DAMESGYMCLUB 'DE REMERIETJES' VEERTIG JAAR

'Nooit met tegenzin naar de gymles'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: De leden van de damesgymclub De Remerietjes zijn elke week op donderdag actief in de gymzaal van het Jacob-Roelandslyceum. De club bestaat dit jaar veertig jaar. Jet van Besouw (zittend, tweede van links) en Han de Laat (zittend, tweede van rechts) zijn er vanaf het prille begin bij. Op de voorgrond gymleraar Pim van Loon.

Het recordaantal leden lag ergens rond de 22 en vrijwel nooit waren er minder dan zestien dames actief. De Boxtelse damesgymclub 'De Remerietjes', vernoemd naar gymleraar Ben Remery, bestaat dit jaar veertig jaar; een feit dat dinsdag gevierd werd in herberg De Schutskuil aan de Oude Grintweg in Oirschot. Een gesprek met de leden van het eerste uur, Han de Laat (71) en Jet van Besouw (71), leert dat niet alleen een goede conditie belangrijk is voor de leden, maar dat het voor De Remerietjes met name om de gezelligheid gaat. ,,Een avondje gym met de dames is voor mij pure ontspanning", aldus Jet.

Elke donderdagavond zijn de leden van De Remerietjes in de weer in de oude gymzaal van het Jacob Roelandslyceum (JRL). ,,Al veertig jaar lang vinden de lessen plaats bij het JRL", zegt Han. ,,Ik ben destijds lid geworden omdat er een gymclub opgericht werd voor dames en ik gevraagd werd. Voor mij was het toen heerlijk om er af en toe even uit te zijn en samen met andere dames lekker bezig te zijn. Dat is eigenlijk nog steeds zo, zeker omdat veel leden al heel lang lid zijn."

Han vervolgt: ,,Jet en ik zijn weliswaar de enige actieve leden die er vanaf het allereerste begin bij betrokken zijn, maar je hebt ook dames die 39, 37 of 35 jaar deel uitmaken van De Remerietjes. Daardoor is een hechte band tussen de leden ontstaan, ook met degenen die minder lang bij de club zitten. Na afloop van de gymles gaan we altijd met de leden én de non-actieve leden nog wat borrelen en napraten in grand café Rembrandt. Dat is altijd heel erg gezellig. Ook al gaat de gymles niet door, dan nog gaan we naar Rembrandt."

Jet: ,,Onze club telt momenteel zeventien leden. We begonnen in 1964 met zo'n twaalf tot dertien leden. Wijlen Leo Denteneer was een goed jaar onze eerste gymleraar, waarna Ben Remery hem opvolgde. Remery was gymleraar op het JRL en heeft ons 25 jaar les gegeven. Hij was ongeveer net zo oud als ik, maar toch noemden we hem nooit bij zijn voornaam, maar gewoon meneer Remery. Nee, van afstand was zeker geen sprake, maar in die tijd was het nou eenmaal heel normaal dat je leidinggevenden op die manier aansprak", aldus Jet.

,,Later, toen Carla Jansen Remery opvolgde, noemden we haar wel gewoon bij de voornaam; hetzelfde geldt voor Harrie van de Meerendonk, die twee jaar onze leraar geweest is en onze huidige gymdocent Pim van Loon. Pim is er nog maar net bij, maar het klikt heel goed. Nee, hij spaart ons niet en laat ons pittige, maar leuke oefeningen doen. Persoonlijk heb ik niet echt een favoriete oefening, want eigenlijk vind ik alle oefeningen leuk."

LEDEMATEN
Natuurlijk is het programma voor de leden - dames in de leeftijd van 50 tot 75 jaar - in de loop der jaren wat aangepast, want de ledematen van de jonge dames van toen zijn in veertig jaar tijd wat minder soepel geworden. De eerste 25 jaar volgden de leden het sportprogramma van de jeugd van het JRL en werden alle toestellen bij de lessen betrokken, waaronder wandrekken, bok, het paard en de ringen.

Een tijd lang werd ook veel aandacht besteed aan onder meer volleybal en werd onder leiding van lerares Carla Jansen bewogen op muziek. Vandaag de dag staan er onder meer balspelen op het rooster, waaronder korfbal. ,,Ook het grondwerk komt aan bod, waaronder buikspieroefeningen", zegt Han, die als een echte sportieveling omschreven kan worden. ,,Behalve de wekelijkse gymlessen volleybal ik bij Blue Smash in Boxtel en tennis ik regelmatig."

Beide dames zijn razend enthousiast over de damesgymclub. Jet: ,,In al die jaren zijn er nog nooit woorden gevallen tussen de leden. De sfeer is gewoon heel erg goed, zonder dat we deur bij elkaar platlopen. Maar zodra we op donderdag samenkomen, is het altijd leuk om samen sportief bezig te zijn en daarna een borreltje te drinken. We zijn wel serieus bezig tijdens de lessen, maar meestal ook uitgelaten. We lachen ontzettend veel, zowel tijdens als na de les."

UITSTAPJE
De keren dat de leden van de gymclub samenkomen blijft niet beperkt tot de wekelijkse lessen op donderdagavond. Han: ,,Elk jaar houden we met z'n allen een Sinterklaasavond. Dit jaar hebben we die avond overigens gecombineerd met het jubileumfeest in De Schutskuil. Daarnaast gaan we in de zomer, als er geen les gegeven wordt, vaak met elkaar fietsen en maken we één keer in het jaar een uitstapje naar een stad. We zijn al in veel plaatsen geweest, waaronder Maastricht, Leiden, Gouda en Antwerpen."

De gymclub De Remerietjes is een aangelegenheid voor dames. En dat blijft voorlopig ook zo. Han: ,,De dames van de club zijn nog nooit samen met hun mannen op stap gegaan, maar ach, onze mannen vermaken zich wel als wij donderdagavond weg zijn. Kunnen ze lekker op hun gemak naar het voetballen kijken. Voor mij is de gymles elke week weer een uitje. Nee, ik ben in die veertig jaar nog nooit met tegenzin naar de gymles gegaan. Integendeel, ik kijk altijd met plezier uit de volgende les."
9 december 2004

Print deze pagina

Terug