BOXTELS BEDRIJF KOMT IN FRANSE HANDEN

Legrand neemt Van Geel Group over

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de vestiging van de Van Geel Group aan de Van Salmstraat in Boxtel.

De Van Geel Group uit Boxtel wordt grotendeels overgenomen door de Legrand Group uit Frankrijk. De Legrand Group met het hoofdkantoor in Limoges is een wereldspecialist op het gebied van producten en systemen voor elektrotechnische installaties en datanetwerken voor de woningbouw, kantoren en industrie. Het Duitse bedrijf Rico, een dochter van de Van Geel Group met een omzet van 50 miljoen euro, is niet betrokken bij de overname door het Franse bedrijf, maar wordt overgenomen door het Duitse bedrijf Niedax dat een omzet heeft van 125 miljoen euro.

In 2003 had de Legrand Group een totale omzet van 2,8 miljard euro en 25.850 medewerkers. Op het gebied van cable management systemen (onder meer kabelgoten, wandgoten en vloergoten) is Legrand wereldwijd marktleider. De Van Geel Group uit Boxtel is een Europese specialist op het gebied van metalen cable management systemen en is marktleider in Nederland en Oostenrijk en heeft verder goede marktposities in BelgiŽ, Portugal en ScandinaviŽ. De Van Geel Group, exclusief de Duitse dochter Rico, heeft een omzet van ongeveer 60 miljoen euro en ongeveer 280 medewerkers.

,,Daarvan werken er ongeveer 140 in Boxtel en 45 in de vestiging te Bergeijk, terwijl de overige werknemers in verschillende landen in Europa actief zijn", aldus directeur Irving van Nes van de Van Geel Group. ,,Van Geel en Legrand vullen elkaar zowel geografisch als qua productenpakket perfect aan. Waar wij bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in stalen kabelgoten, produceert Legrand plastic kabelgoten. Met deze overname versterken zowel Legrand als Van Geel hun marktleiderschap. Voor Legrand geldt dat zij een sterke positie in Europa hebben, maar nog niet zo veel invloed hebben in Nederland. Met deze overname kunnen ze hun positie ook hier versterken."

Volgens directeur Van Nes heeft de overname van de Van Geel Group door de Legrand Group geen gevolgen voor de mensen op de werkvloer. ,,Wij verwachten niet dat de overname negatieve invloeden zal hebben op de werkgelegenheid in ons bedrijf. Voor de mensen op de werkvloer verandert er eigenlijk heel weinig door de overname." Ook de identiteit van het bedrijf loopt volgens Van Nes geen gevaar. ,,We leveren weliswaar een beetje vrijheid in, maar in het verleden heeft Legrand meerdere bedrijven overgenomen die allen een grote mate van zelfstandigheid hebben gehouden. Daar zijn voorbeelden genoeg van. De Van Geel Group zal zijn identiteit en karakter ook behouden."

SJEF VAN GEEL
Ruim zestig jaar geleden werd de Van Geel Group opgericht. In de achtertuin van het ouderlijk huis van de Boxtelse edelsmid Sjef van Geel werd de basis gelegd voor de onderneming. Het nijverheidsbedrijfje van toen groeide uit tot een miljoenenconcern. De Van Geel Group is in de loop der jaren een echt Europees bedrijf geworden. Het Boxtelse bedrijf, dat in het verleden ook wereldwijd opereerde, besloot eind jaren negentig de strategie drastisch te wijzigen en zich helemaal te gaan richten op het cable management. Het bedrijf besloot zich te gaan toeleggen op de productie van kabel-, wand- en vloergoten, kabelladders en zuilen.

De eigenaar van de Van Geel Group, Jack van Geel, trad vorig jaar af als directeur en vervult tot het einde van dit jaar de functie van adviseur van de directie en raad van commissarissen. ,,Op 31 december wordt de overname van de Van Geel Group door Legrand geŽffectueerd. Per 1 januari ben ik eigenaar af. Dan zal ik nog de laatste dingen afhandelen, waaronder het opstellen van de jaarrekening, maar rond maart volgend jaar trek ik me helemaal terug uit het bedrijf. Per 1 april ga ik met pensioen", liet Van Geel deze week weten. ,,Natuurlijk is de overname naast een zakelijk transactie ook een emotioneel besluit, aangezien het bedrijf in januari 2005 64 jaar bestaat en ik er zelf sinds 1968 werkzaam ben."

VIERDE KINDJE
Van 1976 tot 2003 was Van Geel chief executive officer (algemeen directeur) van de Van Geel Group. ,,Na een dergelijk lange tijd gaat zo'n overname je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Ik heb drie kinderen en heb altijd gezegd dat mijn bedrijf mijn vierde kindje is. Aan de andere kant is de realiteit zo dat er geen opvolging is en dat je daarom op zoek gaat naar een onderneming waar het bedrijf op een goede manier ondergebracht kan worden. De Legrand Group is wat dat betreft de beste onderneming die we ons kunnen wensen. Legrand is een familiebedrijf en geen beursgenoteerde onderneming", zegt Van Geel, die niet wil zeggen hoeveel geld er met de overname gemoeid is.

,,Ik ken het bedrijf al jaren. Hoewel er meer aanbiedingen waren, was de keuze voor Legrand niet zo moeilijk. Het gaat daarbij niet zozeer om het geld, maar met name om de toekomst, het vertrouwen en de zekerheid die Legrand Van Geel kan bieden. Bovendien behouden we een grote mate van vrijheid en blijft de naam van het bedrijf ongewijzigd."
2 december 2004

Print deze pagina

Terug