woning fel verlichtte. Van Homelen: ,,De sleutel is gemaakt van duurzaam hout en is daarmee een uitnodiging om lang, gelukkig en vooral duurzaam in deze wijk te gaan leven.”

Nadat de sleutel was overhandigd konden de gasten de woning van Jasper en Esther bekijken. Tussen de woonkamer en de keuken bevindt zich een kleine patiotuin. Op de eerste verdieping is de slaapkamer en de badkamer, de derde verdieping biedt ruimte aan een hobbyruimte en een fraai dakterras, dat uitzicht biedt op de nieuwbouwwijk en - in de verte - de Sint-Petrustoren.

De woning is relatief klein en echt bedoeld voor starters. ,,Als er gezinsuitbreiding komt ligt er een uitnodiging om te verhuizen en de woning weer beschikbaar te laten komen voor andere starters”, omschrijft wethouder Van den Oetelaar de achtergrond bij dit woningtype. Maar volgens Hugo van Boxmeer van bouwbedrijf Jongen biedt het huis tal van uitbreidingsmogelijkheden. Zo kan de patiotuin ooit bij de woonkamer gevoegd worden. Het dakterras zou in de toekomst kunnen worden omgevormd tot zolderkamer; bouwtekeningen liggen volgens Van Boxmeer al bij de welstandscommissie.

Na de sleuteloverdracht maakten Jasper en Esther zich op voor de verdere inrichting van hun woning. ,,Vanwege de symbolische overdracht mochten we beneden nog niets doen totdat de burgemeester was geweest. Nu kunnen we écht aan de slag”, lacht Esther.

STARTERSPAKKET
Dinsdag 14 december worden alle nieuwe bewoners van de eerste fase in de wijk In Goede Aarde verwacht in het gemeentehuis. Wethouder Van den Oetelaar reikt dan bewonershandleidingen en welkomstpakketten uit. Het pakket omvat tips voor duurzaam wonen en een aantal aanbiedingen van zowel de gemeente Boxtel als een aantal plaatselijke ondernemers.
9 december 2004

Print deze pagina

Terug