DUUR VERBLIJF REKRUTEN IN LIEMPDE ONDUIDELIJK

Rechter verlengt hechtenis 29
PKK-verdachten

De hechtenis van 29 verdachten die zijn aangehouden in een onderzoek naar criminele activiteiten van PKK-leden is deze week door de rechter-commissaris in Rotterdam verlengd met dertig dagen. Twee verdachten werden volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) heengezonden. In totaal zijn nu zeven verdachten vrijgelaten. Vrijdag 12 november werden in de PKK-zaak onder meer 29 personen opgepakt bij een inval in kampeerboerderij en camping De Mus'donck in Liempde.

Een woordvoerder van het landelijk parket gaf vorige week aan dat de verdachten aangegeven hebben dat zij de Koerdische nationaliteit hebben, maar in werkelijkheid 'vermoedelijk' de Turkse nationaliteit bezitten. Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over de duur van het verblijf van de PKK-rekruten in Liempde. Pas bij de behandeling van een eventuele rechtszaak zal hier 'in de openbaarheid' meer duidelijkheid over komen, zo liet een woordvoerder weten.

Volgens buurtbewoners van de kampeerboerderij zouden de PKK-leden al ruim vijftien jaar lang elk seizoen vaste gast zijn in Liempde. Burgemeester Jan van Homelen reageerde deze week ontkennend op de vraag of er al eerder informatie bekend was over een mogelijk verblijf van Koerden bij kampeerboerderij De Mus'donck in Liempde.

'De Mus'donck' was overigens al vaker doelwit van politieacties. Politiewoordvoerder Ivo Oosterbaan bevestigt dat er in 2003 en 2004 vreemdelingencontroles zijn uitgevoerd, waarbij aanhoudingen verricht zijn. ,,In januari 2003 is bij zo'n controle in ieder geval één illegaal persoon met de Turkse nationaliteit aangehouden", aldus Oosterbaan, die benadrukt dat het om controles ging en niet om een grootscheepse inval, zoals op vrijdag 12 november door de nationale recherche werd uitgevoerd.

VRIJGELATEN
Behalve in Liempde werden acht verdachten aangehouden in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Capelle aan den IJssel en werden tien woningen doorzocht. Vorige week werd al duidelijk dat vijf verdachten, onder wie kampeerboerderij-eigenaar Ton van Beugen en zijn vrouw, zijn vrijgelaten. Deze week werd duidelijk dat de hechtenis van twee andere verdachten niet verlengd wordt. Twee andere verdachten zijn overgedragen aan de vreemdelingendienst, omdat zij niet over geldige verblijfspapieren bleken te beschikken. In België werd ook een verdachte in de PKK-zaak aangehouden. Het landelijk parket heeft bij de Belgische autoriteiten om de uitlevering van deze persoon gevraagd.

In het onderzoek door de nationale recherche bleek dat in de kampeerboerderij in Liempde ruim twintig personen een opleiding kregen ter voorbereiding op de gewapende strijd van de PKK in Turkije. Andere verdachten vervulden de rol van begeleider of instructeur, terwijl een aantal van de opgepakte personen vermoedelijk betrokken is bij de logistieke ondersteuning van de PKK.

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat Turkse criminele organisaties in Nederland betrokken zijn bij een grote verscheidenheid aan georganiseerde misdaad. Het gaat hierbij om drugs- en wapenhandel, mensensmokkel, mensenhandel, financieel-economische criminaliteit en geweld. ,,Het heeft er wel indirect mee te maken, maar feitelijk staat de inval in de kampeerboerderij in Liempde in het kader van het onderzoek naar criminele activiteiten van PKK-leden hier los van", aldus een woordvoerder van het landelijk parket.
25 november 2004

Print deze pagina

Terug