FITHEIDSTEST VOOR OUDEREN IN GALM-PROJECT

'Bewust rekening houden met bewegen'

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Wethouder Anton van Aert is onlangs 46 jaar geworden en behoort dus nog lang niet tot de doelgroep van het GALM-project. Nadat hij zaterdag de fitheidstest officieel had geopend, nam ook hij deel aan de diverse onderdelen. Tijdens de bloktransfertest (foto) werd de co÷rdinatie tussen ogen en handen gecontroleerd.

Bijna driehonderd 55-plussers uit Liempde en een deel van Boxtel-Oost meldden zich zaterdag in sporthal De Braken voor een fitheidstest. Het was de tweede ronde van het zogeheten GALM-project waarmee de gemeente Boxtel de senioren meer wil laten bewegen. ,,Een goed initiatief. Ik ben benieuwd hoe de vlag erbij hangt", stelt Henk van den Hurk (66), een van de deelnemers.

,,Hoe meer je weet van je eigen conditie, hoe beter het is. Dan kun je immers voorzorgsmaatregelen treffen", stelt Van den Hurk. De Boxtelaar verwacht niet dat er problemen geconstateerd worden tijdens de fitheidstest. ,,Ik verkeer in blakende gezondheid en ga voor de 99 jaar", klinkt het lachend terwijl hij in de rij staat om rekoefeningen te doen waarmee de soepelheid van de schouders wordt gemeten. Zijn echtgenote Bettie heeft even verderop net haar bloeddruk laten meten. ,,Een beetje te hoog, maar dat komt waarschijnlijk omdat vanmiddag Sinterklaas op bezoek komt bij onze kleinkinderen", grinnikt de 64-jarige. Bettie tennist en zwemt en doet alle boodschappen te voet of met de fiets. ,,Ik heb geen rijbewijs."

Ook Ben Heersche (65) uit Liempde is deze ochtend naar de Boxtelse sporthal gekomen. ,,Ja, ik houd er bewust rekening mee dat ik voldoende beweeg. Drie keer in de week tennis ik recreatief en als ik naar Boxtel ga neem ik de fiets in plaats van de auto. Ik heb wat last van slijtage in de heupen als gevolg van artrose, dus het is van belang om goed op te letten. Bovendien hebben ze zojuist geconstateerd dat mijn bloeddruk wat aan de hoge kant is."

Hoewel Angelique van Poppel met haar 54 jaar de minimumleeftijd om deel te nemen aan de GALM-test nog niet heeft bereikt, heeft ze toch ook haar trainingspak aangetrokken. ,,Mijn man is 57 en mag dus wel meedoen. Hij mag een introducÚ meenemen." Van Poppel vindt het een goede zaak dat ouderen worden aangespoord om meer te gaan bewegen. ,,Zelf doe ik aan aquajoggen, vroeger speelde ik volleybal."

HOGE SCORE
Medewerkers van Sportservice Brabant hebben diverse tests in petto voor de deelnemers. De knijpkracht in de handen wordt gemeten, maar ook een wandelparkoers is uitgezet waarbij het tempo langzaam maar zeker wordt opgevoerd. Daarnaast zijn Tijn Verhoeven en Corrie Pastoor van Joop van den Borne Optiek present voor een oogtest. Vertegenwoordigers van onder meer Sportinstituut Balans en wandelsportvereniging De Keistampers geven uitleg over de mogelijkheden voor senioren om deel te nemen aan activiteiten. ,,Onze seniorenwandelingen mogen zich verheugen in een groeiende belangstelling. Vroeger was alleen de jeugd lid van onze club, nu zijn het vrijwel allemaal volwassenen. Een hele verandering", weet secretaris Frans van Gulik.

Voor de fitheidstest werden 1.650 inwoners van Boxtel-Oost en Liempde aangeschreven in de leeftijd van 55 tot 70 jaar. Circa 15 procent heeft belangstelling getoond en daarmee ligt de deelname iets hoger dan het landelijk gemiddelde dat tussen de 10 en 12 procent blijft steken. Het GALM-project staat voor: Groninger Actief Leven Model en beoogt senioren weer plezier te geven in het bewegen. Het project, waaraan meegewerkt wordt door de plaatselijke Katholieke Bond van Ouderen, welzijnsstichting DELTA en de GGD Hart voor Brabant, maakt onderdeel uit van de breedtesportimpuls van de gemeente Boxtel.

© Brabants Centrum

OP DE FOTO: Door aan een elastisch koord te trekken wordt de spier- en trekkracht in de schouders gemeten.
2 december 2004

Print deze pagina

Terug